Blogger

Mattis Sjøli | Trene, sove og hvile

Hei igjen!


Endelig mandag igjen, og det betyr nytt blogginnlegg! Forrige uke bestod «dessverre» kun av trening og formtopping inn mot skandinaviskcup i Østersund kommende uke. Selv om det kanskje høres litt kjedelig ut med bare trening, soving og hvile, så er det egentlig ganske deilig! Har tatt juleferie fra skolen og kan kun konsentrere meg om formen de neste ukene, noe som jeg håper skal gi mer overskudd å føre til klatring på resultatlistene utover! Hovedfokuset mitt denne uka har vært å få gode hardøkter, der jeg har kjørt en i4-økt i klassisk, en i4-økt løpe på tredemølle og et skirenn. En annen ting som er veldig gledelig er at det ser ut til at vinteren er på full fremmarsj både på Lillehammer, Sjusjøen og over store deler av Østlandet! Senk skuldrene og prøv skiene en tur eller to i førjulsstriden!

 


«Mattis’ julegavetips»

«Mattis’ julegavetips» 

 

Heihei!
Like sikkert som at Nissene på låven ruller over TV-skjermen nå i adventstiden, så kommer «Mattis’ julegavetips». Her håper jeg at det finnes tips for alle, i litt ulike priskategorier. Når det gjelder min form og treningsstatus, så er formen stigende og jeg trener nå mot Skandinaviskcup i Østersund om 2 uker. I dag, mandag så har jeg vært oppe på Sjusjøfjellet og gått på ski, i milevis med nykjørte løyper. Anbefaler alle som har mulighet til å ta seg en tur opp dit!

1. Sportsbriller. Uansett hvilken idrett du driver med eller om du bare liker å være ute, både sommer og vinter, så er gode sportsbriller en investering! Selv bruker jeg Oakley briller og er veldig fornøyd med disse! Brillene og glassene har veldig god kvalitet og varer nesten evig. De sitter godt på hodet, under hjelmen og på lua og skjermer for både sol og snø. På Oslo Sportslager, både i butikk og på nett har de mange ulike modeller, med ulike glass og farger. Brillene jeg har lagt ved her, har glass som skal gi ekstra god sikt ved flatt lys i skiløypa.
https://www.oslosportslager.no/produkt/oakley-radar-ev-path-polished-whiteprizm-snow-sapphire-sportsbriller-41199.aspx

 

 

2. Gode hansker. For oss som trives best ute i all slags vær og vind, så er gode hansker et must! Disse vottene fra LillSport sitter godt på hånden og er varme og gode. Jeg liker godt å bruke votter i stedet for hansker, fordi jeg opplever at fingrene holder seg varmere i en vott enn i adskilt i en vanlig hanske. Votten er i tillegg vindtett på oversiden, noe som gjør den enda lunere. På ekstra kalde dager finnes deg også en tynn ull-liner man kan kjøpe og ha inni votten. Votten har en god passform og sklir ikke av hånden ved stavtak.
https://www.oslosportslager.no/produkt/lill-sport-mitt-1-langrennsvott-herre-45381.aspx

 

 

3. Sekk til trening og konkurranse. På turer lengre enn et par timer bruker jeg ofte drikkesekk i stedet for drikkebelte. På lengre turer så blir det for lite med «bare» 0,7 liter med drikke, og hvis man ikke får i seg nok drikke undervegs på trening kan man i verste fall gå tom for energi undervegs. En god drikkesekk er også påkrevd på Birkebeiner-arrangementene. Gi en god drikkesekk til noen du er glad i, slik at de holder motet oppe på lengre turer!
https://www.oslosportslager.no/produktkategori/drikkesekker-med-pose-4-6243.aspx


4. Skoovertrekk. For å få en best mulig opplevelse på skitur er det viktig å ikke fryse. Gode skoovertrekk holder på varmen og holder snø og vind ute. Jeg har blitt veldig glad i disse fra Lillsport.https://www.oslosportslager.no/produkt/lill-sport-boot-cover-thermo-skotrekk-41906.aspx

