Erfaringer fra smørebua!

Publisert 20.01.2014 16:21:40 av Hans Alexander Mangen
Kategorier: Langrenn
Hei skiløpere! Endelig har snøen lagt seg over hovedstaden. Rulleski, vintersykling, svømming og annen variert trening er suverent, men ingenting kan måle seg med å lange ut i diagonalgang med spikerfeste under skia. I den forbindelse vil Karl Martin og undertegnede dele litt erfaringer fra de skirennene vi har vært på hittil i vinter!


Under nasjonal åpning på Beitostølen ga kombinasjonen av kunstsnø i bunn og kulde reale panserspor. På festebiten hadde vi gode resultater med henholdsvis  Swix KB 20 grunnklister (spray), Toko Basewax (Grønn Toko) og Swix V30 Blå som grunning. Dette ga god slitestyrke på kunstsnøen uten å stjele glid. Som topplag la vi Rode VPS, en violett voks med trygt feste og god føring og slipp (følelsen når du fører skia fram i diagonalgang). 
På glidfronten la vi kalde, harde glidere i bunn, henholdsvis Swix LF6 og Swix HF6. Som vanlig ble alle glidere varmet inn 3 ganger. Vi blindtestet mange ulike fluorprodukter, både på ren hastighet og følelse i løypa. Rex TK820, Swix FC7 og Toko HB004 var de tre pulverne som utmerket seg i løpet av helga. Vi lagde også en liten filmsnutt på Beito, den kan du se HER!!


Etter skirennene kan også smørerne gå på ski, kanskje det fineste ved jobben?

Forrige helg gikk Norges største barneskirenn, Oslo Skifestival,  av stabelen for 30 gang! Dog uten Petter Northug på start. På grunn av snømangel i Kollen ble rennet flyttet til fjorårets NM arena på Gåsbu. Allikevel var det hele 3300 startende gjennom helga! For å rekke skitesting og smøring før start, dro vi avgårde ukristelig tidlig natt til lørdag. Klokka 07.00 var det klart for skitesting, i minus 12 og tett snøvær. I konkurranse med blant annet Blå extra, Rode Multigrade og V30 trakk SkiGo HF Violett det lengste strået. Dette er en utrolig fleksibel smøring, som ga trygt feste i de knallharde motbakkene på Gåsbu. Hos de aller yngste og letteste løperne la vi Rode O i tråkket (partiet under tåballen) for å sikre skikkelig spikerfeste. Av glidprodukter var Swix HF6 kanonbra! 

Søndag ga snøværet seg, og kvikksølvet krøp ned til 16-17 blå! På dette føret er glideren Vauhti LF Grønn sikker som banken, og denne dagen var intet unntak. Vi hadde kanonglid med den grønne glideren fra Finland! De er gode på kald og tørr snø i Finland, for også på festebiten utmerket Vauhti seg. Den smått legendariske festevoksen Vauhti Morot (gulrot på svensk ja!) ga godt feste. Også Blå extra fra Swix var helt i toppen, med overraskende god føring og slipp i skia! Både Karl Martin og undertegnede er gamle skiløpere, og det gledet derfor stort å se alle de unge håpefulle i løypa! Samtidig som Norge sender en rekordsterk langrennstropp til OL i Sotsji, gror det godt også i yngre rekker. Arrangørklubben Høybråten og Stovner skal ha skryt for et flott arrangement, og for at de har en reservearena klar når snøen uteblir i Kollen! 


Anbefalingen på Gåsbu; Grønn Vauhti, Grønn Toko, Blå extra og Vauhti Morot!
 
I helgen gikk Bjørn Ivar, Joachim og jeg (alle skiselgere på Oslo Sportslager) stafett i Næringslivsmesterskapet på Sjusjøen. Vi fikk grisebank av Sport1 Lillehammer, men hadde det moro i løypa! Kan vel hverken klage på ski eller smøring, så da er det bare den fysiske formen igjen å skylde på! Neste renn hvor vi skal smøre ski er Marcialonga og Østmarksrunden. Enten du fryser, trenger hjelp med å smøre skia eller bare vil slå av en skiprat er du velkommen innom smørebua!

Ski you later!
Hanse
Tags:

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Kanonglid, 21.01.2014 15:12:48
Bra artikkel, lærerikt for oss mosjonister:)

Skrevet av Hanse, 21.01.2014 11:09:16
De siste bildene fra Marcialonga på Langrenn.com vitner om lite natursnø og mye kunstsnø i løypa Elisabeth. Det kan fort bety raskt føre og ny pers, viktig å se det positive ;) Ved de temperaturene er Vauhti LF Grønn midt i blinken Tore! Så må man evt. vurdere effekten av fluor utifra hvor mange som har gått foran i løypa, hvor møkkete snøen er etc. Lykke til i Marsjen!

Skrevet av Tore G, 21.01.2014 09:05:03
Ser dere skryter veldig av Vauhti LF Grønn når det er spinnkaldt ute. Kunne denne vært et fint valg til Holmenkollmarsjen ifjor, og i år hvis det er like kaldt (18/19C) ved start?

Skrevet av Elisabeth Berger, 21.01.2014 08:58:25
HAr smørebua noen tips om forholdene i Italia re Marcialonga? Kunstsnø? eller har det fallt nok natursnø til at vi får ordinære norske forhold`?