Klar for Amundsenekspedisjonen 2014!

Publisert 24.02.2014 11:27:35 av Lars Christian Vold
Kategorier: Fjell

Nå nærmer Amundsenekspedisjonen seg med stormskritt. På torsdag går starten på det 100km lange pulkrennet som går på tvers av hele Hardangervidda. Jeg har brukt helgen på en liten oppkjøring. Her er mine råd til hvordan man skal komme seg over vidda på raskest og hyggeligst mulig måte.


Jeg reiste opp til hytta i Jønndalen i Nore og Uvdal kommune på fredag ettermiddag. Lørdag var jeg klar for en fire timers pulktur på vidda. Jeg gikk sydvestover retning Mårbu. Det var en del vind, men fint blå ekstra-føre og jeg sank ikke dypt gjennom snøen, så det var gode forhold. 
    Da jeg kom tilbake fikk jeg høre at det nettopp hadde gått et skred bare noen kilometer unna hytta, og en mann i 20årene omkom. Det er ekstremt stor skredfare for tiden, så det gjelder å holde seg ekstra godt unna bratte skrenter under årets pulkrace.
    På søndag kjørte jeg en oppkjøringsøkt jeg er veldig fan av, som jeg også pleier å kjøre i oppkjøringen til triatlonkonkurranser. På sykkel, og uten pulk vel og merke. Jeg gikk først 1 time rolig, så 1 time i racepace, og avsluttet med 1 time rolig. Det blåste opp i kuling på vidda så det var godt med motstand da jeg gikk rett mot vinden. Allikevel syns jeg det er mye av moroa med å gå på fjellet. Det er deilig å føle seg sterkere enn vinden ;)
    
Det er lenge siden jeg har testet formen skikkelig, så nå gleder jeg meg (nesten) til start. Det er Norseman som er årets store mål, så jeg må ærlig innrømme at det siste halvåret har gått med til mer triatlonspesifikk trening enn pulktrening. Jeg merket allikevel klart denne helgen at triatlontreningen i hvert fall ikke har gjort meg noe dårligere med pulk.
Pulkdrægning har mye til felles med sykling. Vekt og aerodynamikk er selvfølgelig vel så vesentlig når man drar pulk som når man sykler. Som det kommer frem av bildet er komfort og anvendelighet også viktig, men akkurat som med sykling må det aldri gå på bekostning av stilen! 

6 tips til deg som skal gå Amundsenekspedisjonen:

1. Sikre hanskene med tråd som du binder rundt håndleddene. De blir fort tatt av vinden!
2. Om du ikke har fjæring i pulkdraget, bruk strikk. Det hjelper både på komfort og fart!
3. Bruk kuldemaske dersom det er mye vind eller veldig kaldt. I fjor fikk jeg kjenne hvordan det er å ha frostskader over hele ansiktet. Du merker ingenting før du kommer frem og blir varm igjen, men så legger du merke til det.
4. Legg nytt fellelim på fellene, og smør fellene inn med fellevoks for bedre glid og for å slippe ising.
5. Ha lavt tyngdepunkt i pulken, så du slipper at den velter.
6. Hold deg unna bratte skrenter!

Lykke til, alle som skal gå!

For dere som ikke skal gå, men som begynner å savne OL, er det livetracking på www.xtremeidfjord.no. Vi som går kan love et døgn med intens spenning og mange rykk, men alt vil selvfølgelig avgjøres i en heseblesende spurt. Dette burde vært en OL-gren ;)


Ingenting er som litt sjokoladefløte etter tur!
Tags:

Kommentarer

  •  


  •