Vasaloppet 2014

Publisert 03.03.2014 20:30:00 av Lars Petter Stormo
Kategorier: Langrenn
I helgen gikk turen inn i de dype svenske skoger for å gå Vasaloppet for fjerde gang. Dette er helt klart et av høydepunktene i løpet av året hva gjelder konkurranser. Det er ikke bare selve arrangementet som gjør det så bra, men hele helgen og opplegget rundt gjør at dette er en helg jeg gleder meg lenge til og sitter igjen med gode minner fra i etterkant.Fredag ettermiddag møttes Team Oslo Sportslager i butikken i Torggata og fylte to minibusser, før vi  satt kursen mot Sverige (smøreteamet hadde allerede dratt i forveien med smørebua). Den sosiale biten av disse turene er veldig bra, og det er flere her jeg treffer kun en til to ganger i året så gjensynet er veldig hyggelig. I Sälen bor vi i leiligheter på Högfjällshotellet og her er det tilrettelagt med godt med mat og muligheter for hvile. Med andre ord: den best mulige oppladningen til rennet.
 
Tidlig lørdag dro vi til Mongsbodarna for skitesting. Vi dro tidlig for å få mest mulig like forhold som det vi vil kunne få på rennet på søndag. Men med varierende vær og prepping av løypene er det ikke alltid denne skitestingen er veldig relevant. Men det er uansett deilig å få seg en skitur og å bli litt tryggere på skivalget. Etter testingen og prøvesmaking av årets Blåbærsoppa er resten av dagen satt av til hvile, skravling, spising og å kjenne på magefølelsen før søndagens skitur. Mens vi "utøverne" nå kan hvile har smøreteamet en lang dag og natt foran seg med testing, testing og mer testing for at vi skal få så gode ski som mulig. På kvelden er det felles middag hvor de siste hulrommene av lagrene fylles opp og diskusjonene rundt vær og føre går livlig. Før en tidlig kveld tar smørerne en runde med deltagerne og legger en strategi for feste og glid som skal gjøres klart i løpet av natten.
 

Skitesting og Blåbærsoppa på Mongsbodarna. 

Etter en kort natt med urolig søvn dro vi tidlig ned til startområdet slik at skiene kunne bli lagt ut for de som ønsket det. Jeg har vært så heldig å ha plass i "led 0" alle årene jeg har gått, og har dermed hatt god tid før start siden trengselen her er liten. Før start i år tok et par av oss en ekstra skitest i første bakken for å finne ut hva som fungerte og ikke. Føret i år var av det vanskelige slaget med veldig mye fuktighet i bakken, litt lett nysnø og raskt blanke spor. Jeg fant fort ut at jeg skulle gå med rubb siden jeg ikke er sterk nok til å stake på blanke ski og må utnytte kapasiteten min så godt som mulig i bakkene.  
 

Henrik følte seg sterk før start:-)


Henrik og jeg godt plassert ut fra start.

Ut fra start gikk det heldigvis greit for oss første gjennom den nye innsnevringen midtveis på startsletta, og jeg fikk en god posisjon inn i bakken. Som på skitestingen hadde jeg veldig bra feste (kanskje litt for bra…) og fikk gått godt på ski uten glipptak. Uten å være helt sprengt hang jeg med den store tetgruppa over toppen og var superfornøyd. Men så fort det flatet ut kjente jeg at jeg sleit med å holde følge og måtte gi luker. Rubben tok for mye glid på stakingen og jeg måtte se den ene gruppa etter den andre seile i fra bortover myrene - nedtur! Herfra ble det et evig jag for å prøve å henge med gruppene som passerte, og jeg brukte mye krefter. Litt over halvveis ble det heldigvis litt blankere i sporet og skiene gikk litt bedre. Jeg ble her liggende i en gruppe med bl.a. Olav Tufte og beste dame (Laila Kveli). Det var hardt for hodet å stå på bakskiene hennes å bite tennene sammen for ikke å gi luke. Veldig imponert over farta hennes og at hun gikk på blanke ski! Men med en gang det kom en motbakke kunne jeg gi gass i diagonalgang. For en gangs skyld var det deilig å ha feste hele løpet og ikke måtte karre seg frem med kun staking siste halvdel. Målet ble etter hvert å klare en topp 150-plassering for å sikre eliteseeding for neste år. Jeg skjønte at jeg lå rundt 150. plass så det ble knallhardt siste 20 km for å ta så mange plasser som mulig. Jeg har aldri hatt så mye kramper i mage og armer, så jeg var ingen vakker stilstudie på slutten:-) Men jeg fikk karret meg i mål på 4:29, noe som holdt til en 130. plass. Mange fra Teamet gikk bra og særlig Henrik Sollie imponerte med 78. plass og Erik Gjerdbakken klarte å beholde eliteseedingen med en sterk 142. plass.


TV-tid på TV2 :-)
 


Sliten!!!

Totalt sett er jeg helt greit fornøyd med rennet. Jeg er fornøyd med at kapasiteten er god og at jeg henger med opp første bakken. Jeg er også fornøyd med at jeg klarer å bite tenna sammen siste halvdel og berge eliteplassen. Det var kjedelig at jeg ikke hadde gliden til å følge tetgruppa lenger, så jeg burde nok ha "slipt ned" rubben litt og heller tillatt litt glipptak i første bakken. Men jeg er ganske sikker på at jeg ikke hadde gått fortere på blanke ski, så skivalget angrer jeg ikke på. Det jeg er mest fornøyd med er at det ble nok en veldig bra helg med en veldig hyggelig gjeng! Selv om kroppen er helt mørbanket i dag gleder jeg meg allerede skikkelig til en ny tur til de svenske skoger neste år:-)
 
Hele støtteapparatet fra Oslo Sportslager med bussjåfører, langere, skitestere og smørere skal ha en stor takk for et knallbra opplegg og en fantastisk helg! Med et slikt proft opplegg føler man seg veldig privilegert og alt er lagt til rette for at man skal få et så optimalt skirenn som mulig. Takk!
 
Lars Petter
 
Tags: vasaloppet, skirenn

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Lars Petter, 04.03.2014 15:49:55
Hei! Jeg gikk på zero ski. Det var smøreteamet som stod for preppen av glid og festesone så jeg vet ikke hva det endte på. Etter skitestingen på morgenen ba jeg om litt mer feste i tråkket og fikk justert dette (noe jeg i ettertid ser at jeg burde droppet). Henrik gikk på vanlig såle som ble rubbet (han hadde bedre glid men dårligere feste.

Skrevet av Kris, 04.03.2014 15:38:56
Gikk du på zero ski eller rubbet du vanlige ski? Hvilken korningsgrad på slipepapiret brukte du, og bruker du smøresone for klister eller voks?