EKSPEDISJONSJENTA|Bli kjent med Amy Mir

750 kilometer alene langs Finskegrensa. 45 dager i telt. Pulken på slep og bikkja i front. Dette er Amy Mirs nye hverdag. 

 

 

Amy og Dee Dee. Foto: Privat

I februar hadde vi besøk av den 25 år gamle jenta fra Stavanger og hjalp henne med å plukke ut utstyr til hennes andre ekspedisjon. Med ski skal hun og huskyen Dee Dee gå de 750 kilometerne som utgjør grensa mellom Norge og Finland. 45 dager er satt av til turen i Nordkalotten. Begge to drar på en pulk som veier like mye som sin egen kroppsvekt, og de må klare seg selv isolert i et klima med temperaturer helt ned til -40 grader. En slik tur stiller store krav til fysisk og psykisk styrke, men utstyret er også kritisk på slike ekspedisjoner. 

 

Hodet gir seg først

 

Det å være ute på tur gir Amy en frihetsfølelse mange kan kjenne seg igjen i, være seg en kort eller lengre tur. Mestringsfølelsen betyr mye, i tillegg til å kunne klare seg selv i all slags vær. Hun mener også at man fort kan bli overrasket når man i etterkant ser hvor mye belastning kroppen faktisk tåler etter at man har kommet over den mentale kneika. Selv henter hun inspirasjon i eventyrlysten og trangen til å prøve nye ting. Etter at hun gikk rundt Lysefjorden i 2013 eksploderte turgleden, og det har siden ballet seg på. Selv sier hun at med en lærevillig holdning så kan man komme dit en vil. 

 

Foto: Espen A. Eik 

 

 

​Drømmen om Pakistan

 

Med røtter fra østens krysningspunkt, Pakistan, er det kanskje ikke så rart at det er nettopp de høye fjellområdene i nord som kverner i Amys bakhode. Fra frodige dalfører til skyhøye fjelltopper - men frem til nå har det kun blitt med tanken. Utfordringene som enslig turjente i disse traktene er av en annen karakter enn de man ellers støter på, og enn så lenge legges turene til litt mer hjemlige strøk i Norden. 

 

Til tross for drømmen om Pakistan, sier Amy at man bør forsøke å holde det så enkelt som mulig. For det er nettopp det dette er, å være på tur. Er du helt fersk, som hun var i 2010, så er hennes beste råd å starte med en tur i nærområdet eller å melde deg inn i Turforeningen. Der kan du enkelt bli med på fellesturer og finne et miljø hvor du blir kjent med andre som verdsetter turlivet. Andre ganger kan man finne turgleden i noe så enkelt som det å bare gå seg bort i trygge omgivelser, sier hun. 

 

Foto: Privat 

 

 

 

Hjelpemidler på tur

 

​Til tross for hard mentalitet og fysisk robusthet, så stiller enkelte turer store krav til riktig utstyr. Nordkalotten på vinterstid er en av disse turene. Spesielt dette året, med flere kulderekorder og skredutsatt terreng.  Da Amy var innom oss bistod vi med vår kompetanse, og Tor Olav fra fjellavdelingen - som har mange års erfaring som turleder for Hvitserk - delte sine erfaringer fra tøffe turer, samt hva slags utstyr vi har som ville gjøre turen hennes både komfortabel og transporteffektiv. 

 

Foto: Oslo Sportslager/ R.Nilsen

 

I samråd med oss landet Amy på fjellskiene Amundsen Fram fra Åsnes. Dette har blitt en av de mest populære fjellskiene, og ikke uten grunn. Dette er en glimrende fjellski når man går med tung oppakning, og gir god bæring i variert terreng. Med sin retningsstabilitet er den også svært enkel å føre.

 

 Foto: Oslo Sportslager/ R.Nilsen

 

Riktig valg av sovepose er også kritisk for å mestre en slik tur. Effektiv hvile er et must, og gjør at kroppen klarer mer over lengre tid. Her landet Amy på Puma GWS dunsovepose fra Western Mountaineering. Dette er en fullblods vintersovepose for kresne alpinister, klatrere, ekspedisjonister eller andre friluftsfolk. Med en temperaturgrense på -32 grader og et ytterstoff i Gore Windstopper var dette et naturlig valg for denne turen. 

 

Foto: Oslo Sportslager/ R.Nilsen

 

Turlivet for alle

 

Noe av det viktigste for Amy er å spre budskapet om hvor enkelt det er å komme seg ut på tur, for alle. Uansett utgangspunkt så håper hun å være en inspirasjon for andre. 

 

"Det er holdningen som det må jobbes med, og det er derfor jeg ønsker å hjelpe til. Vise vei, forklare og inkludere. Bakgrunnen min har gjort at det aldri var naturlig for meg å være alene i naturen, men nå kan jeg vise hvor langt man kommer med ståpåvilje og evne til å tørre og ta et steg utenfor sin egen komfortsone. Kan jeg - kan du!"

 

  

Her kan du følge Amys Facebookside hvor hun deler bilder fra turen sin, samt GPS via MapShare. 

 

 

 

 Tags: amymir, ekspedisjonsjenta, turjenter,
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av G.Simensen, 09.04.2018 21:09:55
Er det riktig at dere anbefalte fjellski med stålkanter til ei som går med hund. Håper dere sponser veterinær/ny hund også..