Joggesko - Vinterløping trenger ikke være risikosport

Publisert 26.10.2009 08:24:00 av Tina Stilson
Kategorier: Løpesko


Når gradestokken kryper under null og den første isen legger seg både i skogen og på asfalt, begynner løpeturen å bli en utfordring for selv den tapreste.

Jeg skal definitivt ikke skryte på meg å være av de modigste, og i frykt for lårhalsbrudd og andre skader har jeg i flere år tilhørt dem som søker en trygg, men akk så kjedelig, tredemølletilværelse vinterstid.


Løpesko med Pigg

Men den tid er forbi.

For med et enkelt grep går løping utendørs om vinteren fra å være ren risikosport til å bli et kjærkomment avbrekk fra tredemølla – eller sofaen, for den saks skyld.

Løpesko med pigger har de siste årene gjort sitt inntog for fullt, og er spesielt godt egnet for underlag med hard snø og is. Med pigger slipper man å bevege seg stiv som en stokk med hjertet i halsen og en puls som ligger nær maks som følge av angst snarere enn tempo.

Det finnes en rekke modeller på markedet – Oslo Sportslager fører sko fra Icebug, VJ og Asics.

For deg som er ute etter en robust og kraftigere sko er nok Icebug det beste alternativet. Produsenten har spesialisert seg på piggsko og kan tilby en rekke modeller, også for den som bare er ute etter en sko å gå i.

Icebug har også en modell for den mer ambisiøse løperen. Modellen Pytho er en svært lett modell med 16 faste pigger. Pytho er neppe det rette valget for deg som ikke har løpt mye eller som sliter med akillesproblemer, for skoen har en lav profil og dermed noe mindre støtdemping. Den er imidlertid utmerket til intervallbruk og raskere turer, og gir en god løpsfølelse. Fordi den er utviklet som en multisportsko, egner den seg også til terrengbruk når isen er borte.

Et annet alternativ er Asics Gel-Arctic. Modellen måtte tåle en del kritikk i fjor, fordi mange brukere opplevde at piggene var for korte og dermed ikke ga så godt grep som de burde. Det har Asics tatt konsekvensen av, og årets modell har lengre pigger. Arctic er en hybridmodell, og er den eneste skoen med utskiftbare pigger. Den har færre pigger enn Pytho, men gir likevel godt grep, og den gir super støtdemping. Selv har jeg falt for denne.

Det er verdt å merke seg at løping på variert underlag, særlig der du støter på en del bar asfalt, kan slite kraftig på piggene. Her kan brodder, som du kan ta av og på avhengig av underlaget, være et godt alternativ.

Det er uansett ingen grunn til å legge bort løpeskoene så fort isen legger seg lenger. Husk fornuftig og varmt nok løpetøy, og ikke minst refleksen, og nyt en tur i kald, frisk luft.

Tina


Tags: løpeski, piggsko, vintertrening, tips, icebug, asics

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Yogamatte, 24.06.2020 13:38:16
Fin blogg:)