 

  

 

5. Slip. Gi bort en skislip til jul. Jeg har selv OS-slip på mine ski og er veldig godt fornøyd. Min favoritt er nok OS7, en allround slip jeg har testet og brukt på flere typer forhold. Gi bort slip til noen du unner gode ski, gjennom hele vinteren! https://www.oslosportslager.no/produktkategori/steinslip-og-skiprepp-4-2043.aspx

 

 

6. Pulsklokke. Både toppidrettsutøvere og treningsnarkomaner har både moro av, og godt brukt for en god pulsklokke! Her får du det meste du trenger av informasjon fra økta inkluedrt fart og avstand, og du kan følge med på formutvikling, hvilepuls, søvnkvalitet og mye mye mer. Selv bruker jeg pulsklokke på alle treningsøkter og sover med den om natta. Jeg bruker denne fra Garmin, og er godt fornøyd med den. Pulsklokka er helt avgjørende i mitt treningsarbeid! https://www.oslosportslager.no/produkt/garmin-forerunner-645-010-01863-10-pulsklokke-unisex-46006.aspx

 

 

7. Ullgenser. En god ullgenser er alltid gullverdt for folk som er mye ute i skog og mark. Jeg skifter alltid på meg en varm ullgenser etter trening og renn, eller hvis jeg fryser litt ekstra en dag. Både Dæhlie og Ullvang (for å nevne noen) har kule ullgensere, som også varmer veldig godt. Hva er vel bedre enn å gi en gave som varmer? https://www.oslosportslager.no/produkt/dahlie-half-zip-comfy-mens-mellomlagstroye-herre-41755.aspx

 

 

 

8. Piggsko. For alle som er glade i å løpe, så er piggsko veldig kjekt å ha vinterstid. For å kunne løpe avslappet og med lave skuldre, så er det avgjørende med godt grep. Selv bruker jeg også piggskoene mine i terrenget, når underlaget er sleipt og vått. Det fungerer også supert! Oslo Sportslager har mange ulike modeller både på nett og i butikk, sjekk det ut!
https://www.oslosportslager.no/produktkategori/lopesko-med-pigg-herre-4-5848.aspx

 

Alt dette og mer til finner dere både på nett og i butikk. Stikk innom for enda flere tips og god service!
Julehilsen Mattis Sjøli.

Husk og følg meg på Strava: Mattis Sjøli og Instagram: mattissjoli

 

 


Mattis Sjøli | Oppsummering av sesongåpningen på Beitostølen

Oppsummering av sesongåpningen på Beitostølen
Hei igjen!
Nå er «endelig» sesongåpningen på Beitostølen unna gjort. Det har vært mange høye skuldre og nerver i helspenn hos hele langrenns-Norge – men nå er vi endelig i gang! Noen reiser fra Beitostølen glade og fornøyde med sesongens første rennhelg, mens andre reiser hjem skuffa og uten så mange gode svar. Jeg for min del heller nok mest mot å reise hjem skuffa, uten at helga var noen stor krise for meg personlig. 

 

Jeg åpnet med 15km klassisk på fredag, på et skikkelig sliterføre. Dårlige spor, realt klisterføre og skikkelig sug i sporet gjorde sesongåpningen enda tyngre enn vanlig. Kroppen var helt grei, litt tung og seig, men jeg tror jeg kunne gjort et ganske bra renn hvis teknikken hadde vært bedre. Følte rett og slett at det var en aldri så liten «teknisk knockout» for meg. Jeg ble stressa og klarte ikke å stole på festet og å gå avslappet diagonal. Ble løpende veldig mye utenfor sporet, med hodet under armen. Det kosta mer enn det smakte, og jeg gikk inn til en 92-plass – langt bak vinner. Ikke noe å skryte av, men en grei start, tatt følelsen i betraktning. Registrerte at pulsen ikke var så høy som den burde, og at jeg må lengre ned i kjelleren på viktigere renn – når det virkelig gjelder.

Jeg gikk på en OS8-slip, med Salomons varmski, med hvit såle. Testa mange ulike strukturer og skityper, der det til slutt stod mellom et par Salomon kaldski, med en OS-Torsby-slip. Fordi været var mildt og snøen omdannet og løs, valgte jeg varmparet. Er fornøyd med skia, bare irriterer meg over at jeg ikke tok meg tid til å trykke ned mot underlaget og utnytte smurningen enda mer. Det var rundt 0 grader, høy luftfuktighet, tåke og omdannet løs kunstsnø.

På søndagens 15km skøyting hadde jeg større forhåpninger. Endelig var sesong i gang og jeg følte meg klar for å gjøre et godt skirenn, senke skuldrene og ta meg tid til å gå teknisk riktig. Kjente tidlig at dette ikke kom til å bli min dag, ble kjapt stiv i beina og sleit på det løse føret. Falt igjennom i dobbeldansen og måtte gå mye padling. Prøvde å jobbe hele veien inn til mål, og er fornøyd med den første kilometeren og de siste 2,5 kilometerne. Resten var alt for dårlig. Her gikk jeg også på en OS8-slip med Salomon varmski, med hvit såle. Testa mye ski med Stein Arne kvelden før, og på renndag stod det mellom det nevnte paret og et par Salomon mediumski med OS7-slip. Valgte igjen varmparet, som hadde en del bedre glid og jeg håpet også at dette paret skulle bli enda bedre utover i rennet. I ettertid angrer jeg litt på skivalget mitt, da vi testa kvelden før var det faste og fine forhold og jeg vraket et mykere par, som hadde best glid av alle. Følte at de ble for myke og ustabile. På renndagen ble det veldig løst og skia jeg valgte gravde seg ned i løssnøen, så da hadde det nok vært bedre med et mykere par. Men det er bare mitt eget valgt og min egen skyld, men greit å huske til neste gang! Testforholdene kvelden før var som følgende: 0 grader, medium luftfuktighet (lavere enn på fredag) og faste forhold (Forholdene endret seg til renndag).


Mattis Sjøli | Oppsummering av Norgescup på Gålå

Oppsummering av Norgescup på Gålå
Hei igjen! I helga som var gikk jeg årets første norgescup-helg på Gålå. Det ble gått 15km skøyting, sprint skøyting og 15km klassisk. På grunn av snømangelen som plager oss om dagen, så ble løypa kortet ned til 2,5km*6 runder. Ikke akkurat verdens hardeste løype og med litt slitasje fra flere hundre skiløpere over flere dager. Det var raske kunstsnø-forhold, med lite vann i snøen og en steinhard såle. Enkelte steder var det nesten is. På skøytinga var det ca -2 grader, mens det ble litt og litt kaldere utover helga og på søndagen var det ned mot -10 grader, spesielt på morgenen.

På 15km skøyting følte jeg meg bra, en mye lettere kropp og mye høyere fartsressurser enn på Beitostølen for under ei uke siden. Åpnet veldig kontrollert og gikk sammen med Eirik Mysen de to første rundene mine. Ut på tredje runden skjedde det som ikke skulle skje, staven min knakk og det var ingen fra mitt støtteapparat rundt meg som kunne gi ny stav. Måtte stoppe opp og vente på en mann som kom løpende med en stav, men den hadde feil lengde og var til feil hånd, fikk enda en ny stav litt lenger opp i den hardeste bakken i løypa, men den var for lang. Etter hvert fikk jeg ny stav og riktig høyde av pappa, men da hadde dessverre skaden allerede skjedd. Tapte 42 sekund på 2km til Mysen, og raste nedover resultatlista. Ble også stokkstiv av å gå uten en stav. Herfra og inn ble det en kamp for å flytte de stive beina mine. Kriga veldig bra på og fikk pressa meg helt ned i kjelleren. Endte som nummer 90, med tre stavbytter undervegs. Dårlig resultat, der jeg ikke fikk vist hva jeg var god for. Lå topp 60 når staven knakk og hadde vært fornøyd med et resultat der. Uansett fornøyd med responsen fra kroppen og hvor høyt jeg kunne ligge i puls. Håper denne utviklingen fortsetter! Jeg testa vanvittig mye ski kvelden før og på renndag. Testa ulike skikonstruksjoner med OS7, OS6, OS8 og OS-Torsby. Endte opp med å gå på Salomon kaldski (Blue), med OS6. Godt fornøyd med skia og føler jeg valgte riktig. Hadde også to ulike modeller med OS7 på som var veldig jevne med OS6.

