EARLY TAPER, PROGERESSIVE SIDECUT, REVERSED SIDECUT, SYMMETRIC.........

Det er en jungel av uttrykk der ute, som beskriver konstruksjoner, teknologi, design osv. Vår oppgave er å hjelpe deg og forstå meningen med de forskjellige uttrykkene, slik at du lettere skal kunne velge det sportsutstyret som passer for deg og din bruk. Her er det EARLY TAPER, PROGRESSIVE SIDECUT, REVERSED SIDECUT, SYMMETRIC GEOMETRY og SYMMETRIC FLEX som står for tur. Vi snakker om alpinski.
EARLY TAPER

Uttrykket er spesielt mye brukt av produsenten Line. Kort forklart: EARLY=tidlig og TAPER=avta/smalne av. Altså: Det bredeste punktet på for- og bakski er mer inn mot senter av skien i forhold til det som er vanlig. Mye brukt på freerideski og jibbeski for løssnø. Reduserer sjansen for at tuppen/bakskien hekter i løssnøen, og sørger for at bakskien synker og forskien får oppdrift. Eksempel: LINE SIR FRANCIS BACON og LINE PANDORA.


PROGRESSIVE SIDECUT

Vanlig på brede ski for å forberde skiens svingegenskaper på hardt føre. Dette gjør skiene svært brukervennlige for allround bruk/varierende føre på tross av bredden. Kan forklares med at innsvingen har ulik fasong på kurven på ulike deler av skien - dette har ikke mer tradisjonelle carvingski. Fra baktuppen og fremover: jo nærmere tuppen, jo mer kurvet. Dette vil si at skiens kurve er ganske slakk i bakskien, og krappere under forten og fremover. Virker på den måten at kanten tar lettere tak i snøen enn på en bred ski uten PROGRESSIVE SIDECUT. Gir derfor en kontant og kvikk ski på hardt føre, samt at skien ikke hekter så lett i løssnø/oppkjørt løssnø og skareføre. Vanlig brukt på brede ski/freerideski. Eksempel: K2 OBSETHED.


REVERSED SIDECUT

Enkelt forklart: SIDECUT=innsving og REVERSED=omvendt. Altså omvendt innsving. Det vil si at istedenfor å ha en normal innsving der skien blir bredere mot tuppen så bli skien smalere mot tuppen. Det kan fortsatt være innsving på skien (hvor mye er individuelt fra ski til ski), men det bredeste punktet på skien er dratt tilbake mot senter, og den innsvingte delen er kortere enn på vanlige carvingski. Det er foreløpig ikke fryktelig mange ski på markedet med REVERSED SIDECUT, men noen er det. Disse skiene er brede planker laget for dyp pudder. Eksempel: ARMADA ARG, DPS LOTUS.
Det finnes også ski som har flere innsvingte soner, istedenfor en som er vanlig. Eksempel: DPS LOTUS.


SYMMETRIC GEOMETRY

Skiens mål er 100% like foran og bak, og det smaleste punktet på skia er midt på - ikke litt bak midten som er vanlig. Gir svært gode egenskaper for de som kjører like mye baklengs som forlengs på skiene. Dette finner du på mange twinparkski / jibbeski / freestyleski for park eller pudder. På denne typen ski er det veldig vanlig å montere bindingen midt på skien - ikke litt bak skien som normalt på de fleste andre ski. Man kan montere lenger bak også, men da mister man de egenskapene en symmetrisk ski er ment å gi. Eksempel: LINE AFTERBANG, VöLKL LEDGE, K2 DISORDERLY.


SYMMETRIC FLEX

Skiens lengdestivhet er 100% lik foran og bak. Dette gir svært gode egenskaper for de som kjører like mye baklengs som forlengs på skiene. Du finner symmetrisk flex på mange twinparkski / jibbeski / freestyleski for park eller pudder. Eksempel: LINE AFTERBANG og LINE PANDORA.

Tags:
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •