Spis til du sprekker - Right to Play over Grønlandsisen #3

Publisert 01.02.2016 19:52:03 av Tuva Eieland
Kategorier: Alpint, Fjell, Generell, Langrenn

Tre måneder til avreise! Dato er nå satt, og vi flyr via Køben inn til Narsarsuaq, på Grønlands sørkyst 28. april.

 

Det begynner etterhvert å bli mange som har fått med seg at vi ut på tur, og det spørsmålet som ofte dukker opp er hvordan vi gjør det med mat - hvor mye har vi med, hvor mye det veier, og hva vi egentlig må spise på en slik tur. Så her i innlegg #3 tenkte jeg si litt om dette temaet som jo opptar oss alle og enhver, i større eller mindre grad. Mat. Masse mat!

 

Foto: Lunsj og frokostrasjoner.Hvordan funker kroppen på lange kalde turer? Testing av sammensetninger på måltidene er lurt å starte med allerede på de aller første testturene, så du ser hva som fungerer eller ei for kropp, sjel og i kulde. Etter første testtur i november, fant jeg f.eks ut at skinke, tubeost og brød har det veldig kjedelig i -20. Spekepølse, smør, nøtter, tørka frukt og ikke minst Real Turmat (frysetørket mat) fungerer sabla bra, så lenge brenneren er på din side.. :) For å være sikker på nettopp det har vi valgt MSR XGK, som er en enkel og svært driftssikker brenner. Det finnes mer stillegående brennere, men lyd er et godt tegn på at brenneren ikke har slukket. Kullosforgiftning er en skummel sak når du fyrer i telt, så her er komboen god lyd og masse lufting smart.

 

Uansett hva man tar med av mat og kokeutstyr har man ikke lyst til å sulte på turen, dette taper på krefter og og humør, og avmagring går fort utover musklene. Er man på minus er det også mye lettere å pådra seg skader, noe man kan slite med i lang tid etter. Så mat skal vi ha rikelig av, og her kommer et innblikk i hva vi skal fø oss med på turen.

 

 

#3 MAT

 

På langtur bør man passe på at man har med seg nok energi (kalorier), man forbrenner ca 4-5.000 kCal i løpet av et døgn på tur, mens man på en hviledag bare bruker mellom 2.000 -2.500. På turen vår kommer vi til å gå med tidspress, og vi det vil med all sannsynlighet føre til mange svært anstrengende dager. På en skikkelig hard dag, dårlig vær med mye vind (og i verste fall snøfall), kan man forbrenne så mye som 10-12.000 kCal! Og så mye har både kroppen og du selv vanskeligheter med å ta til seg, så da er vi nødt til å ha litt reserver i bakhånd. 

 

Så tiden jeg trodde jeg hadde drømt om da endelig kommet: "oppfeitingen" har begynt! Ca 5-7kg (fett) skal på plass i løpet av de neste 12 ukene. Endelig kan jeg spise så mye fett og godteri jeg vil.. Lett? Skulle man jo tro for ei som normalt sett spiser med omhu og passer sånn tålelig på inntaket. Men nei da - Har i grunn ikke lyst på noen ting, og går generelt bare rundt litt kvalm av å spise fett og sukker. Det er vel som med andre ting : Ulovlig - fristende. Full frihet - ikke så interessant lenger! :-)

 

Får satse på det tar seg opp nærmere turen - det må det nesten! 

 

EN NORMAL MATDAG - DAGSRASJONER 

 

Vi har ikke testet endelig meny enda, og vi begynner med litt lavere rasjoner første uka, øker deretter i uke 2 og 3. Det vil se mer eller mindre slik ut: 

 

FROKOST: ca 950 kCal - 200g

80g Havregryn/kornblanding (jeg er ikke så glad i havregryn....) 

50g tørrmelk

25g brunt sukker

30g rapsolje

15g rosiner /tørket frukt

 

 

LUNSJ: ca 3300 kCal (fordelt utover hele dagen) - 615g

130g sjokolade

75g tørket frukt

75g miksede nøtter (hassel, cashew, peanøtt - usaltet)

Midt på dagen: 

1 pose RealTurmat / Mountain House frysetørket mat ​

75g spekepølse (morr, chorizo, vilt)

150g potetgull

 

 

MIDDAG: ca 1000 kCal - 220g 

1 pose RealTurmat / Mountain House frysetørket mat. Vi har med 6-7 forskjellige typer. 

20g ekstra tørket kjøtt / spekepølse

30g smør

suppe og/eller 1 gang i uka: DESSERT! - sjokolademousse

Foto: Sondre koser seg med kaffe og havregryn i teltet.

Totalt kCal: 5200 - vekt ca 1,1kg. 

 

Litt ekstra snæks (smågodt..) har vi også med, så vi har noe å muntre oss opp med på de tyngste dagene. 

 

Dette vil si at 30 dagers tur + 5 dager ekstra matrasjon utgjør 38,5kg + snacks... altså ca 40kg mat! Jeg kommer til å være glad for hver dag som har gått, da pulken blir lettere og lettere.... :) 

 


Tags: dekktrekking, mat, treningsprogram, grønland, dagsrasjoner, ekspedisjon, grønlandskryssing, righttoplayovergrønlandsisen, expedition, langtur, righttoplay, planlegging

Kommentarer

  •  


  •