 

 

Valgte å stille opp på sprinten, mest for å få litt fartstrening og fordi jeg synes det er gøy. Kroppen var tung og sliten etter rennet dagen før, så det gikk ikke så bra. Fornøyd med gjennomføringen av rennet, men ser nok at jeg må fokusere mer på sprint hvis det skal være noe vits i å gå prologer. Brukte samme skiene som dagen før.

15km klassisk var siste kraftanstrengelse denne helga. Som sagt var løypa lett, og det var kun stakefriesoner som hindret veldig mange fra å stake hele rennet. Jeg trives godt i lange, bratte motbakker og trivdes derfor ikke så godt med mye staking. Åpnet hardt og fikk gå med en god gruppe med løpere, tidlig merka jeg at dette ikke kom til å bli min dag. Kroppen var seig og beina var stinne. Jobbet og jobbet hele veien og er godt fornøyd med måten jeg angrep rennet på. Ga aldri opp og gikk meg skikkelig i kjelleren. Et skikkelig sliteløp, der jeg måtte jobbe for hver eneste meter. Endte opp som nummer 92, og er greit fornøyd med det. Over 180 påmeldte løpere og mange som trener mye og går fort på ski. I dag var jeg rett og slett ikke bedre, selv om jeg fikk gå hele løpet med staver og ski intakt. En veldig mye bedre tekniskgjennomførelse enn på Beitostølen, noe som jeg tar med meg. Før start testa jeg OS7, OS8 og OS-Torsby, med ulike konstruksjoner på skia. Falt på en Salomon kaldski, med OS-Torsby slip. Hovedgrunnen til dette er at jeg liker spennet på skiene veldig godt. OS8 ble for grovt og OS7 kunne ha gått bra, men mine ski var litt for stive for det føret som var!


Mattis Sjøli | Oppsumering

Heihei!
Det har dessverre gått en stund siden forrige innlegg fra min side, så jeg vil gå igjennom sesongoppkjøringen og fortelle litt om hva jeg har trent og hvorfor. Treninga har gått veldig fint siden mai, har verken vært noe særlig sjuk og har hatt veldig lite problemer med belastningsskader (bank i bordet). Har hatt ca 40 samlingsdøgn i inn og utland, blant annet på Sognefjellet, i Sandnes/Stavanger og Mar de Pulpi i Spania. I skrivende stund er jeg på vei hjem fra årets siste barmarksamling før sesongen starter og har fått gode svar på formen og på treninga som har blitt gjort!

 

 


Mattis Sjøli | Våge for å vinne

Dagene etter NM ble rolige. Jeg hadde faktisk tre hviledager før jeg følte at jeg hadde henta meg inn igjen. Litt usikker på hvorfor jeg følte meg så sliten, men det viktigste er uansett å hente seg inn igjen før neste ressursperiode. Det er fortsatt god tid til neste Norgescup og jeg er klar for å gjøre en god jobb. Håper at formen skal stige enda noen hakk før den tid. 


Mattis Sjøli | Oppkjøring til NM

Nå er det klart for siste innspurt før NM på Hamar til helga. Jeg synes selv at jeg har fått gjort en god jobb, så nå gjelder det å lade godt opp og fylle opp kroppen med energi frem mot fredag. I dette innlegget tenkte jeg å skrive litt om hvordan jeg forbereder meg til NM og hva jeg fokuserer på, for å forhåpentligvis finne godfølelsen og overskudd frem til noen av sesongens viktigste renn.


