5 tips til toppturer om våren - Nils Nielsen

Selv om topptursesongen for mange varer halve året, er det nå den begynner for mange. Her gir tindevegleder Nils Nielsen deg noen enkle tips for hvordan man kan gjøre vårskituren til en enda bedre opplevelse.

 

Foto: Nils Nielsen

Ta vare på skiene
Etter en lang vinter har ofte både sålen og kantene fått litt juling. Det er lite som glir så dårlig som en tørr såle på våt nysnø.  Midtvinters spiller det ofte ingen rolle om sålene er tørre eller nyglidet, men det kan lønne seg å glide skiene før vårturen. Min erfaring er at noen typer fellelim tørker ut sålene mer enn andre, derfor kan det være spesielt viktig å glide toppturskiene.
På vårparten er det også oftere at deler av turen går på hard skare, enten opp eller ned. Å ta en runde med fila på kantene kan derfor være en fordel.

Gjør temperatur og sol til din venn

Når det kommer til det å skulle komme seg på tur er nordmenn ganske bedagelig anlagt - det er helt vanlig å  starte sent. Det kan ofte være helt greit, men på vårskiturene er det ofte en fordel å komme seg opp og på ski fra morgenen av, både for å få en mer behagelig tur opp og bedre føre ned igjen. Bruk værmeldingen aktivt når du planlegger turen og bruk kartet for å se på eksposisjonen for turen du skal gå.  Er det klarvær og kaldt om natta kan man gå oppå snøen hele turen opp og kjøre perfekt slush ned igjen om man timer det riktig. Har det kommet tørrsnø må man tidlig i gang om man skal nyte tørrsnø ned igjen, i hvert fall hvis fjellsiden er øst eller sydvendt. Er det nord eller vest har kanskje tillate seg å sove litt mer tid.

Voks til fellene

Om man ikke kommer seg i gang mens snøen fortsatt er kald, eller om det er våt snø lavt og tørrsnø i høyden kan det lønne seg å gni inn fellene med en eller annen voks før du starter turen. Du kan bruk en helt vanlig, relativt myk glider til dette. I dag får man også mer sofistikerte impregneringer for feller, disse fungerer kanskje litt bedre, men enkel voks er billigere, lettere å bære og enklere å ha med å gjøre og bør ligge i felleposen hele tiden. Da har man den alltid tilgjengelig når den trengs. Om man har glemt voks til fellene gjør visstnok solkrem noe av den samme jobben. Smør inn fellene med litt solkrem og la det stå litt før du setter de ned på snøen.

Skarejern

I Alpene har skarejern vært obligatorisk utstyr i mange, mange år og nå begynner det heldigvis også å bli standardutstyr for nordmenn. Er det myk og tørr snø klarer man seg stort sett godt uten, men på våren er ofte skarejern en stor fordel, spesielt om det har vært varmt dagen i forveien og kaldt om natta. For den som er relativt erfaren, og som går på relativt smale ski, er det ikke så viktig med skarejern da det er lettere å få tak med kantene på skien. For nybegynneren, og de som har en relativt brei ski, vil skarejern oppleves som en stor hjelp når det er hardt.

Ziplongs

Jeg har anbefalt dette før og gjør det igjen, men nei, fortsatt ingen eierinteresser der. Ziplongs fra Northern Playground er en genial stillongs som kan tas av og på uten å måtte ta av verken buksa eller skoene. Som navnet røper har den glidelås i siden og du kan enkelt regulere temperaturen enten det er fra varmt til kaldt, eller motsatt. Min favoritt er den i microfleece. Jeg har den stort sett alltid med, enten på meg eller i sekken. Er det varmt når man starter kan man ta den på når man kommer høyere til fjells og det blir kaldere og mer vind, eller man starter med den og tar den av når sola begynner å varme – ja, for du starter vel før sola begynner å ta, eller?

GOD TUR!

 

Tindevegleder Nils NielsenTags: toppturer, randonnee, rando, vårskitur, vårturer, skiturer, toppturtips, turtips,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •