FJELLSKO - Tips til valg av riktige fjellstøvler

Fjellsko er en svært viktig del av utstyret når du skal til fjells. Gode sko er viktig både for komforten og sikkerheten. Det er viktig at du velger riktig fjellstøvel både til ditt bruk, og til din fot. Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe fjellsko.

Materialer
Fjellsko lages stort sett i lær og syntetiske tekstiler. Mange fjellsko er laget i en kombinasjon disse materialene. Både lær og tekstiler har ulike fordeler og ulemper. Lærsko er som regel mer slitesterke. I tillegg har de større mulighet til å forme seg etter foten. Inngåingen kan dog ta litt tid. Er læret tykt kan inngåingen også være smertefull. De fleste av dagens fjellsko i lær lages derfor med tynnere lær. Dette gjør skoene raskere å gå inn, samtidig som det bidrar til lavere vekt.
Sko laget i syntetiske materialer er ofte lettere enn lærsko. I tillegg går de seg raskere inn, og de puster bedre. Tendensen er at flere og flere velger fjellsko i syntetiske materialer. Husk at uansett materiale er det viktig å vedlikeholde fjellskoene godt. Du kan lese mer om vedlikehold her.

Passform
Passform er viktig uansett skotype. Fjellskoen skal sitte godt rundt foten, og hverken være for bred eller for smal. Den skal føles komfortabel på foten, og foten skal holdes godt på plass i skoen. Det er også viktig at fjellstøvler ikke blir for små eller for store. En generell tommelfingerregel er at du skal ha plass til en finger bak hælen når foten er plassert helt foran i skoen. Kjøper du fjellsko i nettbutikken er det viktig at du tar deg god tid til å prøve skoene hjemme før du tar dem i bruk.
(Foto: Hanwag)

Sålestivhet
Sålestivheten sier mye om bruksområdet for skoene. En stiv fjellsko egner seg godt til bruk i røft terreng som steinur, brevandring, og til bratte turer. Er man selv tung, eller går mye med tung sekk, bør man velge en stivere sko enn om man er lett og går med dagstursekk. Mange av de stivere skoene har buet såle som gjør dem komfortable også i lettere terreng. En myk sko passer godt til lettere bruk som i skogen og på stier. Sko med myk såle føles lettere og ledigere på foten, og bidrar til høyere komfort i lett terreng. Skal du ha en allrounder bør du derfor velge en fjellsko med middels sålestivhet.
Vridningstivheten er også svært viktig for stabiliteten. Desto kraftigere terrenget er desto mer vridningstiv bør sålen være. Det finnes mange tanker om hvor stive sålene skal være. Egen erfaring er ofte den beste, så har du testet noe du liker er det smart å fortsette med dette.

 

LES OGSÅ: Slik unngår du gnagsår


Ankelstøtte
God ankelstøtte er viktig i fjellet. Det er samtidig viktig at ankelstøtten ikke hindrer et normalt steg. Har du svake ankler, eller går mye med tung sekk, bør du velge en fjellsko med stivere ankelstøtte. I lett terreng trenger du normalt ikke så mye ankelstøtte. Da kan det være lurt å velge en lavere sko da disse ofte føles smidigere og mer komfortable.

Detaljer
Det er også andre ting enn materialer, ankelstøtte og sålestivhet som skiller fjellskoene fra hverandre:
  • Stegjern: Mange av de kraftigere fjellskoene har en kant bak på hælen for å feste stegjern med semiautomatiske bindinger. Dette er praktisk om du skal gå på bre. Frontfeste for helautomatiske stegjern finnes nesten utelukkende på alpine klatrestøvler.
  • Yttersåler: Yttersålene er også en ting som varierer. Både mønster og gummiblanding påvirker grepet du har mot terrenget. Myke gummiblandinger har som regel bedre grep enn stive. Ulempen med veldig myk gummi er at den blir mindre slitesterk enn stiv gummi. Flertallet av fjellskoene lages derfor i en god mellomting mellom myk og stiv gummi.
  • Gummikalosjering: De aller fleste av dagens fjellsko har gummirand i overgangen mellom såle og overdel. Dette beskytter overdelen mot skarpe steiner. Mange fjellsko har gummirand rundt hele, mens en del kun har dette i tåpartiet. 
 
(Foto: Bridgedale)
Sokker

Sokker har svært mye å si for komforten. Sokkene skal både holde føttene varme, og transportere fuktighet bort fra føttene. I fjellsko anbefaler vi å bruke to par sokker. Ett par tynne, finmaskede sokker innerst, og ett par tykkere på utsiden av innersokkene. Tykkelsen på det ytterste paret velger du etter temperatur. Med innersokk får du et beskyttende lag mot huden. Innersokker transporterer fuktighet svært godt. I tillegg sørger de for at gnissingen i skoen skjer mellom sokkeparene, og ikke mellom sokkene og huden. Dette fungerer svært effektivt mot gnagsår. Gode sokker finner du her: Sokker.

Innleggssåler
De færreste fjellsko blir levert med gode innleggssåler. Det er derfor lurt å bytte ut originalsålen med en bedre, anatomisk formet, såle. En god innleggssåle støtter foten, og sørger for høyere komfort. I tillegg er det et av de beste virkemidlene mot gnagsår. Gode innleggssåler er derfor en svært god investering. Mange av de gode innleggssålene kan støpes perfekt til din fot. Dette kan vi gjøre i butikken vår i Torggata 20. Det finnes også ferdig støpte såler som passer flertallet. Gode såler finner du her: Såler.

Inngåing
Når du har funnet riktige sko er det viktig at du går dem inn. Vi anbefaler på det sterkeste å bruke skoene på noen dagsturer før du legger ut på langtur. Dette er spesielt viktig på rene lærstøvler laget i tykt lær. Fjellsko laget i syntetiske materialer går seg relativt raskt inn. Dagens fjellsko går du inn ved å bruke dem på vanlig måte.

Har du spørsmål, eller lurer på hvilken fjellstøvel du skal velge? Send en mail til fjell(at)oslosportslager(dot)no

 


Tags: fjellstøvler, fjellstøvel, fottøy, valgavfjellsko,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •