Vasaloppet 2012

Publisert 05.03.2012 11:38:22 av Lars Petter Stormo
Kategorier: Langrenn
I helgen var det klart for manndomsprøven fra Sälen til Mora. Sist gang jeg gikk (i 2010) synes jeg det gikk fryktelig fort hele veien og det endte naturlig nok med at jeg møtte den beryktede veggen med 30 km til mål og fikk det fryktelig tungt på slutten!! Jeg var derfor veldig spent på hvordan dette skulle gå!
Jeg var med på Oslo Sportslager sitt opplegg. Genialt opplegg hvor alt blir lagt til rette for bra prestasjoner og en veldig hyggelig helg!!Lørdag var det skitesting ved Mångsbodarna. Det var kjempeforhold med knallharde spor og nydelig vær. Det var godt feste med kun tørrvoks, men slitasjen var stor så vi endte opp på å gå med Guruwax Extreme klister i bunn dekket med voks. Resten av dagen gikk med til å hvile, spise og drikke godt og nyte dagen. Det skulle ikke stå på oppladningen i hvertfall!


Strålende forhold fra skitestingen lørdag.

Tidlig opp søndag morgen (kl 04:15) og kom til start ca 5:30. Jeg var seedet til eliten og hadde da god tid og lite stress med å få lagt ut skiene. Skitester i løypene på morgenen viste at det var mildere enn antatt så det ble lagt et kort topplag med rød SkiGo HF som ble dekket av SkiGo lilla HF.


Høyt tempo i starten!! Bildet lånt fra langrenn.com.

Ut fra start var det full gass og det går sinnsykt fort over første sletta!!! Jeg hang greit med og kom inn i første bakken innenfor topp 20 tror jeg. Fant raskt rytmen og kunne gå relativt kontrollert oppover uten å stresse. Ventet på når farta skulle økes og jeg måtte slippe, men plutselig var vi oppe og jeg lå i tetgruppa. Det ble satt en grei fart på myrene men det gikk veldig greit å ligge i gruppa. Mot spurten på Smågan kom jeg frem og hadde bakskia til en fra Mora som så ut til å skulle prøve seg. I det vi støter forbi teten smeller en kar inn mellom oss og reiser seg for å drikke. Han fra Mora får da gå og tar spurten. Jeg passerer som nr 2 over streken. Kjedelig å ikke få prøve seg på spurt, men uansett moro å ligge fremme å kjenne på farta!


Passering spurten på Smågan. Skjermdump fra videoen som ligger på skiclassics.com.


Jeg prøver å følge når Musgrave støter. Bildet lånt fra langrenn.com.

Så gikk det litt i rykk og napp i ca 10 km, men det var fortsatt veldig greit å ligge i gruppa. Med drøye 2 km til spurten ved Mångsbodarna støter jeg etter når Musgrave drar på. Det går veldig fort og når Rezak og Palmèr kommer opp blir tempoet så høyt at jeg må slippe. Legger meg tilbake i feltet og passerer som nr 17. Med tanke på sluttresultatet var ikke dette veldig lurt, men moro uansett med litt action :-)
 
Litt etter Mångsbodarna kommer det noen lange bakker og jeg må finne mitt eget tempo. Slipper tetgruppa og kommer i en gruppe med tre Svensker som er ivrige på å dra. Jeg går veldig billig her og sparer så mye krefter som mulig (tar maks to føringer på litt under 30 km). Vi går sammen til ca Oxberg. Da kommer det opp en større gruppe bakfra og tempoet økes. Jeg kjenner nå at det begynner å bli tomt for krefter og det er vanskelig å få feste på skia etter hvert så det blir mye staking. Jeg må slippe gruppa opp mot Høkberg og siste 20 km går jeg alene = veldig vondt og slitsomt!!! Skjønte at jeg lå an til en tid rett under 4 timer så prøvde å presse hardt! Løsnet heldigvis litt siste 5 km men kom likevel 4 stk og tok meg igjen på slutten. Kom inn på 3:57 og 81. plass. Tom for krefter, men veldig fornøyd!!
 
Alt i alt veldig fornøyd med dagen!!! Var ikke det lureste å gå så offensivt i starten (særlig spurt nr 2 kostet litt for mye), men mye mer moro med litt action og TV-tid enn å gå billig i starten og muligens klare en topp 60-plassering.Sportslageret hadde massevis av drikkestasjoner underveis, og i kombinasjonen med arrangørens stasjoner fikk jeg i meg mer enn nok væske underveis. Jeg hadde også fantastisk gode ski!! Gliden var helt rå hele veien og feste veldig bra i starten (at det ble dårligere etter hvert har nok vell så mye å gjøre med sviktende teknikk og at jeg ikke fikk ned skia skikkelig).
 
Økta er lastet opp på Garmin og Strava.

Lars Petter

Tags:

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Lars Petter, 14.03.2012 08:57:21
Jeg (og flere andre fra Team OS) gikk på OS 050 S slip. Det ble vel lagt en 1 mm rett rill på bakskia hvis jeg ikke husker feil.

Skrevet av PK, 14.03.2012 08:52:33
Hva slags struktur ble det gått på?