ALPINSKI - Hvordan velge rett?

Å velge rett slalomski / alpinski, kan være trøblete - vi gir råd. Her finner du også informasjon om montering av bindinger på skiene.

Hvilke alpinski / slalomski skal jeg velge?

Et stadig bedre utvalg av alpinski gjør det vanskelig å velge det rette skia. Skal man ha smale ski, brede ski, stive ski, ski med mye innsving, myke ski, ski med lite innsving....
Det finnes et uttall ski i ulike kategorier, med ulik pris og ulike egenskaper.

Her på Oslo Sportslager håper vi å gjøre valget noe enklere for deg. Vi har delt inn våre ski i kategorier:
Carvingski, Allmountainski, Freerideski, Twintipski/Jibbeski, Randonneski og Telemarkski. I tillegg finnes spesifikke ski for barn og juniorer.

Men hva er det som bestemmer hvilken kategori de enkelte skiene skal høre innunder? Uttrykket ”radius” er ofte sentralt i denne sammenhengen. Når vi snakker om radius tenker vi på innsvingen på skiene. Jo mindre radius skiene har, desto korte svinger kan man ta. Altså mye innsving.

Ski med stor radius svinger lite og er ofte mer krevende, altså lite innsving. Her trengs større fart for å svinge.

Ski med liten radius,  opptil ca. 14 meter svinger lett og er laget for å kjøre små, raske svinger. Disse skiene kjennetegnes ofte som rene carvingski. Ski som har medium radius, ca. 15 – 19 meter vil gjøre det lettere å kjøre både små svinger og litt store svinger. Ski med denne radiusen kan vi finne i alle kategoriene. Ski med radius over 20 meter vil gjøre store svinger, disse skiene er som regel også laget for å holde større fart, og er stødigere å kjøre rett frem på. Slike ski kan ofte kjennetegnes som freerideski.

Carvingski

For deg som holder deg til de preparerte løypene. Med uttrykket "carving" mener vi innsving, det vil i utgangspunktet si at alle ski som har innsving (bredre foran og bak enn på midten) er carvingski. Uttrykket blir likevel brukt mest om ski som har relativt mye innsving, og dette vil da med noen unntak si ski for preparerte løyper. Dette er oftest ski som er opptil ca. 70 mm på midjen (smaleste punktet på skien). Disse skiene kan kjennetegnes ved bred tupp og bakski samt mye innsving. De mest radikale skiene har ofte rette kanter på bakskiene som gjør at en vil få ekstra fart ut av svingen. Disse skiene krever ofte litt mer av kjøreren enn ski som har avrundet baksi, som gjør det lettere å svinge og få kontroll på skiene. Velges gjerne ned til 20 cm kortere enn egen høyde.

Allmountainski

Det å kjøre utenfor løypene er noe som står sentralt for mange, men ofte er det slik at det likevel blir mye kjøring i de preparerte løypene. Derfor satses det nå sterkt på å lage ski som fungerer bra både i og utenfor løypene. Disse skiene er perfekte for deg som kjører over hele fjellet. Disse skiene har oftest en midjebredde på ca. 70 - 90 - 100 mm . Innen denne kategorien er noen ski laget på grunnlag av bakkeski, mens noen på grunnlag av freerideski. Eksempel på dette kan være Atomic Metron som er en ski med ekstremt gode bakkeegenskaper samtidig som den er så bred at den vil gi deg god flyt utenfor løypene. Eller vi kan nevne Rossignol B3 som har god flyt og egenskaper utenfor løypene, men som også er konstruert slik at den fungerer supert i løypa. Her velger du ski ut i fra om du kjører mest utenfor løypa eller i løypa. Lengden bør være egen lengde/-15 cm/+ 5 cm.

Freerideski

Brede ski laget for å kjøres utenfor løypene. Finnes i mange forskjellige varianter, noen har twintip, andre ikke. Her finnes også stive og myke modeller.  Noen har relativt god innsving mens noen er nesten helt rette. Her finnes til og med noen modeller som er bredere på midten enn foran og bak, og noen som har "Rocker" (klikk på linken for forklaring).
Bredde er oftest 90 - 100 mm på midjen eller mer. De bredeste skiene gir best flyt i pudder mens de stiveste fungerer best i stor fart og oppkjørt vanskelig føre, ofte kjennetegnet som ”storfjellski”. Brede, halvmyke ski i egen lengde eller noe kortere er ofte å foretrekke til skogskjøring der det ofte legger seg mye snø og trærne står tett. Velges oftest i egen lengde, evt. +/- 10 cm.

Twintipski/Jibbeski

Kjennetegnes ved at de har tupp i begge ender, og er som oftest lekne ski. Innen denne kategorien finner vi igjen ski for forskjellige typer bruk. Vi kan si at de smaleste av disse skiene er laget for parkbruk, altså hopping, pipekjøring, rails osv. Det vil si ”jibbing”. Slike ski er ofte mykere i bakskia, eller har også mykere fremski, som for eksempel K2 Anthem. Dette gjør at skien egner seg godt til å sette landinger forlengs og baklengs. Noen jibbespesifikke parkski er stivere i fleksen enn andre, og egner seg også veldig godt som allroundski/allmountainski, et eksempel på dette kan være K2 Extreme.
De bredeste skiene i denne kategorien er laget for ”backcountry jibbing”, altså hopping og lignende utenfor løypene. Disse skiene er som oftest også godt egnet for freeride. Eksempel: K2 Kung Fujas eller Line Sir Francis Bacon.
Twintipski velges normalt i egen lengde eller ned til 10 cm kortere. Fordi skiene har tupp både foran og bak vil skien bli litt kortere i effektiv lengde (hvor mye av skien som treffer snøen) enn vanlige ski.  

Randonneski

Kjennetegnes som svært lette ski til bruk for toppturer. Her er det lagt stor vekt på at man skal gå langt og bratt med skiene slik at disse ofte ikke har like gode kjøreferdigheter som vanlige ski. Enkelte produsenter lager også vanlige freeride/almountainski som også er geniale til dette formålet. Som for eksempel Goode Carbon 82 og Rossignol B3 Respekt. Valg av lengde er her veldig individuelt, spør oss derfor gjerne om råd og hjelp!

Telemarkski

Disse skiene finnes i noen tilfeller i egne varianter basert på alpinmodellene. De blir da ofte laget noe lettere og mykere. I dag har både telemarkstøvler og bindinger blitt så gode at man vanligvis bruker alpinski til telemark fordi forskjellen på skiene oftest er svært liten. Alle våre ski som ikke har intgrerte plater for alpinbindinger kan derfor brukes som telemarkski. Det er imidlertid noen modeller vi anbefaler sterkere enn andre, da for eksempel twintipski med myk bakski som egner seg best med alpinbindinger. Lengden på telemarkski velges normalt lik egen høyde, +/- 5 cm. Dette fordi telemarkskiene kun har tåfeste og vil miste noe av sin stabililet hvis skiene er for korte. Skal skiene være korte bør de derfor være relativt stive.  Når du har funnet ut hvilken type ski som passer for deg gjenstår det å velge hvilken ski, i hvilken lengde du vil ha innenfor din kategori. I beskrivelsene av skiene i våre nettsider finner du opplysninger om skiene. Som radius, fleks (lengdestivhet), lengde, bredde osv. Slik at du enkelt kan plukke ut skien som passer best for deg. For å hjelpe deg til valg av lengde kan vi nevne noen grunnprinsipper. Normalt er korte ski lettere å kjøre på enn lange ski. Nybegynnere anbefales derfor litt kortere ski, mens erfarene kjørere ofte velger lange ski. Stive, lange ski med liten innsving vil være fartsstabile men er ikke å anbefale for nybegynneren. Myke ski anbefales lette kjørere, og nybegynnere, evt. som pudderski eller parkski. Medium stive ski kan brukes av de fleste, men vil for lette kjørere eller nybegynnere bli litt tunge å jobbe med. Tunge kjørere kan velge en litt stivere ski selv om de er nybegynnere.

Juniorski

For Juniorene finnes også mange spennende ski, både carvingski, twintipski og freerideski. Forskjellene på disser skiene er normalt ikke så store som hos voksenskiene. Juniorskiene er myke, lette og lettkjørte. Det finnes også modeller for de viderekommende Juniorene. Til de minste, og nybegynnerne velges svært korte ski, gjerne 10-20 cm kortere enn kroppslengden. Ved kjøp av twintipski kan man velge kroppslengde for de litt viderekommende. Det er flere grunner til dette, blant annet at noe av skilengden går bort i baktuppen. En annen faktor er at en lengre ski vil være mer stabil. Å kjøpe en lang ski som barnet kan ”vokse til” er ingen god ide, dette vil i de fleste tilfeller føre til at barnet får en senere læringskurve. Dette er heller ikke sikkerhetsmessig riktig da det blir svært vanskelig å svinge/bremse!

Vanlige spørsmål

- Kan jeg kjøpe twintipski selv om jeg kjører mest i vanlige løyper?
Ja, alle ski kan brukes om hverandre. De fungerer ofte best for den spesielle bruken de er laget for, men det finnes mange twintipski som er gode bakke- eller allroundski.

- Må jeg ha telemarkski til telemarkbindinger?
Nei, de fleste ski som kan brukes til alpint kan også brukes til telemark. Men skiene kan ikke ha intgrerte plater til feste av alpinbindinger (finnes noen unntak). (Gjelder som oftest carvingski.)

- Er de dyreste skiene de beste for meg?
Ikke nødvendigvis. Valg av ski kommer ann på dine ferdigheter og din vekt.

- Kan jeg kjøpe de rimeligste skiene når jeg veier relativt mye?
Rimelige ski er i de fleste tilfeller ikke det samme som dårlige ski. Men disse skiene er ofte mykere enn dyrere ski og laget i enklere materialer. Derfor bør en tung person, selv om en er nybegynner velge en litt mer påkostet ski.    

Montering av binding

Montering er viktig. Når du har valgt en binding er det viktig at du får montert bindingen slik du ønsker. Spesielt på twintipski finnes det forskjellige plasseringer for bindingen. I steg 1 i handlekurven kommer det opp egne felter der du kan fylle inn opplysninger vi ber om angående montering.  Hvis du ikke har noen preferanser så velger du STANDARD montering. For ytterligere informasjon om montering av bindinger, klikk HER!

Et annet felt vi ber deg om og huske å fylle inn er sålelengde. På alpinstøvler og randonnestøvler trenger vi lengden på sålen i millimeter. På telemarkstøvler trenger vi størrelsen på støvlene dine. (For eksempel Europeisk størrelse eller Mondopoint). Sålelengden i millimeter består alltid av 3 siffer (uten desimaler) og er ikke det samme som størrelsen i cm/mondopoint. Eksempel: Mondopoint 26,5 (ca. 42) = ca. 309 mm (avhhengig av merke og modell).
Sålelengde i mm er ofte prentet inn på yttersiden av helen på skoen. Finner du det ikke er det bare å måle lengden på skoen på yttersiden fra hel til tupp.
For at bindingen skal fungere riktig er det også viktig at du fyller inn din vekt.

Vi gjør oppmerksom på at vi ikke sender monterte ski i postoppkrav. Vi kan montere ved betaling med kort.Tags: alpinski, slalomski, carvingski, allmountainski, freerideski, twintipski, randonneski, telemarkski
| Kommentarer [9]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av ingvild, 14.11.2019 12:00:38
Hvordan fungerer Salomon QST Myriad 85 som telemarkski (bakke)?

Skrevet av Heidi Rolvsen, 15.11.2017 16:11:27
+ ny snø ( som min carving ski faktisk gjør).. Håper dere på Oslo sportslager kan hjelpe meg med denne problemstillingen.. Mvh Heidi Rolvsen

Skrevet av Heidi Rolvsen, 15.11.2017 16:08:27
Hvilken alpinski anbefaler dere til min 7 år gammel, slanke/lette gutt på ca 1.20 cm høy. Han har stått på slalåm siden han var 3,5 år.. Og er veldig glad i og kjøre skogsløyper og hoppe på små hopp de lager i bakkene... Selv om jeg er gammel alpinist ( drev aktivt i yngre år) synes jeg det er ekstremt krevende og velge riktig ski til disse forhold.. Både mye bakke, mye skog og hopp kombinert med en en liten og lett kropp.. Jeg har litt tro på lite innsving.. Så de ikke henger mye ved

Skrevet av Bryn. Freberg, 23.01.2017 10:33:27
Hva er riktig lengde på en storslalomski ift kroppshøye som skal brukes kun til frikjøring i bakker og (kanskje for morroskyld) av og til i en lett storslalomløype av en 120 kgs fyr i slutten av 50-årene?

Skrevet av newbee, 28.12.2015 18:45:36
Passer Dynafit TLT6 i standard slalomskibindinger?

Skrevet av OsloSportslager, 30.12.2015 10:17:01     
Hei. Nei, den kan bare brukes i randonneebindinger av typen tech. De passer for eksempel i Dynafitbindinger (utenom Beast), G3 Ion, og Atomic Backland.
Skrevet av Thomas, 21.11.2015 15:24:50
Er twintip ski gode utanfor løypene

Skrevet av OsloSportslager, 30.12.2015 10:19:09     
Hei. Noen twintipski er gode utenfor løypene, men ikke alle. De smaleste twintipskiene flyter ikke så godt i pudder, men velger du noen som har litt bredde kan de fungerer godt til frikjøring. Armada Al Dente er et godt eksempel på twintipski som også fungerer godt utenfor løypene.
Skrevet av Thomas, 21.11.2015 15:20:36
Kan man bruke twintipski utenfor løypene

Skrevet av SitFrancis, 12.10.2015 08:16:44
Hvordan skal jeg velge rett størrelse og lengde pp bindinger?

Skrevet av OsloSportslager, 12.10.2015 10:17:17     
Hei. På bindinger er det viktig å velge riktig skistopperbredde. Skistopperene må være minst like brede som det smaleste puntet på skiene. Er skien 80 mm bred på midten, bør du velge bindinger med skistoppere som er minimum 80 mm brede. Noen skistoppere kan også bøyes noe for å tilpasse dem til skibredden, men utgangspunktet er at du bør velge riktig bredde med en gang.
Skrevet av OsloSportslager, 12.10.2015 10:17:11     
Noen bindinger kommer også i forskjellige størrelser. Det dreier seg i all hovedsak om alpinbindinger med gåfunksjon som for eksempel Marker Tour F10/F12, Marker Duke/Baron og Salomon Guardian. Det er lengden på ytterskallet på støvlene dine som bestemmer hvilken størrelse du skal ha. Skallets millimetermål står prentet inn på utsiden av hælen. Finner du det ikke, eller det er slitt bort kan du måle lengden fra tupp til tupp. Vi anbefaler normalt å velge den korteste bindingsstørrelsen som passe
Skrevet av harald, 11.04.2013 10:03:57
eg e 188 og 90 ka lengde ski treng eg i løssnøkjøring har tweentipski som e 191 synst ikke får noe kontroll med dei ,kan det vere at dei er for lange?