10 sykkeltips til Birkebeinerrittet 2017

 

Birke​beinerrittet 2017

For mange er Birkebeinerrittet/Ultrabirken et av sesongens store høydepunkt. Enten du stiller på startstreken for aller første gang, eller har tatt turen over fjellet i alle år siden 1993, finnes det alltid tips å plukke opp. Iår feirer Birkebeinerrittet 25års jubileum, og startskuddet på Rena går lørdag 26. august. Lykke til!

 

Her er 10 tips og anbefalinger slik at sykkelturen din blir så bra som mulig.


1. Vask og smøring.


Still til start med nyvasket og ren sykkel. En ren sykkel fungerer alltid bedre enn en som er skitten. Morgan Blue sine vaske- og smøreprodukter er effektive og bra. Morgan Blue Mud Off er en god sykkelvask, og er samtidig skånsom mot karbonrammer. Bruk varmt vann til å spyle av. For best resultat, sprayer du sykkelen din med Morgan Blue Carbon Polish når sykkelen har tørket. Polishen beskytter mot støv og skitt, og gir sykkelel din en blank og flott overflate. For tørre forhold er Morgan Blue Extra Dry Lube kjedeolje et godt valg. Til våtere forhold anbefales Morgan Blue Syn Lube. Gå over og vask dekk også, og sjekk samtidig for kutt og rift i dekkbanen og sidevegger. Vurder i så fall et dekkbytte.  

 

 
 
  Morgan Blue Mud Off  Morgan Blue Extra Dry Lube  Morgan Blue Syn Lube

 

 

 

 2. Dekkvalg.


Dekk er viktig uansett hvilke ritt du sykler. Det er ikke behov for veldig grove dekk på Birken, da underlaget stort sett er hardpakkede grusveier, noe asfalt, og ellers lite grovt terreng. Bontrager Team Issue 29-0 var det raskeste dekket i 2015, og er et supert dekk hvis du virkelig vil sette ny rekord over fjellet. Dekket har lave knaster og et mønster som er perfekt for Birkentraseen. Dekket er også lett og sette opp slangeløst med Stans tetningsvæske og Stans slangløse ventiler. Ønsker du et dekk med litt mer grep og punkteringsbeskyttelse, er Maxxis Ikon et trygt og godt valg. Dekket ruller svært godt, og gir deg også god trygghet i utforkjøringer.
Skal du sykle Ultrabirken på fredag anbefales noe grovere dekk. Maxxis Ardent Race er et godt valg. Dekket er relativt raskt på grusveier, sitter godt på sleipe røtter og steiner på sti, og er meget punkteringssikkert. I tillegg fungerer det fint slangeløst.

 

       
 Bontrager Team Issue 29-0  Stans tetningsvæske  Stans slangløse ventiler  Maxxis Ikon

 

 

 

3. Lufttrykk.


En vanlig feil mange gjør, er å ha for mye luft i dekkene sine. Tanken om at jo mer luft, jo lettere triller dekket er gammeldags og helt feil. Juster dekktrykket etter dekkbredde og ryttervekt, og om du sykler med slange i dekket eller ei. I et dekk med på ca 2.0-2.20" bredde og ryttervekt på ca 75kg, er ca 2bar/30PSI et godt utgangspunkt. Uten slange, kan dekktrykket justeres ned noe, og opp noe hvis du er en del tyngre. Vil du fintune dekktrykket ditt, er Lezyne sin CNC Digital pumpe nøyaktig og helt rå!

 

 
  Lezyne sin CNC Digital pumpe

 

4. Drivverk.

 

Gå over og sjekk bremseklossene dine. Nedslitte og/eller utslitte klosser er dumt å stille til start med. Husk på at klosser slites fort i dårlig vær, så sørg for å ha bremseklosser med ordentlig belegg igjen. Bytte av bremseklosser er enkelt og gjøres greit selv. Vi har bremseklosser til stort de fleste bremser, både felg- og skivebrems. Sjekk at alle skruer er festet godt, og at girene fungerer fint. Tenk samtidig over om du kanskje trenger et større drev hvis du sykler med 1x11 feks. Mange ønsker litt tyngre utveksling på Birken, da snittfarten er relativt høyt sammenlignet med mer tekniske ritt. Se utvalget av drev til Sram 1x11 her.

 

 

5. Flaskeholdere.

 

Et vanlig syn i Birken er flasker liggende overalt i løypa. Gode flaskeholdere som sørger for at flaskene sitter trygt og godt hele veien fra start til mål er viktig. Det er kjedelig å gå tom for drikke hvis flaskene dine ligger igjen i grøfta. En annen ting er at det kan være farlig å sykle over en flaske som ligger midt i veien. En trygg anbefaling er King Cage flaskeholdere. Dette er solide og gode holdere som sørger for at flaskene sitter der de skal, selv i røft terreng.

 


   
KING CAGE Flaskeholder i stål

KING CAGE Flaskeholder i titan

 

 

6. Verktøy.

 

Enkle verktøy og ting til å reparere småting med, bør være med på turen. Et godt mulitiverktøy, solide dekkspaker, kjedekutter, pumpe og såklart en ekstra slange eller to er minimum. Ved en evt punktering er det mye tid å spare ved å bruke en C02 patron istedenfor en vanlig pumpe. Slangen fylles raskt og effektivt, og dekket er klart ila noen få sekunder igjen. Se her for utvalget vårt av C02.

 

       
LEZYNE CRV-12 multiverktøy
LEZYNE Power lever LEZYNE Chain Drive  LEZYNE HV Drivesykkelpumpe

 

 

7. Næring.


Inntak av mat og næring før, under og i etterkant av rittet er det mange meninger om. Uansett, har vi et stort og godt utvalg av energibarer, geler, sportsdrikke og tabletter. Sørg for å ha med deg en gel eller to ekstra, og innta næring regelmessig. Drikk og spis ofte, det er ikke noe vits i dra på dødvekt over fjellet. Vi har et stort utvalg av energi fra Powerbar, Squeezy og Enervit.  

 

     
POWERBAR ENERVIT SQUEEZY

 

 

 

8. Holker.

 

En liten men viktig ting er å ha gode holker på sykkelen. Holker som ESI Racers Edge eller Supacaz Siliconez er lette og fine. De har god friksjon, også i vått vær, er komfortable å holde i og sitter godt på styret. Som en bonus kan du freshe opp sykkelen din litt, da de finnes i mange forskjellige farger. 

 

   
ESIGRIPS Racer`s Edge  Supacaz Siliconez

 

 

 

9. Skjermer.

 

Ved dårlig vær blir det mye grus- og sølesprut. En enkel og effektiv løsning på dette er å montere en liten gaffelskjerm, slik som denne ASS SAVERS Mudder frontskjermen. Denne sitter godt og hindrer at den verste spruten kommer opp i ansiktet ditt og dekker til brillene dine. Bak monterer du enkelt en litenASS SAVER bakskjerm under setet. Da slipper du konstant sprut fra veien opp etter ryggen og på rumpa. Disse små tingene kan gjøre stor forskjell ved regn og dårlig vær. Vekten er også svært lav, så du taper ikke merket pga dette. 

 

 

 ASS SAVERS Mudder frontskjerm ASS SAVERS bakskjerm

 

 

 

10. Sekk.

 

Sørg for ha en god sekk som sitter godt på ryggen under sykling. Et godt alternativ kan være Osprey Raptor 14 til herre, og til dame har vi Osprey Raven 14. Vær nøye med hva du putter i sekken mtp vekt, og pakk sekken så ting ligger stabilt og godt inntil ryggen. Et tips kan være å tape fast ting som slange og gasspatron på stroppene foran, da er de alltid lett tilgjengelig, og de inngår i totalvekten på sekken din. Evt. ha de i smålommene på hoftebeltet. Geler og barer kan også festes på samme måte. Ta med deg papir og søppel til mål, eller kast det på matstasjonen når du stopper, eller på egne droppsoner underveis. Husk at forsøpling av løypa gir deg 15min tidstraff! 

 

 

OSPREY Raptor 14 sykkelsekk OSPREY Raven 14 sykkelsekk

 

 

 

Oversikt over krav til innhold i sekk (birkebeiner.no)

 

Ryggsekk/bekledning
Alle deltakere, uansett klasse, må bære sekk som skal veie minst 3,5 kg under hele rittet. Innhold/vekt av sekken kan bli kontrollert før start, underveis i rittet og ved målgang. 

 

Av sikkerhetsmessige årsaker er det et absolutt krav at sekken skal inneholde følgende utstyr/bekledning:
Jakke og bukse (heldekkende og vind-/vannavvisende). NB! Løse bein og ermer regnes ikke som bukse/jakke.
Votter/hansker med lange fingre
Hodebekledning (lue/buff)
Mat
Verktøy
Slange(r) og pumpe/luftpatroner

 

Vi anbefaler også at du tar med tørt undertøy/sokker. Sjekk værmeldingen og tenk på din egen sikkerthet.

 

Det er egne regler for innhold i sekken for deltakere i UltraBirken sykkel.
Det er egne regler for innhold/krav til sekk for deltagere i FHklassen som sykler tandem

 

Sekken skal bæres på ryggen under hele rittet. Det er ikke tillatt å bære sekken under sykkeltrøye eller vind-/regnjakke. Den skal alltid være synlig og tilgjengelig.

 

Deltakere som mangler påkrevd innhold i sekken ved kontroll før start, får ikke starte før dette er bragt i orden. Rytterne er selv ansvarlig for at sekken ikke er for lett ved målgang. Ved dårlige værforhold hvor mye av utstyret i sekken er anvendt, vil vi selvfølgelig utvise skjønn i forhold til vekt. 

 

Deltakere som har for lett sekk/ikke bærer sekk eller mangler krav til innhold, vil få tillegg i tid eller bli diskvalifisert. Det blir utplassert vekter for egenkontroll ved sekretariatene fredag og lørdag.

 

 

 

VI ØNSKER ALLE SYKLISTER LYKKE TIL!Tags: birken, ultrabirken, birkebeinerrittet, birkentips,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •