Begynnelsen på noe stort – Right To Play over Grønlandsisen

Publisert 07.11.2015 18:35:46 av Tuva Eieland
Kategorier: Fjell, Generell, Klatring, Klær

 

Etter vi så Truls Svendsen krysse Grønlandsisen forholdsvis smertefritt tenker nok mange at dette er noe «alle» kan gjennomføre. Men det er allikevel stort for hver og en som faktisk tenker å gjennomføre denne ekspedisjonen! Her finnes det ingen backup, ingen ting å gjemme seg bak. I minus 25, full storm og 300 kilometer til nærmeste menneske er man ganske så mutt putt alene og er helt avhengig av at alt er planlagt og svært nøye forberedt.

 .....Så forberedt skal vi være! :)

Ekspedisjonsteamet består av gubben min, Sondre, og hans sympatiske fetter, Vegard. Begge to staute og viljesterke sørlendinger med humøret i behold og en særdeles dårlig vits på lur. (Mon tro om denne kombo’n kan slå feil?!) Også meg da.

 


 

 

 

 

 Foto: Vegard Hole Flaa, Sondre Flaa Eieland og Tuva Eieland

 

 

 

 

 

 


Å krysse Grønlandsisen er ingen menneskerettighet, og vi føler oss priviligerte som får realisere en slik drøm. Det er vel derfor vi har et ønske om å gi noe tilbake til samfunnet fra denne turen, og skal derfor gå for den frivillige organisasjonen Right To Play. Vi synes Right To Play står får utrolig gode verdier, og vi gleder oss masse til å starte på samarbeidet! 

Via Sportslagerets «Magasin» og Blogg her på sl.no skal jeg ta dere med på vår ekspedisjon, fra nå og til vi er tilbake fra tur. Her vil jeg skrive om trening, pakklister, sponsing, organisering, testing av utstyr og naturligvis selve gjennomføringen og ettertanke. Håper dette kan inspirere og gi nyttig info til dere lesere som går med en eventyrer i magen!


#1 TRENINGSPROGRAM

Første innlegg tenkte jeg å ta litt om treningen mot turen.

I følge erfarne polfarere, ekspedisjonsbøker, blogger og nettsider, og det er helt klart trekking av dekk i kombinasjon med kondis og styrke som gjelder før en slik tur. Planlegger du en langtur med pulk eller vil ha litt variert og atrig trening er det bare å lage seg et dekkoppsett – Se hvordan du lager dekksystemet her.

Dekk får du gratis på bilverksteder etc, dragbelte og taudrag kan du få hos Sportslageret.

Treningsprogrammet for høsten er, med en klype salt, lagt opp slik:

Mandag: Styrketrening

1 time, frivekter og baseøvelser. 

Det er viktig å ha generelt god styrke i bein, rygg/skuldre og mage. Dette kan redde deg i utsatte situasjoner og vil alltid være til hjelp om uhellet skulle være ute.

Her er hovedfokus store muskelgrupper og baseøvelser. Damer: ta i – det er ikke farlig! Og det er ingen overhengende fare for at du vil ende opp med å se ut som en mann……..

* Rygg og bein : Markløft 8-10 x 3 
* Rumpe og lår : Utfall med stang, ev. knebøy 8-10 x 3 
* Triceps : Dips så mange jeg klarer. x 2
* Rygg, triceps : Hangups (chins): 3 x så mange jeg klarer – med avlastning under knærne (strikk, hangups-maskin eller noen som hjelper).
* Biceps : Curl med stang 8-10 x 3
* Skuldre : Sidehev (flyes) med manualer: 10-12 x 3
* Skuldre: Skulderpress med stang eller manualer: 15 x 3
* Midtre rygg: Roing, kabel med bredt grep på stang mot ​mellomgulvet 10-15 x 3 

* Nedre rygg (kan sløyfes): Rygghev i maskin eller på ball.
* Mage og kjernemuskulatur : Diverse. Her bruker jeg mye slynge (terapimaster). I tillegg skrå/rette sit-ups på BOSUball.

Tirsdag: Intervalltrening

God kondisjon er superviktig for alle som tenker å gjennomføre en lengre tur uten assistanse. Du kan jo tenke på en kryssing av Grønlandsisen som 14 x maraton.. Vi er en gruppe (red: Team Flaxvatn) som løper 4 x 1000m på Bislett, sommer som vinter - det fungerer! Vi har ca 15 oppvarming og 3 minutter pause mellom hvert drag. 

Onsdag: Gjør-noe-gøy-dagen

Her gjør jeg det jeg føler for. Klatring, styrkeøkt, rolig løpetur på ca 1 time, eller noen ganger hviledag.


Torsdag: Langkjøring med dekk

Minimum 2 timer. Vegard trasker Birkelandsheiene rund med sine to dekk, «Tuva» og «Sondre», selv trekker jeg på

«Dekkster». Som Ousland så fint beskriver er Dekkster som en kranglete 4-åring som aldri gjør som du vil. Litt som opp med pulken opp brefallet, kan jeg tenke meg. Jeg liker å gå på stier, det er tyngre, mer utfordrende og morsommere enn grusveier. Men er det første gang du skal trekke er det ​viktig å starte litt forsiktig, feks 1 time på grus. Ett dekk. 

Du kan deretter øke antall dekk, lengde på turene, og terreng.

 

  Foto: Langtur i marka i dag 8.11.15

 

Fredag: Morgenklatring - styrke og mental trening

Med min flotte venninne, Astri, ca 2 timer. Her klatrer jeg kun ”på led” (dvs ikke topptau), for å utfordre meg mentalt og øve på klatring i fjellet. I fjellet må man kunne beherske å gå først (lede ruter), og da tørre å potensielt kunne falle noen meter. Man er fortsatt trygg! Klatrer man på topptau ”henger” man i et stramt tau fra toppen, og dette føles for de fleste tryggere enn å ha tauet sikret under seg. Klatring på led er en super mental trening for å utfordre seg litt. God styrke og morgenkaffe får man også på kjøpet. :)

Helgen: Langkjøring ev. en intervall. 
Fredag ettermiddag drar vi aller helst på tur i fjellet. Familiehytta eller telttur. Her blir det lange turer, alt fra 3-10 timer per dag. 
Er jeg hjemme legger jeg inn en dekk-tur på 2-3 timer i Nordmarka. Herlig måte å være ute i skauen på en lørdag/søndags formiddag.

Jeg prøver også å få lagt inn 1 motbakkeintervall, det kan være et testløp i motbakke på feks 15-20 min. Ta tiden og følg med på progresjon! Det er tydelige svar og motiverende å se fremgang. 

Det skal høre med til historien at jeg er vant til å trene stort sett hver dag. Er du "ny i gamet" er det viktig å ikke bli utbrent. Start derfor med 1 dekktrekkeøkt, en hard løpe/sykkeløkt og en god styrkeøkt i uka.  :)

 

Lykke til, ha en fin treningsuke! 


Kommentarer til treningsprogrammet? Spør eller kommenter gjerne! Tags: dekktrekking, treningsprogram, grønland, ekspedisjon, grønlandskrysning, righttoplayovergrønlandsisen, expedition, langtur,

Kommentarer

  •  


  •