Kjøpt nye fjellsko? Her kommer et knippe tips for gå de inn

Publisert 14.06.2010 08:43:17 av Ståle
Kategorier: Fjell

Det å gå sine første steg i nye fjellsko kan jo alltids være spennende.
Nøkkelen er  å ta det hele med ro, og ikkje forhaste seg, for det er da det ender med grin og gnagsår!
 Husk, føttene dine er ikkje like solide som de nyinnkjøpte fjellstøvlene, så om du forhaster deg, er det mest sannsynlig føttene som får lide.

Forskjellige støvler krever ulik tid før de er inngåtte. Lettvekt modeller kan føles perfekte ut av esken. Kraftigere fullærs modeller krever kanskje flere uker før de sitter som støpt på foten. 
 

Husk! De fleste nye fjellstøvlene strekker og former seg litt den første tiden. Det betyr likevel ikke at inngåingsperioden bedrer mye på en sko som ikke passer føttene dine i størrelse, fasong og volum. Det er viktigste er selvfølgelig at man gjorde grunnnjobbenbra i butikken. Det er viktig at skoene sitter det godt i hælen, kjipper – slipper lite? Tærne bør helt klart ikkje "butte" i front når du ”bråstopper” med støvlene, i så fall har vi en god start.

Start med å bruke dine nyinnkjøpte støvler i kortere perioder hjemme.  Bruk de sokkene du mest sannsynlig kommer til å bruke når du skal på tur. Selv bruker jeg et par Smartwool liner sokker innerst, med et par tykkere Smartwool medium dempede sokker utenpå. Dette gjør jeg for å redusere sannsynligheten for gnagsår. På denne måten får du friksjon og bevegelse mellom sokkeparene, og ikke direkte mot huden (det er jo denne friksjonen som gir deg de gode gnagsårene). 

Snør støvlene godt, og vær sikker på at tungen ligger rett, og at brettene ligger som de skal, brettet inn mot skaftet. De brettene du skaper nå, kommer mest sannsynlig til å henge med resten av livet du har støvlene. Nye støvler er gjerne litt stive i starten, noe som er helt greit. Om du merker tydelig klemming, presspunkter eller smerte i starten, kan det hende du bør ta med skoene tilbake og prøve noe annet.

Om støvlene føles bra etter noen turer rundt i heimen, er det på tide å gjøre de til skikkelige utestøvler, men ikkje for raskt. Ta deg en tur i butikken, en kort tur i nabolaget, eller med på jobben om det passer. Husk, vær tålmodig, og øk brukstiden og distansen over tid. 

Det er viktig å kjenne godt etter i starten om støvlene kjennes gode på foten. Hvordan er bredden, sitter de godt, er det for mye, eller for lite rom?

Om de kjennes trange og vonde øverst i snøringa mot leggen, er det mest sannsynlig du, ja du, som har snørt de litt vel hardt. Da er det bare å slakke, knyte igjen, og ta seg en tur ut. Det er sjeldent noe tips å dyppe de nye støvlene sine i vann for å gå dem inn. Det gjaldt mest gamle rene lærstøvler, nå er jo støvlene laget i mykere skinn, med innermatieriale av gore-tex og ymse skummaterialer for å bedre tilpasse passe føttene.

Lykke til med de nye fjellstøvlene! 

 
Tags: fjellsko, fjellstøver, gnagsår

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Jane, 14.07.2019 11:13:12
Takk for nyttige tips! Har nettopp kjøpt mitt første par fjellstøvler. I butikken sa de at jeg kunne dyppe dem i vann og bruke en hel dag på å gå dem inn. Det er ikke aktuelt for min del, så jeg kommer til å gå dem litt om gangen istedenfor.