8 tips for en topp topptur

En god topptur kan gi deg noen av de mest fantastiske turopplevelsene. Her har vi delt et knippe gode tips for å gjøre toppturen suksessrik. Har du andre tips som du gjerne vil spre? Del dem med oss i kommentarfeltet under!

  1. Se over utstyret i god tid før du skal på tur. Å komme frem til bunnen av fjellet etter en lang biltur bare for å finne ut at noe ikke fungerer, er noe ingen ønsker å oppleve. Sjekk at støvlene sitter godt på foten, at alle spenne fungerer, at bindingen fungerer, og at fellene har godt lim. Har du nytt utstyr kan det være lurt å ta en liten testtur i nærområdet før du drar ut på langtur. Da blir du kjent med utstyret, og finner ut om du bør gjøre justeringer.
  2. Planlegg turen godt. God turplanlegging er viktig for en suksessrik topptur. Ta deg derfor god tid til å studere kart, og planlegg turen etter føreforhold og ferdigheter i gruppa. Det er også lurt å følge nøye med på værmeldingene i forkant av turen. Dette kan gi deg mye informasjon om skredfaren, og hvilke forhold du kan forvente deg. Skredfaren bør alltid være et viktig tema både før og underveis på turen. Sjekk skredvarselet på varsom.no.
  3. Pakk sekken med riktig utstyr. Lurer du på hva du bør ha med deg på topptur? Ta en titt på vår pakkliste.
  4. Snakk med lokale helter. Folk som bor i området du skal, og folk som har vært mye i området, har ofte mengder med informasjon. Dette kan være alt fra hvor den gode snøen ligger, steder du bør unngå, til bortgjemte eller glemte toppturfjell. Å lytte til en kjentmann kan derfor være en viktig nøkkel til suksess.
  5. Ta med nok mat og drikke. Sulten kan fort ta bort gleden på lange turer. Husk derfor på å ta med nok mat og drikke, gjerne litt mer enn du tror du kommer til å spise. Skulle uhellet være ute er det alltid godt å ha litt ekstra mat i bakhånd.
  6. Spis matpakka før du kommer til toppen. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle dager, men på dager med mye vind kan dette være lurt. Det er ofte mindre vind litt lenger ned i fjellsida enn på toppen. Husk for all del å ta pauser på trygge steder!
  7. Grav ned en cola i snøen. På varme vårturer er dette nesten obligatorisk. Grav ned en cola, eller annen foretrukken drikke i snøen før du begynner å gå. Bedre bonus når du kommer ned igjen finnes ikke!
  8. Snu i tide. “Det er ingen skam å snu” heter det i fjellvettreglene. Dette gjelder i aller høyeste grad på alpine toppturer. Vurder skredfaren underveis på turen, og følg med på været. Husk også å tilpasse turen etter det svakeste leddet i gruppa. Begynner noen å slite, kan det være lurt å vurdere å snu.
Har du andre gode toppturtips? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet under


Tags: topptur, rando, randonne, randonnee, skitur
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •