Fram med hofta!

Publisert 06.02.2015 20:40:46 av Petter Hadeland
Kategorier: Langrenn


Noe av det jeg gledet meg mest til da jeg fikk høre at jeg var plukket ut som skiløper for Oslo Sportslager, var å lære mer om skiteknikk. Jeg har lenge gått med en følelse av at jeg brenner mye krutt i motbakkene, for jeg sliter ofte med festet og blir fort sur i armene og skuldrene.

– Du har nok dårlig tyngdeoverføring, har jeg fått høre. Noe bloggkollega Thorkild Gundersen kunne bekrefte da han coachet Emilie og meg i diagonalgang under fellestreningen forrige uke.

Og endelig var dagen her. Steffen Paulsen møter dere på Holmenkollen 18:30, skrev Trond fra Sportslageret i en mail.
Jeg har ikke hørt om Steffen Paulsen, så et googlesøk er på sin plass. Det viser seg at Steffen er en meget habil langrennsløper. En langrennsløper som antagelig ville gått rett inn på hvilket som helst landslag i Europa, utenom det norske. Steffen har vært topp ti i Holmenkollmarsjen flere år på rad, og kan vise seier i både Grenaderløpet, Røsjørennet og Budorrennet m.fl.. En knakende hyggelig fyr og en god lærer, skulle det vise seg.

– Vi begynner med diagonalgang, så tar vi dobbelttak og staking litt senere, sier Steffen. En kilometer forbi Midstubakken finner vi et passe sted, en todelt bakke med slak stigning i starten og en bratt kneik mot slutten. Han går bak oss og ser på teknikken, og påstår faktisk at det ikke er så ille.

Det skal vise seg at «ikke så ille» betyr at det er en god del i ta tak i. Emilie går fint, men har moen småting å forbedre. Jeg derimot, får en hel del å trene på. Jeg står med for strake bein, har ikke spesielt god tyngdeoverføring og har en unødvendig svikt i overkroppen når jeg sparker fra. Og når jeg sparker fra, ja så står jeg ikke godt nok over skia, slik at mye av kraften går ut i løse lufta i stedet for ned i underlaget. Er det rart jeg føler at jeg har bakglatte ski og blir sur i armene? Nei, egentlig ikke.  

– Vi skal gå litt uten staver, sier Steffen, som ber oss om å stå i grunnposisjon med litt knekk i knæra og tyngden på framfot. – Du skal være på framfot, men du skal føle at du sparker fra gjennom hælen. Og får du hofta opp og fram og klarer å låse hofteleddet, så kjenner du at kraften går gjennom hofta og ned i beinet, fortsetter han.

Det er lettere sagt enn gjort. Fotballankler og generelt dårlig balanse er ikke et godt utgangspunkt når du skal ha full tyngde på en fot balansert på en lang, tynn ski. Jeg føler jeg vakler rundt som en hodeløs høne.

Men så plutselig får jeg noen tak der jeg virkelig føler jeg treffer med tyngdeoverføringen og får fram hofta. Plutselig sitter balansen som et skudd og skia som limt mot underlaget, og godfølelsen kommer som kastet på meg.

Vi jobber med diagonalgang – med og uten staver – i en time og et kvarter, før vi går over til staking. Her har ikke Steffen så mye å utsette på teknikken, men utfordrer meg til å være enda mer framoverlent i det jeg hever meg over stavene og tar et nytt tak. Det er definitivt en utfordring, for det føles som om jeg skal gå på nesa, men gradvis går det seg til.
 
I dobbelttak med fraspark er det mer å ta tak i igjen, for også i denne teknikken går jeg for mye på armene. Steffen prenter inn at det er beina som skal gjøre den tunge jobben, mens armene skal jobbe lett. Derfor er det viktig med tyngdeoverføring, slik at frasparket blir så effektivt som mulig.

Her vet jeg at jeg slurver, så jeg lytter til rådene han kommer med og får en aldri så liten aha-opplevelse. – Tenker du på at skien på beinet du har sparket fra med skal «dingle løst i sporet», er du sikker på at du har full tyngde på motsatt bein ved neste fraspark, sier Steffen, som presiserer at «dingle løst i sporet» er mer en følelse enn realitet. – Har du full tyngde på ett bein i skliprosessen, vil du skli dårligere.

Tida går fort når man har det gøy, sies det. Jeg er helt enig. Drøye to timer har flydd unna og det er på tide å gi seg. Utbyttet er enormt, men det er nok for tett på Holmenkollmarsjen til at jeg får lagt om stilen. Men, man kan jo håpe. Motbakken vi trente i ble tross alt slakere og slakere utover i kurset.

Ingen bilder i dette innlegget, dessverre. Det gikk rett og slett i glemmeboka, da hodet var fullt av teknikktips.
Petter

Tags: skiteknikk teknikkurs diagonalgang klassiskteknikk staking fraspark tyngdeoverføring

Kommentarer

  •  


  •