Romsdalshorn - Tindevegleder Nils Nielsen

Publisert 23.06.2017 13:05:38 av Nils Nielsen
Kategorier: Fjell, Generell, Klatring

I helga hadde jeg min første føringstur på Romsdalshorn for året, men det var ikke den første turen min. Jeg sluttet  å telle når jeg hadde 50 turer dit og det er kanskje 6-7 år siden. Her kommer litt info om Hornet, eller Hønje som de lokale sier.

 Romsdalshorn med sine 1552 meter er ikke det høyeste fjellet i Romsdalen, men det er definitivt et av de gjeveste fjellene å komme til toppen av. Ja, sammen med Store Skagastølstind og Stetind er det vel et av de gjeveste i hele Norge. En topp av første klasse som de sa i gamle dager, altså et fjell man MÅ klatre for å nå toppen av. Eller en trofetopp som vi sier i dag.

 Romsdalshorn er ikke en spesielt lang tur da vannkraftutbyggingen på 70-tallet har sørget for mange fjellveier i Norge. Vi kan kjøre bil til ca 700moh i Vengedalen og derfra er det 800 høydemeter og, i distanse, ganske kort opp til toppen. Det finnes flere ruter til topps, men de to mest populære i dag er Halls renne og Nordveggen. Halls renne er mer eller mindre ruta som ble brukt av førstebestigerne i 1828, og av andrebestigeren Halls – som har gitt ruta navnet - med følge i 1881. Hvis man tar utgangspunkt i klatregraden er Halls litt lettere enn Nordveggen, men siden Halls er mye mer kompleks og har mer tauterreng vil den for de fleste oppleves som mer krevende De fleste som klatrer Hornet i dag – både med og uten guide – går Nordveggen.

Turen opp Nordveggen starter innerst i Vengedalen og herfra kan man enten velge den direkte, men litt brutale stien rett opp til Gapet. Eller, om man ønsker en litt snillere start så er det finere å parkere litt før og gå opp mot Litlefjellet for så å følge ryggen opp til Gapet. Da har man flott utsikt mot Romsdalen og Trollveggen mesteparten av oppstigningen og turen blir litt mer variert. På Gapet er det vanlig, og anbefalt, å ta på hjelm og klatreutstyr, men man går noen meter til før selve klatringa begynner. Til toppene er det 5-7 taulengeder til toppen, litt avhengig av hvordan man velger å gjøre det. Klatringen er opp mot 4-tallet og på egne sikringer. Det er boltede rappellstasjoner for returen og det kan være hensiktsmessig å bruke et par av disse som standplass på tur opp, men rappelruta i seg selv er ikke å anbefale som klatrerute. På toppen er det god plass og til og med en liten hytte som ble bygget av Anders Randers Heen – mannen med flest bestigninger av Hornet. 233 ganger skal han ha vært på toppen!
Fra toppen er det 5 rappeller ned igjen til slakere terreng.

For å klatre Romsdalshorn på egenhånd bør mestre grad 4 på egne sikringer til fjells med margin. Det bør ikke være den første turen din på egne sikringer til fjells – til det er turen litt for kompleks. For å gå turen med guide trenger du ikke klatreerfaring, men bør være i generelt god form og være vant med å ferdes i fjellet.

God tur!

 


Tags: romsdalshorn, turtips, klatring, romsdalen, hønje, hornet,

Kommentarer

  •  


  •