FJELLSKO - Lærtyper og impregnering.

Her får du en oversikt over flere av de vanligste materialene som brukes i fjellsko, samt tips til riktig impregnering for de ulike typene.

Lær består av flere lag og kvaliteter. Selve skinnet deles altså opp i flere lærlag, der de ulike lagene har forskjellige kvaliteter.

Fullær / glatt lær
Den ytterste delen av læret kalles fullær. Denne delen at læret er mest slitesterk, og mest vannavvisende. Det er også en kostbar lærtype. Dette læret brukes på sko som skal gi god støtte, høy slitestyrke og fungere bra mot fuktighet, for eksempel klassiske fjellsko og jaktstøvler. Tradisjonelt er mange sko uten Gore-Tex membran laget med glatt lær.
Glatt lær kan impregneres med spray, men i lengden vil skoen vedlikeholdes best ved bruk av voks. Naturlig voks som vannbasert voks, eller bivoks er å anbefale.

Nubucklær
Nubuck er børstet fullær. Det vil si at det er eksakt det samme som glatt flullær, bortsett fra at den glatte overflaten er børstet bort. Dette gir læret bedre pusteevne, og et penere utseende. Læret gir god støtte, og er slitesterkt, i tillegg til at slitemerker ikke vises like godt som på sko med glatt lær. Nubucklær brukes i både klassiske fjellsko og lettere fjellsko
Det finnes ulike typer impregnering for nubucklær. Du kan kan bruke spray, eller påføre annen flytende impregnering for nubuck med mer "næring". Dette trekker inn i læret, slik at du kan børste opp læret igjen med en spesialbørste og oppnå pusteevne og en fin børstet overflate på læret. Du kan også bruke voks, da vil læret få en glattere overflate. Et tips kan være å starte med sprayimpregnering, og fortsette med voks når skoen blir eldre.

Reversert lær
Dette er også fullær. Faktisker reversert lær det samme læret som glatt lær, men det er snudd slik at innsiden av læret kommer utover, og den glatte overflaten innover. På denne måten blir den glatte overflaten beskyttet helt mot slitasje, og beholder derfor sine gode egenskaper. Reversert lær brukes i kraftige støvler, topptursko osv. Læret er svært slitesterkt, gir ekstra god støtte, og er motstandsdyktig mot fuktighet.   

Spaltlær
Spaltlær blir produsert av det læret som blir skåret vekk fra baksiden av det glatte læret. Dette er den rimeligste lærkvaliteten, men fungerer fint til mange typer sko og støvler, blant annet tursko, og lette fjellsko. Spaltlær puster bra, er lett i vekt, og er mykere. Det blir ofte brukt i kombinasjon med syntetiske materialer.
Det er vanlig å bruke impregneringsspray på fottøy laget av spaltlær og tekstil, eller et middel beregnet for semsket skinn eller nubuck. Er skoen kun i spaltlær kan voks benyttes for å ta vare på læret i det lange løp, men læret vil da miste de gode pusteegenskapene og utseendet beholdes ikke.

Syntetiske materialer
Mange moderne fjellsko lages i syntetiske materialer. Disse materialene er generelt lettere og puster bedre enn lær. Syntetiske materialer finnes i mange former. Felles for dem alle er at de skal impregneres med sprayimpregnering. Dette kan du gjerne gjør ofte.Impregnering
   
Grangers G-Wax bivoks for impregnering av fjellsko i lærsko.
Kjøp HER!
Grangers G-Max Universal Footwear Proofer impregnering for alle typer fjellsko. Kjøp HER!

 

Tags: lærtyper, lær, lærkvaliteter, skinn, nubuck, reversertlær, semsketlær, toko, nikvax, fjellsko, fjellstøvler
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •