Nordenskiöldsloppet – verdens lengste og hardeste skirenn

Publisert 25.04.2016 13:44:56 av Erling Christiansen
Kategorier: Langrenn
I fjor høst ble vi oppmerksom på følgende: Världens längsta & tuffaste skidtävling ska återuppstå efter 132 år - 2016 är det dags! 220 km från Jokkmokk till Kvikkjokk. Dette måtte vi være med på!


Dessverre måtte løypa kuttes ned til 200 kilometer pga en varm påske, men vi fikk testet oss skikkelig likevel. Nordenskioldloppet skulle ha gått over de gigantiske innsjøene i Norrbotten – inn mot Sarek Nasjonalpark – og snu ved Kvikkjokk, antallet høydemeter økte fra 300 til ca 1200 som følge av at vi måtte gå utenfor vannene. Den nye staketeknikken kalles av mange «stakejokk», og det er kanskje naturlig at verdens suverent lengste stakejokk-skirenn går fra Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake til Jokkmokk. Overvann tvang arrangørene til å legge løypa vekk fra de fleste vannene – og traseen gikk heller langs skogsveiene. Neste år blir det sikkert kaldere, og vi kommer tilbake for å stakejokke over gigantiske innsjøer. Både løpere og støtteapparat er meldt klare til start, og gleder seg allerede.
Team Oslo Sportslager stilte med 4 løpere, to servicemenn, to leiebiler og en snøscooter. Vi bodde i Jokkmokk – en fin liten by i Lappland – med reindrift, skogbruk og muligens gruvedrift som viktigste næringsvei – selv om samen vi snakket med nektet for at det var gruvedrift i området. Turen fra Oslo til Jokkmokk tok ca. 8 timer fra dør til dør med fly via Stockholm og Luleå, ganske greit for å komme til det lyse, snørike nord i midten av april.

 

I ukene før rennet la Trond Holth, Erik Lilleås og Trond Fjerdingby fra Sportslageret strategien for utstyr. Erik la et spesial-blandet pulver direkte på renset såle noen dager før avreise, og vi valgte Sportslagerets nye superslip for staking - OS 510. Ingen glider denne gangen, altså! Vi følte oss litt som pionerer siden vi stilte til start i første, moderne utgaven av Nordenskioldloppet – og Erik Lilleås og Trond Fjerdingby laget drikkebelter kombinert med camelback som kunne byttes raskt underveis. Dette fungerte perfekt (se bilde).
Mange forfrøs føttene under Vasaloppet 2015 hvor det var meget vått, og i staking bruker man ikke leggene og føttene så mye. Alfa skistøvler har gore tex og sponset Team Oslo Sportslager for Nordenskioldloppet. Aldri har Erling vært så tørr på beina etter et skirenn!! Staking setter nye krav til diverse utstyr – og Alfa ligger foran.

Våre løpere, Henrik Sollie (av gudeslekt fra Nesodden), Ole Jakob Nes (Storbonden fra Larvik), Steffen Paulsen (Finnskogens stakemaskin)) og Erling Christiansen (Ekornstaker fra Skådalen) har alle flere topp 50 plasseringer fra Vasaloppet, og deltok både for å hevde seg høyt på resultatlisten og for å teste seg selv. Erling hadde hatt influensa i to-tre uker før rennet, og stilte nok til start med litt lavere ambisjoner enn normalt.

 

Yr spådde minus 5 grader for natten før rennet, men termometeret viste bare 0 grader på det kaldeste stedet i løypa da starten gikk kl. 06.00. Men sol var det! Starten gikk Purkuaur, et stykke nord for Jokkmokk, med gigantiske, ubebodde skogområder i alle retninger. Mange spente løpere stilte nesten målløse til start – hva er det vi har meldt oss på? Mange hadde nok spist litt ekstra de siste ukene – det så vi på spekket under drikkebeltene. Det gjelder å ikke sprekke når man skal gå 200 kilometer på ski!

Erling valgte å gå på en grovere slip enn OS 510 siden det var varmere enn spådd, mens Ole Jacob og Henrik stod ved sitt valg om OS 510. Steffen gikk på slipen OS 50S. Det viste seg raskt at OS 510 er en allsidig slip, og Henrik og Ole Jacob hadde lette og gode stakeski – også sammenliknet med Anders Aukland og John Kristian Dahl. Erling var ingen lett ekornstaker her i Lappland, med grov slip som buttet særlig i motbakkestakingen. Heia slipen OS 510 for staking sier vi!

 

Rennet ble en utrolig opplevelse, vi hadde for eksempel følge av flere reinsdyr i mange kilometer. Når man nærmet seg vending etter 82 kilometer strømmet lyset over Sarek nasjonalpark i horisonten, og lykken spredte seg i kroppene til alle skiløpere, selv om de hadde over 100 kilometer igjen av rennet. Føret varierte mellom hardt og bløtt, det gikk raskt unna i starten, mens vi fra passering 120 km hadde mye sug i skiene. Stavfestet over vannene var dårlig - om nesten hele rennet skulle gått over vann som opprinnelig planlagt ville turen blitt drøy. Vi hadde på forhånd bestemt oss for «å njuta varje minut» - vi forsøkte, men må innrømme at det var perioder mot slutten det var vanskelig.

 

Servicemann Erik Lilleås kruste rundt i Norrbotten på snøscooter som en Hiawata i moseskogen – og ved 100 kilometer traff han også løypa. Takk til Erik som prioriterte supermosjonister hele helgen – og alle forberedelser i forkant. Hans strategi for ski fungerte optimalt.
Erik er en Trondheim-Oslo veteran, så han hadde mange gode innspill i forhold til inntak av mat og drikke underveis i løpet. Alt snadderet han hadde med ga oss kraftig overvekt på flyet oppover.

På drikkestasjoner for øvrig var det gjerne asylsøkere som stod for service – unge menn rundt 20 år som løp etter renndeltakerne med drikke og mat. Sjelden har vi sett ivrigere personell på matstasjoner!

Henrik Sollie og Ole Jakob Nes lå i et felt langt fremme – og med 16. og 18. plass i mål – med tider rett over 9 timer - kan vi fastslå at de er i verdenstoppen i langdistansestaking selv om – eller kanskje nettopp fordi - de begge er over 40 år. Vi tror på topp 10 til neste år for i alle fall et par Sportslager-løpere når vi har mer erfaring fra denne type løp. Kvelden etter rennet gikk hele teamet på Jokkmokks beste restaurant. Her var det ikke dyrt – men maten holdt høyt nivå – akkurat som rennet. Vi kan nesten fastslå at det er kvalitetsfolk som orienterer seg mot Jokkmokk.

 

En stor takk til Oslo Sportslager som alltid stiller opp med de det beste som finnes av utsyr, slip, løsninger, ressurser og alt vi har behov for. Vi er privilegert og stolte over å være på lag med dere.

 

- Henrik Sollie

 

- Ole Jakob Nes

 

- Steffen Sæterhagen Paulsen

 

- Erling Christiansen

 

 

 


Tags: nordenskiöldsloppet, kvikkjokk, jokkmokk, skirenn, langløp, langrenn

Kommentarer

  •  


  •