Test av Haglöfs Observe Mid GTX tursko. Lettvekts tursko med demping i sålen.

Publisert 26.04.2013 23:57:44 av Elise Koren
Kategorier: Fjell, Generell
Denne ankelhøye traveren fra Haglöfs skal du ikke ta for gitt. Observe Mid overrasket stort! Lett i vekt, demping i sålen, GTX og svært god stabilitet er bare noe av det Observe Mid har å by på.


Haglöfs Observe Mid er testet på alt fra grusvei, mosegrodde grønne stier, til variert fjellterreng med innslag av både røtter, stein, gjørme og myr. Ikke nok med det, den har også fått prøve seg som sti-sykkelsko og til lett jogging/hurtig gange på sti. Oppakning ala lett dagsturutrustning.

   

Gå til produktet Haglöfs Observe Mid dame her!                    Gå til produktet Haglöfs Observe Mid herre her!

Innersåle: Stabil, godt oppbygget såle som tåler bruk over lengre tid uten å bli tråkket ned. Avstivet bakdel, og mykere front for å gi ønsket fleksibilitet i forhold til skoen.

Yttersåle/mellomsåle: Halvgrov såle fra Asics som gir godt grep på variert underlag. Ikke for grov for grus, og ikke for fin for feste i stein-/rotpartier eller glatte/gjørmete partier. For å være en såpass lett sko har Observe Mid god stivhet i de bakerste 2/3 av sålen, mens den mykere frontdelen sørger for god gå-komfort på alle underlag. Spesielt er vridningsstivheten god, og skoen føles svært stabil selv på rimelig rufsete underlag.

Demping i mellomsålen gir svært behagelig gange også på grus eller andre harde underlag. Man skulle tro dette var en ulempe for skoens stabilitet i ulendt terreng, men den gang ei. Dette er et av de trumfkortene Observe Mid overrasket stort med. 

Man kjenner heller ikke stein og røtter nevneverdig gjennom sålen, her presterer Obsereve Mid like godt som langt kraftigere sko!
Foten ligger behagelig i den formbare fotsengen/innersålen, beveger seg minimalt og man føler absolutt ikke at man går på høye heler som med enkelte andre skomodeller med så god oppbygning som Observe Mid har.

Overdel: Overdel i robust tekstilmateriale med GTX membran. Denne har holdt tett i rimelig våte forhold selv på lange dagsturer. Kraftig gummiforsterkning på helparti og rundt skotuppen beskytter skoen mot skader og slitasje på disse spesielt utsatte stedene.

Passform: Middels bred, passer de fleste føtter. Overraskende nok også (mine) smale føtter. Helpartiet sitter tett om foten og gir svært godt grep om helen. Innsiden føles myk og behagelig, men på ingen måte slaskete. Skoen rekker rett over ankelen, akkurat høyt nok til å gi god støtte til denne delen av foten. Enkelt å stramme skoen godt, også rundt ankelen, uten at det klemmer ubehagelig selv om skoen sitter tett på i ankelpartiet. Snøringen kan brukes til høyeste eller nest høyeste posisjon ettersom hva som passer den enkeltes fot best, uten å gå ut over stabiliteten.

Alt i alt: Overraskende stabil! Det er uvisst hva som gir utslag i den gode stabiliteten, men sannsynligheten er stor for at det skyldes en blanding av den stabile sålen (yttersåle/mellomsåle/fotseng/innersåle), det gode grepet rundt helen,  tettsittende ankelparti med enkel snøring og den gode passformen.

Skoen er tenkt som en lettvekter for lettere terreng i hovedsak i skog og mark (inkludert grusveier), men etter testing viser skoen gode kvaliteter også på litt tøffere terreng, som i fjellet. Som annet lettvektsutstyr vil Observe Mid selvfølgelig ikke være like slitesterke som skinnstøvler i tøft terreng – som for eksempel steinete fjellterreng. Det er selvfølgelig heller ingen klatresko, eller fottøyet du bruker når du har tung oppakning ryggen – men for de som satser på lettvekt og egenskapene dette gir, allsidighet og komfort, er mulihetene store med Observe Mid på føttene.  Som nevnt har jeg også småjogget partier med skoene på hurtige gåturer, og i tillegg har de fått prøve seg som sykkelsko på lange, våte sykkelturer på sti. Et godt valg istedenfor sykkelsko (variantene uten SPD innfestning) på stiturer der det er mye vann og gjørme, og der man må trille noe innimellom. Holder deg varm og tørr, samt gir gåkomfort! Sålen satt i tillegg overraskende godt på pedalene. Alt i alt byr Observe Mid på fantastisk komfort, suveren stabilitet, lett vekt og uovertruffen allsidighet. Gore-Tex membranen som holder føttene dine tørre er bare en bonus!

Du får også Haglöfs Observe i lav versjon, enda lettere – men like komfortabel!

   

Klikk her for å gå til produktet Haglöfs Observe dame!                                                          
Klikk her for å gå til produktet Haglöfs       Observe herre!       
Tags: haglöfs, hagløfs, observe, tursko, turstøvel, trekkingsko

Kommentarer

  •  


  •