Årets langrennsnyheter: Stakeski og felleski

 

Vinteren nærmer seg og vi gleder oss skikkelig til den første snøen faller og blir liggende. Vi gleder oss også over at det endelig er noen virkelige nyheter innen langrennski denne sesongen. De første stakeskiene er endelig tilgjengelige for alle og i tillegg har produsentene tatt etterspørselen på alvor og laget flere felleski for denne sesongen. Dette blir en super vinter for alle som er glad i snø! Her skriver vi litt om de to nyeste skitypene som vi virkelig har store forhåpninger til denne sesongen.

STAKESKI:

 

Etterhvert som løperne har blitt sterkere, løypene mer kompakte og stavene stivere har endelig skiprodusentene tatt utviklingen i skisporten på alvor. Årets store nyhet fra Madshus og Fischer er rene stakeski som er utviklet kun for å stake på. Dette er helt nye ski med helt nye spenn og egenskaper som gjør at mer kraft kommer ned i snøen.

 

MADSHUS

 

Fra Madshus heter modellen Propulsion. Et meget passende navn for en ski som er bygget for optimal framdrift. Skien er testet blant verdens beste langløpere over lengre tid og dette er skien som har vunnet flere langløp forrige sesong. Stakeski stod faktisk for seire i alle Ski Classics-rennene i fjorårets sesong og det er en grunn til akkurat dette. Disse skiene blir blant annet bruk av John Kristian Dahl, Johan Kjølstad og flere andre langløpsstjerner. Skiene har en helt spesiell konstruksjon.

 

Propulsion er bygd på teknologi fra Madshus’ toppserie Redline, men har et helt annet spenn og en helt annen konstruksjon. For det første er tuppene betydelig avstivet i forhold til de myke tuppene vi er vant med på Redline. I tillegg er tuppen gjort lavere. Det vil si at selv om skiene er 205 cm har de en flate mot snøen som tilsvarer 210 cm. Den store forskjellen i spennet er at spennet er gjort mindre brått. Dette gjør at skiene får en annen vinkel mot snøen når det blir lagt belastning på dem. Mens man på en vanlig klassisk ski med mykere tupper vil få et lite, konsentrert punkt mot snøen som kan gi motstand vil man på denne skien få et mye jevnere trykkpunkt mot underlaget. Dette er en meget merkbar forskjell også i praksis.

En annen ting man merker stor forskjell på er stabiliteten i skiene. De er ekstremt stabile både framover og nedover. Dette gjør også at det blir enklere å stake med riktig teknikk.

Madshus Propulsion kommer kun i to lengder, 195 og 205. Konstruksjonen gjør allikevel at såleflaten som har kontakt med snøen tilsvarer 200 og 210 cm. Den kommer i tillegg som kald og varmski. Forskjellen på Cold og Plus- variantene går på hvilken såle som er blitt brukt og det er også en liten forskjell i konstruksjonen.

Etter å ha testet denne modellen er det bare å glede seg til vinteren. En stakeski er virkelig noe helt annet å gå på enn en vanlig klassisk ski.

 

 

FISCHER

 

Fischer har utviklet sin stakeski fra sin Speedmax-serie. Speedmax Double Poling er en ekstremt stabil og god ski å stake på. Den har et helt annet spenn enn Propulsion, men er også en fantastisk stakeski. Veldig moro å se at de to største produsentene har to forskjellige tilnærminger til det å lage stakeski.

Toppunktet på denne skien er trukket bakover fra balansepunktet. Dette gjør at skien får en helt annen spennprofil enn tradisjonelle langrennski. I tillegg er skiene usedvanlig myke, men har et markant og hardt sluttspenn. Dette har vist seg etter omfattende testing å være den aller beste spennoppbyggingen for å få de mest optimale skiene til staking. Disse skiene har vunnet flere av de store løpene i Ski Classics og begynner også å bli brukt i vanlig World Cup.

Sålen og slipen er den samme som Speedmax Plus. Dette gir deg en fantastisk finish i sålen og sørger for maksimal glid.

 

 

 

FELLESKI:

 

Fjorårssesongen ble på mange måter gjennombruddsesongen til felleski i Norge. Selv om vi har hatt slike ski i sortimentet siden slutten av 2011-sesongen er det først nå alle har fått øynene opp for denne typen ski. Alle leverandører har nå gode ski innen denne kategorien og utvalget hos oss er i år større enn noen gang før. Vi har mange modeller i forskjellige segmenter slik at alle kan finne en felleski som passer deres bruk.

Den kanskje største og hyggeligste nyheten i år kommer fra Rossignol og heter X-ium Classic WCS junior NIS Skin. Og selv om modellnavnet er håpløst langt så får du denne skien også i korte lengder. Det er svært hyggelig å også kunne tilby juniorløpere og barn en felleski som virkelig fungerer. Lengden på skiene starter helt nede på 156 cm.

I tillegg fortsetter suksessen med modellen R-Skin som var testvinner i fjor. Dette er skien som på mange måter satte standarden i fjor og kjennetegnes ved sikkert feste, godt slipp (til å være en felleski) og lav vekt. 

 

En annen nyhet fra Rossignol i år er R-Skin Plus. Dette er en prisgunstig felleski med gode egenskaper som mange kommer til å trives med og som vi allerede har solgt mange par av.

 

Når vi først snakker om nyheter kommer vi ikke unna at Madshus også har en stor nyhet i år. Dette er deres klassiske Nanosonic-modell med felleinnsats, nemlig Nanosonic Classic Intelligrip . Altså en skikkelig racingmodell som Madshus har satt en fell under. Denne skien er den raskeste felleskien Madshus har laget og vi hadde den på test hele fjorårssesongen. Den er en merkbar oppgradering fra deres tidligere felleski, Terrasonic og vil være modellen vi anbefaler fra Madshus denne sesongen. Spennoppbygningen og utvalget av forskjellige spenn gjør at du her kan få en me mer riktig ski enn tidligere varianter fra Madshus. Den deler også teknologi med Nanosonic, noe som gir en ordentlig racingsåle og en lett kjerne.

 

Fischer fortsetter i år med sine to modeller Twin Skin Race og Twin Skin Pro. Twin Skin Race er kanskje den raskeste felleskien på markedet og når denne skien bli plukket ut riktig har du en felleski som ikke føles luggete og treg. Dette er kanskje også den modellen som krever mest av løperen oppå skiene, men til gjengjeld får du en livlig ski som er utrolig morsom å gå på.

 

ROTTEFELLA

 

Rottefellas nyeste binding XCelerator Pro Classic er også en nyhet. Dette er en lett og stabil binding med et flyttesystem som gjør at du enkelt kan flytte bindingen fram og tilbake på skiene. Dette er en egenskap alt for få benytter seg av og en egenskap du virkelig vil elske på dine nye felleski. Med Pro Classic trenger du ingen verktøy for å flytte bindingen og du kan enkelt påvirke feste og glid i løpet av turen. Føler du at fellene lugger litt? Flytt bindingen bakover. Føler du ikke du har sikkert nok feste? Flytt bindingen framover.

 

 

Om vi har fjorårssesongen som referanse så er det bare å komme innom så fort som mulig og plukke ski. Selv om leverandørene har økt produksjonen betraktelig innen felleski er det ingen garanti for at vi ikke kan gå tomme.

 

 Tags:
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •