Blogger

Mattis Sjøli | Oppsummering av sesongåpningen på Beitostølen

Oppsummering av sesongåpningen på Beitostølen
Hei igjen!
Nå er «endelig» sesongåpningen på Beitostølen unna gjort. Det har vært mange høye skuldre og nerver i helspenn hos hele langrenns-Norge – men nå er vi endelig i gang! Noen reiser fra Beitostølen glade og fornøyde med sesongens første rennhelg, mens andre reiser hjem skuffa og uten så mange gode svar. Jeg for min del heller nok mest mot å reise hjem skuffa, uten at helga var noen stor krise for meg personlig. 

 

Jeg åpnet med 15km klassisk på fredag, på et skikkelig sliterføre. Dårlige spor, realt klisterføre og skikkelig sug i sporet gjorde sesongåpningen enda tyngre enn vanlig. Kroppen var helt grei, litt tung og seig, men jeg tror jeg kunne gjort et ganske bra renn hvis teknikken hadde vært bedre. Følte rett og slett at det var en aldri så liten «teknisk knockout» for meg. Jeg ble stressa og klarte ikke å stole på festet og å gå avslappet diagonal. Ble løpende veldig mye utenfor sporet, med hodet under armen. Det kosta mer enn det smakte, og jeg gikk inn til en 92-plass – langt bak vinner. Ikke noe å skryte av, men en grei start, tatt følelsen i betraktning. Registrerte at pulsen ikke var så høy som den burde, og at jeg må lengre ned i kjelleren på viktigere renn – når det virkelig gjelder.

Jeg gikk på en OS8-slip, med Salomons varmski, med hvit såle. Testa mange ulike strukturer og skityper, der det til slutt stod mellom et par Salomon kaldski, med en OS-Torsby-slip. Fordi været var mildt og snøen omdannet og løs, valgte jeg varmparet. Er fornøyd med skia, bare irriterer meg over at jeg ikke tok meg tid til å trykke ned mot underlaget og utnytte smurningen enda mer. Det var rundt 0 grader, høy luftfuktighet, tåke og omdannet løs kunstsnø.

På søndagens 15km skøyting hadde jeg større forhåpninger. Endelig var sesong i gang og jeg følte meg klar for å gjøre et godt skirenn, senke skuldrene og ta meg tid til å gå teknisk riktig. Kjente tidlig at dette ikke kom til å bli min dag, ble kjapt stiv i beina og sleit på det løse føret. Falt igjennom i dobbeldansen og måtte gå mye padling. Prøvde å jobbe hele veien inn til mål, og er fornøyd med den første kilometeren og de siste 2,5 kilometerne. Resten var alt for dårlig. Her gikk jeg også på en OS8-slip med Salomon varmski, med hvit såle. Testa mye ski med Stein Arne kvelden før, og på renndag stod det mellom det nevnte paret og et par Salomon mediumski med OS7-slip. Valgte igjen varmparet, som hadde en del bedre glid og jeg håpet også at dette paret skulle bli enda bedre utover i rennet. I ettertid angrer jeg litt på skivalget mitt, da vi testa kvelden før var det faste og fine forhold og jeg vraket et mykere par, som hadde best glid av alle. Følte at de ble for myke og ustabile. På renndagen ble det veldig løst og skia jeg valgte gravde seg ned i løssnøen, så da hadde det nok vært bedre med et mykere par. Men det er bare mitt eget valgt og min egen skyld, men greit å huske til neste gang! Testforholdene kvelden før var som følgende: 0 grader, medium luftfuktighet (lavere enn på fredag) og faste forhold (Forholdene endret seg til renndag).


Mattis Sjøli | Oppsummering av Norgescup på Gålå

Oppsummering av Norgescup på Gålå
Hei igjen! I helga som var gikk jeg årets første norgescup-helg på Gålå. Det ble gått 15km skøyting, sprint skøyting og 15km klassisk. På grunn av snømangelen som plager oss om dagen, så ble løypa kortet ned til 2,5km*6 runder. Ikke akkurat verdens hardeste løype og med litt slitasje fra flere hundre skiløpere over flere dager. Det var raske kunstsnø-forhold, med lite vann i snøen og en steinhard såle. Enkelte steder var det nesten is. På skøytinga var det ca -2 grader, mens det ble litt og litt kaldere utover helga og på søndagen var det ned mot -10 grader, spesielt på morgenen.

