Gore-tex og vedlikehold

Publisert 21.06.2010 10:19:18 av Ståle
Kategorier: Fjell, Klær
For å få det  meste ut av Gore-tex plaggene dine, er det viktig å holde dem rene.
De neste tipsene beskriver den enkleste fremgangsmåten.
Du bør uansett lese vaskelappen på plaggene dine, før du kaster deg ut i vedlikehold ene og alene etter mine forslag. 
Etter å ha brukt plaggene dine sammenhengende på tur et par ukers tid, er det ikke til å unngå at møkk og kanskje til og med litt svette har lurt seg inn i jakka eller buksa. Dette bidrar til å tette membranet i Gore-texen, noe som igjen nedsetter plaggets evne til å "puste", du tetter jo tross alt lungene til plagget. 


Det å ta vare på Gore-Tex yttertøyet ditt er enkelt, det er bare å:


1.Vaske det på varm vask, med et vaskemiddel uten enzymer, gjerne NikWax Tech Wash.

2.Neste steg er tørketrommel på medium varme, for å tørke plagget ordentlig. 


Impregnerende midler


For å maksimere impregneringen og puste egenskapene kommer Gore-Tex yttertøy med en DWR (Durable water repellent) behandling på yttersiden. Denne DWR er det som får vannet til å perle seg og rulle av materialet, og det er det som holder yttermateirialet fritt for vannhinnen, slik at svette og kroppsvarme kan passere gjennom membranet fra innsiden.

Over tid vil vanlig vask og eksponering mot elementene slite på DWR (Durable Water Repellant) belegget.  Når denne varige impregneringen svekkes, vil vann ikke lenger ”perle” seg på plagget, og yttermaterialet vil absorbere litt vann.  Gore-Tex barrieren under yttermaterialet vil fortsatt hindre denne fuktigheten fra å trenge igjennom jakken.

Den beste måten å fornye DWRen er å vaske plagget i henhold til vaskeinstruksjonene å plagget, og eventuelt bruke et strykejern på mediumvarme med damp. Dette vil bidra til å re-sette plaggets evne til å perle vann på yttersiden, så lenge den originale impregneringen fortsatt er på plagget.

Slik verden er nå, finnes det ingen permanent impregnering. Over tid, vil plagget miste det meste av sin impregnering som et resultat av bruk, slitasje og vask. Når den dagen kommer, og det vil den helt sikkert, selv om du bare bruker jakka di i byen, er det på tide å kjøpe seg en NikWax TX Direct Spray-on eller NikWax TX.Direct Wash-In, for å gjennopprette den gode impregneringen.  Denne prosessen kan du gjenta så lenge du har plagget. Nikwax har en rekke gode produkter spesielt rettet mot impregnering, og det er vel verdt pengene å kjøpe noe som vedlikeholder de gode egenskapene til Gore-tex plaggene dine. For det var vel derfor vi i
utgangspunktet kjøpte oss et flott Gore-tex plagg, for å unngå å bli våte fra regnet, og svette på en gang!

Tags: gore-tex, vedlikehold, impregnering, nikwax, bukse, jakke, anorakk, goretex, gore,

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Kenneth McDowell, 17.02.2016 13:49:22
Arcteryx anbefaler IKKE NikWaxprodukter da dette inneholder voks som kan forårsake delaminering i produktet.