Mattis Sjøli | Viktige romjulsrenn

Jeg håper at dere som leser dette har hatt en fin jul og at dere koste dere i romjula! I det siste har snøen lavet ned over store deler av Østlandet, og det skal være fine skiforhold i Nordmarka og i de fleste skianlegg rundt omkring. Jeg håper at dere alle fikk til noen fine skiturer, da smaker også maten så mye bedre! 


Mattis Sjøli | Endelig svar på årsak til sjukdom i høst

Nå er jeg endelig tilbake i trening igjen. Jeg trener ikke så veldig mye, men trapper det sakte, men sikkert opp mot normale mengder. Har fått kjørt noen korte lette i3-økter på ski, og føler meg hvert fall frisk igjen. 


Mattis Sjøli | Hektisk førjulstid

Nå er jeg endelig tilbake i lett trening. Har hatt et par rolige uker for å hente meg skikkelig inn, og nå trapper jeg opp treninga sakte, men sikkert. Hovedmålet for sesongen er fortsatt NM på Hamar, og jeg har fortsatt troa på at jeg kan prestere bra der! Nå er det bare å treffe med treninga og krysse fingrene for at jeg er ferdig med uflaksen for denne sesongen! 

Mattis Sjøli | Julegavetips til en langrennsentusiast

En ny uke har gått, og jeg er fortsatt ikke tilbake i full trening. Kroppen blir bedre dag for dag, men jeg har fortsatt ikke fått svar på alle blodprøver og tar det litt rolig inntil videre. Hos meg skjer det veldig lite om dagen, så jeg tenkte at jeg heller skulle komme med noen julegavetips! Mine tips er for skiløpere og andre treningsglade i alle aldre. 

 


Mattis Sjøli | Norgescup på Gålå og EU-kontroll av kroppen

I helga som var gikk første norgescup av stabelen på Gålå. Selv om åpningsrenna på Beitostølen var sesongstart, så er det denne helga på Gålå som egentlig starter alvoret for oss som ikke går verdenscup. Jeg hadde et håp om at rennene på Gålå skulle være et steg i riktig retning, men sånn ble det ikke.VM i Ironman - Ny norsk rekord på Hawaii

Når jeg gikk inn i årets sesong var jeg klar på at hovedmålet var VM i Ironman på Hawaii. Etter en veldig god dag i Ironman Østerrike i juli har fokus vært på å forberede meg best mulig til Hawaii. Resultatmålet var jeg også klar på: jeg ville prøve å sette ny norsk bestenotering på øya og kjempe om seier i aldersklassen, og på en veldig god dag hevde med i toppen blant alle amatørene uansett aldersklasse. Det skulle vise seg å bli det hardeste og mest smertefulle løpet jeg har gjennomført.

Ny seier i Icebug Xperience

 Årets utgave av etappeløpet Icebug Xperience var en dundrende suksess med 700 entusiastiske deltakere fra 10 land, strålende vær, morsomme løyper på svabergene i vakre Bohuslän, sosialt samvær og en tett kamp i tet både på herre og damesiden. Etter en god treningsperiode var jeg spent på om jeg kunne forsvare fjorårets seier.
Reisebrev fra Cordillera Blanca – 01.07.2017

Martine Frekhaug og Snorre Sulheim er våre nye bloggere! De er begge godt bevandret i norske fjell, og nå vil de dele sine opplevelser fra turer i inn og utland med oss. God lesning!

Norseman 2017 Race Rapport – 4. plass på en tung dag

Ett år etter at jeg vant Norseman 2016 var jeg klar til å forsvare seieren i årets utgave av denne fantastiske konkurransen. 2017 har resultatmessig vært et veldig bra år så langt, så jeg gledet meg til en skikkelig fight om seieren også i år. Forrige konkurranse var Ironman Østerrike som gikk kun 5 uker før Norseman, og selv om vi visste at det nok var litt for tett på har treningen i sommer gått veldig bra og jeg følte jeg var veldig klar til å prestere helt på topp igjen allerede nå.

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18  Neste side