Raskere og tryggere til fjells – Del 2

Publisert 21.07.2016 10:36:31 av Marius Kjølseth
Kategorier: Fjell, Klatring

Raskere og tryggere til fjells – Del 2
Tips og triks for å få opp farten i lett terreng.
Dette er innlegg nummer to i serien Raskere og tryggere til fjells. 

 Tau
Du trenger sjelden lange tau i fjellet. Jeg har sjelden (eller aldri) med meg mer enn 40 meter lange tau på klassiske fjellruter, verken i Norge eller Alpene. Det er lettere å håndtere og lettere å bære. Lær deg å kveile tauet på deg (og binde det av på en sikker måte). Dette er en effektiv måte å korte inn tauet og en fin måte å kveile tauet på om det ikke skal brukes de neste meterne, men skal på igjen snart. 

Spar tid på bytter og stopp
Prøv å vær effektiv på standplass, dette kan man enkelt øve på hjemme. Det som ofte tar mest tid er tauarbeidet. Sørg for å ha orden og system på standplass, spesielt om man er flere enn to i taulaget. Kortere tau  gjør dette mye enklere.

Små taulag
Det er ofte kjekt å være mange på tur, men det er sjeldent at det er særlig praktisk. Spesielt ikke i komplekst tauterreng. To eller maks tre stykk beveger seg mer effektivt, men man skal være ganske erfaren for ikke å bruke mye mer tid som et treerlag enn som to. Er man flere enn tre så del opp i flere taulag og spre dere så fort det er tauterreng – går man oppå hverandre går det bare enda mer tid.

Sikringsmidler
Sikringsmidler er ikke bare dyrt, men det er tungt også. For klassiske fjellruter trenger man sjelden så stort rack. 3-4 kamsikringer og et kileknippe. Hex’er er dessverre i ferd med å gå i glemmeboka. De er et lettere og billigere alternativ til kamsikringer og de egner seg veldig godt på gneisen vi har i høyfjellet i Sør Norge. En annen ting som er verdt å merke seg er at kiler og hex’er har mye mindre sprengkraft enn kamsikringer, noe man bør ha i bakhodet i løst terreng.

Korte taulengder
Jo mer komplekst og oppstykket terrenget er, jo kortere bør taulengdene være. Både i forhold til kommunikasjon, taudrag og effektivitet. Sett standplasser der det er naturlig i stedet for å klatre noen meter til, da ender du fort opp med å gå tom for tau, sikringsmidler og kanskje du ikke finner noe egnet sted. Om man får satt standplass på hyller er det ALLTID bedre og mye raskere enn der det ikke er hyller.

Rapelltau
Ha alltid 5-10 meter med tynt tau eller bånd i bunnen av sekken som kan brukes til å lage nye og utbedre eksisterende repellfester.

Kart og kompass
Ha alltid med kart for aktuelt område, også om du er godt kjent. Ikke bare er det kjekt å holde seg oppdatert på hvor du er og hva du har rundt deg, men det kan åpne mange muligheter og gjør ting mye tryggere om du må endre på den opprinnelige planen og gjøre returen enn annet sted enn planlagt.

Å klatre løpende
Løpende klatring vil si at hele taulaget beveger seg samtidig og at tauet går via minimum en, men helst flere forankringer. Dette er sjeldent effektivt. Farlig kan det også være. Løpende er strengt tatt bare noe man gjør om alternativet er å ta av tauet og gå usikret. Da kan det være et tiltak for å gjøre ting litt tryggere, men ikke belag deg på denne metoden i krevende terreng. Skal man gjøre det så sørg for å gå med kort tau, ha god kommunikasjon og sørg for at alle i taulaget er klar over begrensningene ved denne metoden.

Hodelykt
Bortsett fra de få dagene midsommers bør alle i taulaget ha med en liten hodelykt i sekken. I tilfelle rotefelle.

Og kom deg ut og øv – det er mye mer lærerikt enn å lese dette.
GOD TUR!
Tags: klatring, nilsnielsen, fjellsport

Kommentarer

  •  


  •