Bekledning til topptur - Tindevegleder Nils Nielsen

Her får du nyttig informasjon om hvordan du skal kle deg for toppturer på ski. Den erfarne fjellføreren Nils Nielsen vet alt om hvordan man best beskytter seg mot vær og vind i fjellet. Nils er internasjonalt godkjent tindevegleder IVBV/IFMGA/UIAGM og har vært på tur i fjellet i en årrekke.

 

  

 

Transkribering av videoen: 

Da skal vi snakke litt om bekledning for alpine skiturer vinterstid, og hvilke utfordringer vi har ved det, og hva jeg ønsker fra min bekledning. Det jeg søker når jeg skal kle meg for min tur er jo klær som kan beskytte meg mot været vi får i høyfjellet og samtidig klær som kan være fleksible nok, at vi har lufting og sånne ting så jeg ikke blir for varm.

 

Så innerst har jeg typisk en ulltrøye som ikke er for tjukk på overkroppen, og en stillongs. Og da bruker jeg stort sett alltid Ziplongs som gjør at jeg kan lett regulere også temperaturen på beina. Og så kler jeg typisk på meg en litt tjukkere jakke når vi kommer opp i høyden, og da funker det ofte veldig bra å gå med en primaloftjakke som på ryggen har fleece som puster godt, og jeg blir ikke for klam med sekken på.

 

Så liker jeg heller å ha med meg to isolerende jakker enn å ha en stor og tjukk. Og da er jo valget om man skal ha med seg primaloft eller dun. For meg, jeg bruker litt begge deler, men jeg har oftere med en primaloftjakke enn en dunjakke. Nettopp av den grunn at hvis det blir litt fuktig så er det fortsatt varmt. Videre så har jeg en lett skalljakke som er både liten og tynn, og tar liten plass i sekken, men som samtidig beskytter meg godt mot vind og har god lufting når man er i bevegelse.

 

På beina så bruker jeg en skallbukse ofte, en tolags skallbukse. Det er et mye mykere materiale enn tre lag, og ligner mer på softshell enn de stivere og hardere trelags buksene. Det er viktig å ha en god gamasj som man får rundt skoene, og som beskytter så man ikke får snø ned i skoene.

 

Nå skal vi snakke litt om hva jeg bruker på tur hvis jeg skal gå litt fortere, eller kanskje det er blitt vår og varmere i været. På overkroppen har jeg typisk en ganske tynn ulltrøye/ulljakke eller kunstfiber, hvor jeg liker å ha en hette. Da er det lett å regulere temperaturen, i tillegg til at jeg har en lue/pannebånd. På beina har jeg ofte en tynnere softshellbukse, ikke så veldig stor og baggy, og da går jeg ofte uten stillongs under den. Mens jeg i tillegg har med meg en tynn skallbukse i sekken som jeg kan ta på når jeg kommer opp i fjellet hvis der er mer vær og vind. Og så har jeg en tynn vindjakke som både puster godt, men som samtidig beskytter meg nok mot vær og vind, også med hette. I sekken har jeg også med en tynn primaloftjakke som jeg kan ta utenpå når jeg setter meg og spiser, og når jeg skal kjøre ned igjen. Tags: toppturklær, toppturbekledning, skiklær, skibekledening, frikjøringsklær, frikjøringsbekledning, toppturjakke, toppturbukse,
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Iselin, 26.02.2016 15:52:53
Filmen funker ikke i safari!:O

Skrevet av OsloSportslager, 29.02.2016 14:27:54     
Hmm....det var merkelig. Når vi tester i Safari fungerer den fint.