Blogg om Blog

Publisert 02.09.2010 16:33:49 av Elise Koren
Kategorier: Alpint
Vinteren 2009 bestemte jeg meg for å ta en måned skiferie i Alpene. Før avreise bestemte jeg meg for å prøve å klare meg med ett par ski, og solgte dermed de to parene jeg hadde; et par parkski & et par pudderski. Så hva skulle jeg velge? Jeg ønsket meg en ski som kunne brukes til det meste uten å bli tungkjørt, og med i overkant gode egenskaper utenfor løypene. En uke senere var jeg på vei til de Østerriske alper, nærmere bestemt Zauchensee, med Atomic Blog i bagasjen.

Nå skal det sies at vi var svært heldige med forholdene, og Blogen fikk testa seg skikkelig under svært gode snøforhold = pudder. Men som de aller fleste som har vært i alpene vet er det ofte nødvendig med transport til og fra pudderet, samt at det jo er dager innimellom der føret ikke står helt i stil med våre ønsker og vi må klare oss med preparerte bakker, kunstsnø, isete felter, oppkjørt føre, turer i parken etc. - og når man har kun ett par ski vil man at disse skal funke til det meste. Her får du mine personlige erfaringer og meninger om Blog etter 20 skidager på Østerrisk jord. Testet skilengde er 177 cm. 

Meg på ski: Kjørt mye ski opp gjennom årene, liker å hoppe og leke men er ingen luftakrobat med kjempepotensial. Drømmedagene er åpen skog med dyp snø, pillows, småklipper og gode venner. Rider height 180 cm på sokkelesten.

Hvordan Blog er bygget: Atomic Blog er ganske så stiv på midten - under bindingen, med mykere for- og bakski. Bakskia føles som den mykeste delen på hele skia. Overgangene fra mykt til avstivet er relativt krapp - altså merkbart flexpunkt. Blog har medium ROCKER både foran og bak, samt tradisjonelt spenn under foten. Radiusen er på 18 meter i lengde 177 og 19 meter i 185 cm. Skien både ser ut som og kjennes som et skikkelig kvalitetsprodukt, og i tillegg blei jeg overrasket over vekten som var lavere enn jeg hadde forestilt meg. I og med at Blogen er designet for å takle baklengslandinger i pudder finnes et "center mount" merke langt frem på skia, samt "classic mount" litt lenger bak - dette punktet er også noe lenger frem enn på standard freerideski, antagelig pga. rockeren - denne gir jo oppdrift slik at man skal kunne tillate seg å plassere bindingen lenger frem på skia. Jeg er nok litt old-fashion når det gjelder hvor på skia jeg vil stå, og kjører jo tross alt mest forover, så etter litt reasearch bestemte jeg meg for å plassere boot center 2 cm bak det anbefalte merket for "classic mount".

Merkbart flexpunkt, myk bakski, rocker og bakmontert binding gjorde at skia følets litt myk og liten bak, men fordelen her var at jeg ikke behøvde å ligge bakpå selv om snøen var dyp. Man kan ligge frempå, eller best av alt midt på skia og surfe champagnepudder som aldri før. Men man bør vær oppmerksom: i landinger, eller om man er sliten så er ikke trikset å henge i støvla, da er rompa kjapt nedi snøen. Så om du er av typen som henger i skoa, eller av de som hopper mer enn gjennomsnittet, bør du velge et annet monteringspunkt enn meg - men husk at 185 lengden generelt er noe stivere og vil gi mer støtte uansett. Selv om Blog ikke er bredere enn 110 mm under foten synes jeg at den gav plenty med flyt selv om snøen lå dyp. Jeg hadde ikke en eneste opplevelse av å måtte brøyte meg frem uten fart - rockeren er ikke til pynt, den gir veldig bra oppdrift for å si det sånn. Blog er dessuten veldig leken og livlig - på litt klumpete føre eller på småhopp, kanter etc. var det ingen problem å få skia til å sprette avgårde, men man må huske på å fjære godt i beina om man skal opp i fart for å kunne svelge unna uventede overraskelser under snøen. Ellers er høy fart generelt helt uproblematisk, jeg opplevde ingen flapring eller ustabilitet - selv ikke på hardt føre i bakken. En annen ting jeg opplevde var at Blog var noe mer krevende enn andre brede ski jeg har testa, pga. det merkbart stivere midtpartiet tar kantene godt tak i snøen når det ikke er fløyelsføre. Men dette er kun en tilvendingssak - og dessuten er det nettopp denne egenskapen som gjør Blogen så allsidig. Selv i de mest oppkjørte, isete partiene nederst mot heisene - gjerne mye befolket og bratt - er det uproblematisk å ferdes uten å miste kontrollen. Du trenger bare legge litt ekstra trykk på kant og du har sykt godt grep. Det er klart at det er litt mer slitsomt for beina i lengden på hardt underlag enn med en smal bakkeski, men sånn i forhold til kjøreegenskapene er det ikke noe problem. Radiusen er akkurat passe - svinger ikke for mye, men likevel nok til at du kan legge inn skikkelige carvingsvinger om du trykker litt på. De gode svingegenskapene skapes av den middels innsvingte midjen, og det er der det skjer - lenger frem og bak retter skien seg mer ut slik at du ikke får kanter som graver seg ned i snøen. Dette merkes ikke på hardt føre med annet enn at skia svinger lett, og man behøver ikke ha stor fart for å ligge på kant heller. Utenfor løypa fører det til at for- og bakskia ikke hekter så lett, og det er helt uproblematisk å skli kontrollert sidelengs på pudderet uten at kanten plutselig tar tak. En annen positiv effekt er at OM du vurderer å bremse/stoppe raskt så er det mindre slitsomt for låra og du blir ikke kasta like lett ned på ryggen om du er litt slapp i fisken eller mo i beina under manøveren.

Atomic Blog 2010

Alt i alt: Jeg opplevde Atomic Blog som en svært god ski med allsidige egenskaper - de gode egenskapene på hardt føre trekker veldig opp her. Men det er vel ingen overraskelse at Blogen er i sitt S i pudderet. Det er veldig morsom ski, men samtidig er det en stabil racer. Jeg er selv eier av 177 lengden, men har også testa 185 lengden. Så lenge det er pudder, og på preparert underlag så er Blog lettkjørt uansett lengde, men  jeg merket at 185 utgaven var noe mer krevende på vanskelig/oppkjørt føre. Men Blog vil uansett kunne tilby kjørere med ulik vekt, størrelse og erfaring en passende ski. Jeg kan trygt - og med et stort smil om munnen anbefale Blog. Det er den perfekte skien de aller fleste pudderdager, og fungerer utmerket på hardpakket føre innimellom - dvs. du kan ha det gøy på hardt eller preppa føre - ikke bare som transport. Blog funker som en robust ski til toppturen, en leken pudderski for skogskjøring eller til backcountryjibbing. Jeg ville nok ikke valgt Blog som en nybegynnerski, men for de som er litt eller veldig erfarne så er dette en rå ski!

Atomic Blog


Tags: atomic, blog, atomicblog, ski, alpinski, pudderski, freerideski, backcountryski, jibbeski

Kommentarer

  •  


  •