På 15km skøyting følte jeg meg bra, en mye lettere kropp og mye høyere fartsressurser enn på Beitostølen for under ei uke siden. Åpnet veldig kontrollert og gikk sammen med Eirik Mysen de to første rundene mine. Ut på tredje runden skjedde det som ikke skulle skje, staven min knakk og det var ingen fra mitt støtteapparat rundt meg som kunne gi ny stav. Måtte stoppe opp og vente på en mann som kom løpende med en stav, men den hadde feil lengde og var til feil hånd, fikk enda en ny stav litt lenger opp i den hardeste bakken i løypa, men den var for lang. Etter hvert fikk jeg ny stav og riktig høyde av pappa, men da hadde dessverre skaden allerede skjedd. Tapte 42 sekund på 2km til Mysen, og raste nedover resultatlista. Ble også stokkstiv av å gå uten en stav. Herfra og inn ble det en kamp for å flytte de stive beina mine. Kriga veldig bra på og fikk pressa meg helt ned i kjelleren. Endte som nummer 90, med tre stavbytter undervegs. Dårlig resultat, der jeg ikke fikk vist hva jeg var god for. Lå topp 60 når staven knakk og hadde vært fornøyd med et resultat der. Uansett fornøyd med responsen fra kroppen og hvor høyt jeg kunne ligge i puls. Håper denne utviklingen fortsetter! Jeg testa vanvittig mye ski kvelden før og på renndag. Testa ulike skikonstruksjoner med OS7, OS6, OS8 og OS-Torsby. Endte opp med å gå på Salomon kaldski (Blue), med OS6. Godt fornøyd med skia og føler jeg valgte riktig. Hadde også to ulike modeller med OS7 på som var veldig jevne med OS6.

 

 

Valgte å stille opp på sprinten, mest for å få litt fartstrening og fordi jeg synes det er gøy. Kroppen var tung og sliten etter rennet dagen før, så det gikk ikke så bra. Fornøyd med gjennomføringen av rennet, men ser nok at jeg må fokusere mer på sprint hvis det skal være noe vits i å gå prologer. Brukte samme skiene som dagen før.

15km klassisk var siste kraftanstrengelse denne helga. Som sagt var løypa lett, og det var kun stakefriesoner som hindret veldig mange fra å stake hele rennet. Jeg trives godt i lange, bratte motbakker og trivdes derfor ikke så godt med mye staking. Åpnet hardt og fikk gå med en god gruppe med løpere, tidlig merka jeg at dette ikke kom til å bli min dag. Kroppen var seig og beina var stinne. Jobbet og jobbet hele veien og er godt fornøyd med måten jeg angrep rennet på. Ga aldri opp og gikk meg skikkelig i kjelleren. Et skikkelig sliteløp, der jeg måtte jobbe for hver eneste meter. Endte opp som nummer 92, og er greit fornøyd med det. Over 180 påmeldte løpere og mange som trener mye og går fort på ski. I dag var jeg rett og slett ikke bedre, selv om jeg fikk gå hele løpet med staver og ski intakt. En veldig mye bedre tekniskgjennomførelse enn på Beitostølen, noe som jeg tar med meg. Før start testa jeg OS7, OS8 og OS-Torsby, med ulike konstruksjoner på skia. Falt på en Salomon kaldski, med OS-Torsby slip. Hovedgrunnen til dette er at jeg liker spennet på skiene veldig godt. OS8 ble for grovt og OS7 kunne ha gått bra, men mine ski var litt for stive for det føret som var!


Mattis Sjøli | Oppsumering

Heihei!
Det har dessverre gått en stund siden forrige innlegg fra min side, så jeg vil gå igjennom sesongoppkjøringen og fortelle litt om hva jeg har trent og hvorfor. Treninga har gått veldig fint siden mai, har verken vært noe særlig sjuk og har hatt veldig lite problemer med belastningsskader (bank i bordet). Har hatt ca 40 samlingsdøgn i inn og utland, blant annet på Sognefjellet, i Sandnes/Stavanger og Mar de Pulpi i Spania. I skrivende stund er jeg på vei hjem fra årets siste barmarksamling før sesongen starter og har fått gode svar på formen og på treninga som har blitt gjort!