Planlegging av topptur på ski

Publisert 20.11.2015 13:25:17 av Nils Nielsen
Kategorier: Alpint, Fjell, Generell, Klatring

Her får du tindevegleder Nils Nilsens beste tips til planlegging av toppturer på ski. Følg tipsene, så er du mange steg nærmere suksess i vinter. 



Å planlegge topptur på ski bør ikke være noe du starter med i det du tar på deg skiene om morgenen, det lønner seg å starte noe før, og det bør være en kontinuerlig prosess som foregår helt til du er nede igjen etter tur. Her er en oversikt over noen av momentene jeg mener er viktig å tenke på. Det finnes ikke noen fasit, dette er bare et eksempel på en skisse for hvordan man kan gjøre det. Målet med en grundig turplanlegging er å bevisstgjøre, identifisere og dermed redusere risiko og farer, samt at man skal ha en så fin tur, og så god snø, som mulig. Både for deg, og for resten av gruppa. 

Jeg går her ikke inn på detaljer rundt kart, bratthet, hengretninger, snøvurdering og så videre, da det er et fag i seg selv. 
 

 

Å gå ut på dato

Folk flest kan ikke dra på ski når de vil og ender derfor opp med å planlegge dager og helger langt frem i tid – de går ut på dato. Unngå å planlegg hvilke fjell man skal på langt frem i tid. Bestem heller når man skal på tur, og eventuelt hvilket område, men vent med  bestemme hvor man skal, til man ser vær og føre.


Følg med på vær og føre

I dag finnes det mange gode hjelpemiddel man kan bruke hjemmefra dagene før man skal på tur.

  • Varsom.no er nettsiden for det regionale skredvarselet i Norge. Her finner du oppdatert skredvarsel for forskjellige områder. Du kan lese deg opp på snøhistorikken, og hvordan snødekket er bygd opp. I tillegg finner du masse nyttig info om snø og skredlære.
  • Værvarsel: Sjekk vind, temperatur og nedbør. Yr.no har også en funksjon som heter ”været som var”, den kan også være kjekk å sjekke ut.
  • Snakk med de lokale. Det er lite som slår førstehånds informasjon fra noen som selv har vært på fjellet en av de siste dagene.

Deg og resten av gruppa

Ta utgangspunkt i gruppa og dens forutsetninger før du velger deg tur. Hva slags tur tilsier gruppas størrelse, ferdigheter, utstyr og ikke minst motivasjon at man kan dra på?


Velg tur

Bruk det du har samlet av informasjon om gruppa, vær og føre når du velger deg tur. Nå vet du mange av rammene og først da kan du begynne å se på type tur og hva slags terreng dere kan oppsøke. Her er kart en selvfølge, samt en skifører (guidebok) for aktuelt området om det finnes.


Unngå de tilfellene der den ”beste” skikjøreren bestemmer turens mål og at resten bare er med. Sørg for at alle er innforstått med hva dere skal ut på, og at alle er komfortable med det. Snakk om skredproblematikken og andre risikomomenter på forhånd, det er en bra måte å bevisstgjøre rundt eventuelle farer, og det er lærerikt for de som har litt mindre erfaring. Spør deg selv hva som er din motivasjon for å ville gå akkurat den turen eller kjøre den linja akkurat nå. Er det fordi det er så sikre og gode forhold der nå, eller er det fordi du har mest lyst til å fortelle alle andre at du har vært der? Hvis det heller det mot det siste bør det ringe noen bjeller. Ha mot til å si nei om du ikke er komfortabel med det dere skal ut på.

  

Lag en plan B

Ofte blir ikke ting helt som man har planlagt, og da er det viktig å kunne gå bort fra den opprinnelige planen om vurderingene tilsier det. Sikten er blitt dårligere enn man hadde tenkt, det har vært mer vind enn det som var meldt. Snøen er ikke så stabil som man trodde. Planlegg derfor en alternativ tur i samme område eller på samme fjell som er mer defensiv. Har man gjort litt forarbeid på dette er det mye letter å avvike fra den opprinnelige planen, og likevel få noe ut av dagen.


Underveis

Turplanleggingen slutter ikke når man reiser på tur, den fortsetter som en kontinuerlig prosess helt til man er nede igjen. Følg med på vær og føre, forhold, snøen, gruppa og andre faktorer. Forandrer noen av disse seg må man også kanskje endre plan.

 

 

Nils Nielsen

Tindevegleder IFMGA


 

Tags: topptur, randonnee, rando, planlegging, turplanlegging, skibestigning,

Kommentarer

  •  


  •