NM Gåsbu sett fra smørebua

Publisert 28.01.2013 10:55:00 av Karl Martin Høie
Kategorier: Generell, Langrenn
Mange lar seg forbause over at vi nordmenn er så fanatiske når det kommer til langrenn. Etter to fantastiske dager på Gåsbu er det imidlertid lett å skjønne hvorfor. Et Hamar kledd i vinterens hvite drakt og skyfri himmel, sørger for en perfekt ramme rundt årets norgesmesterskap i nordiske grener. Man blir nesten litt romantisk.  Det er norsk langrenn og norsk natur i den skjønneste forening. Når disse to størrelsene samarbeider på en slik måte som de har gjort i Hamar og på Gåsbu, så revitaliseres de første barndomsminnene om langrenn og "the best Olympic winter games ever."


Når trykket er som størst nede i Torggata 20, er det lett å glemme hva dette egentlig dreier seg om. Man er på mange måter så nært, men samtidig så fjernt fra langrennssporet.  Man blir så opptatt av arbeidsoppgavene at man nesten glemmer formålet. Etter å ha vært her i to dager er det lett å skjønne hvorfor langrennsinteressen er så stor i Norge, og hvorfor man bruker så mye tid på å forsøke å selge de riktige produktene. Det er lite som kan sammenlignes med det å spenne på seg et par gode og godt preparerte ski  og la løypene føre deg inn i naturens omfavnelse. Man trenger ikke være toppidrettsutøver for å nyte slike opplevelser.

Ny slip

Trond og Lars Christian på sliperommet har den siste tiden jobbet med å utvikle nye sliper til kaldere vær- og føreforhold. Hvis det er noe Hamar kan by på i disse dager så er det nettopp kulde. På det kaldeste har det vært opp imot 30 blå nede i Hamar, mens det riktignok er noe mildere oppe på Gåsbu hvor øvelsene avvikles. Når jeg da benytter ordet mildere, så mener jeg mer spesifikt mindre kaldt. Ytterligere spesifisert er det da snakk om rundt 15 minusgrader. Med dette som utgangspunkt så ligger mildt (eller kaldt) sagt forholdene til rette for å få testet den nye strukturen X8. Etter noen runder på den nye slipen, tyder det aller meste på at vi har fått en ny kaldslip som fungerer veldig godt, og som suplerer 035 og 050s.

Gli og feste

Når det kommer til gli og feste, har føreforholdene gjort det forholdsvis enkelt for de som smører ski her oppe. Nyanseforskjeller bidrar selvsagt til at noe foretrekkes fremfor noe annet, men noen produkter går igjen. Begrepet "smørebom" har vi fremdeles til gode å høre. Den største utfordringen ligger nok i vektingen av kompromisset mellom glid og feste.

Et av de produktene som har gått igjen, er den grønne lavfluor-glideren til Vauthi. Det er kanskje ingen overraskelse at våre finske venner i Vauthi  vet hvordan kalde produkter skal lages, men denne glideren fungerer ekstremt bra på denne type forhold. Mens Vauthi lenge har vært kjent for festevoksen «Morot», er det på høy tid å gi litt velfortjent ros til dette glidproduktet.

På festesiden er det mange ting som har vist seg å fungere. For å nevne noen spesifikke festevokser, så har alt fra  Swix V30 til Magnar 2 og Rode Super Extra vist seg å ivareta både glid og feste.  
 
Solid prestasjon

For vår del, var det selvsagt svært gledelig at Martin Johnsrud Sundby dokumenterte gryende VM-form med seieren på torsdagens 15 kilometer i friteknikk. Mye tyder på at Røa-gutten har skumle hensikter på den samme distansen i Val di Fiemme.


Bloggforfatteren, Karl Martin Høie er en av våre langrennseksperter og tidligere langrennsløper på høyt nivå. Du finner'n i langrennsavdelingen i Torggata 20Tags: nm, gåsbu, slip, feste, skismøring, langrenn, glede

Kommentarer

  •  


  •