Ronde van Vlaanderen 2011

Publisert 08.04.2011 08:36:17 av Sondre Kåsa
Kategorier: Sykkel
Som flere kanskje har fått med seg så gikk årets utgave av Vlaandern rundt av stabelen i helgen som var(3 april). Morgan Blue inviterte en av våre sykkeleksperter, Claes Henrik ned for å overvære denne store sykkelbegivenheten. Dette er noe av det største og tøffeste som skjer  innenfor landeveissykkel, hvis vi ser bort ifra de to store Giro d'Italia og Le'Tour de France.


Årets første skikkelige belgiske brosteins klassiker gikk av stabelen på søndag, og jeg var så heldig og få være tilstede og se belgisk
sykkelritt på sitt beste! Morgan Blue sto for invitasjonen, sammen med distributøren i Norge, Energy Sport. Morgan Blue er produsent av profesjonell sykkelsmøring og massasje produkter, og leverer topp produkter til hele 15 profesjonelle sykkellag! Vi var 150 sykkelgale gjester fra hele verden samlet, så dette lovet veldig bra.

Vi ankom Brussel på lørdag(2 april) til strålende sol og hele 24 grader, mye mer behagelig temperatur enn hva det var hjemme i Norge(2 grader). Lieve fra Morgan Blue tok oss godt i mot og ga oss en omvisning på Vlaander museet i Oudenaarde. Her får man se løpets historie fra starten og til i dag, gjennom film, bilder og utstilte sykler og utstyr. Gamle og nye belgiske helter hylles, som blant annet Rik van Stenbergen, Eddy Merckx, Tom Boonen og Steijn Devolder. Et fint sted og dra innom hvis man er i området og vil ha litt historie om løpet.
 

På lørdagen arrangeres også Vlaanderen, som turløp. Man kan velge mellom flere ulike distanser, faktisk helt opp til full lengde på ca. 260 km og samme runde som proffene kjører! Har selv kjørt full lengde for noen år siden,
og det var en skikkelig artig/vond opplevelse og kjenne låra "brenne" når man skulle knekke seg opp brosteins stigninger
på opp mot 22 %!

Vi sto ved den Nokereberg etter ca. 80 km kjøring og dagens 2. stigning. Bakken er av brostein og av den bedre typen, 375m og 5,9 % i snitt. Stemningen var høy da rytterene nærmet seg, og plutselig dundret 5 rytter i brudd forbi oss i "greit" tempo.
Ca. 5 min etter kom
hovedfeltet og sirkuset var i gang. Deretter ble det storskjerm og servering av god mat og drikke gjennom hele rittet med påfølgende god stemning.

  
 
Vi norske satt og håpet på norsk triumf, og det så lenge ganske bra ut helt til ”Spartacus”(Cancellara) klinte til på Leberg og bare feide forbi Edvald og co. Like etter var Chavanel innkjørt og alle trodde nå at det var avgjort, at Cancellara skulle gå av med seieren. Ved den fryktede Muur-Kappelmuur (475m, 9,3 %, maks 20 %) hvor Cancellara parkerte Boonen i fjor, ble det ny spenning da Cancellara og Chavanel ble tatt igjen av hovedfeltet. Finalen ble forrykende med angrep fra Gilbert, Ballan, Nuyens, Flecha og til slutt Cancellara. Alt dette gjorde finalen i årets utgave av Vlaandern rundt til en historisk bra avslutning, som belgieren Nick Nuyens til slutt vant!

Litt nedtur i forhold til norske øyne, med Thor trillende inn nesten 5 min etter Nuyens, men Edvald viste takter og kom inn 1,24 min etter. Det er nye muligheter allerede neste søndag, da dronningen av klassikerne Paris-Roubaix på 258 km går av stabelen. Rytterne skal gjennom hele 50 km på brostein seksjoner av den heller dårlige sorten. Vi satser på at Thor og Edvald finner storformen her!

Vlaandern rundt og belgisk sykkelkultur er noe helt spesielt, og er man sykkelfrelst er dette noe jeg sterkt vil anbefale. Har man mulighet til å sykle dagen før også, er helgen fullkommen og man kan nyte en lokal kald øl, og se proffene slite akkurat, som du dagen før. 
 

Vil takke Energy Sport ved Mikko Nilsen for en meget hyggelig og lærerik helg!

Claes Henrik


Tags: vlaandernrundt, rondevanvlaandern, sykkel, landeveissykkel, racersykkel, eddymerckx, morganblue, tur, sykkeltur,

Kommentarer

  •  


  •