Fotball - FIFA Confederations Cup, South Africa 2009

Mange har kanskje hørt om turneringen ved navn Confederations Cup, men vet man egentlig noe mer enn navnet på denne turneringen? I år går denne turneringen for åttende gang og årets turnering går av stabelen i Sør Afrika fra 14. til 28. juni 2009.
Confederations Cup 2009 South Africa
14. juni 2009 starter en av årets høydepunkter i fotballverden. 2009 er det man kaller et mellomår uten de store mesterskapene på den internasjonale arenaen, men da er det mange som glemmer Confederations Cup. Årets utgave av denne cupen går i år på samme sted som neste års verdensmesterskap, nemlig Sør-Afrika.

Dette er en turnering som har eksistert siden 1992, da under navnet King Fahds Cup. Dette skulle være en turnering der vertslandet Saudi-Arabia fikk internasjonal motstand, og var en miniturnering mellom det USA, Argentina, Elfenbenkysten og det nevnte vertslandet. Argentina gikk seierende ut av dette som skulle danne grunnlaget for det man i dag kaller prøve-VM.

Så gikk det to turneringer til i Saudi-Arabia i '95 og '97, og her i '97 så tok FIFA over regien og turneringen byttet navn til Confederations Cup. Nå var også turneringen utvidet til åtte lag og i årene som fulgte så var det turneringer i '99 Mexico, 2001 i Sør Korea og Japan, 2003 i Frankrike og 2005 i Tyskland.

I år er det altså i Sør-Afrika og det kan man se på designet av produktene som kommer fra Adidas som blandt annet er leverandør av matchballen til dette mesterskapet, Adidas Kopanya matchball. De har også en sko som har det samme designet, Adidas Predator Powerswerve CONFED-edition.

 Adidas Kopanya matchball                      
 Adidas Predator Powerswerve CONFED FG fotballsko

Dette er altså den åttende gangen dette mesterskapet arrangeres og det har blitt mange forskjellige vinnere. Frankrike og Brasil har vunnet turneringen to ganger. I tillegg så har Argentina, Danmark, Brasil og Mexico vunnet denne turneringen.

Det som er uklart for mange når det gjelder denne turneringen er hvordan man kvalifiserer seg, hva bestemmer hvilke åtte lag som får være med. I alle kontinenter så er det nasjonale turneringer slik som vi kjenner europamesterskapet på vårt kontinent. På samme måte er det asiamesterskap, afrikamesterskap etc. Dette sammen med regjerende verdensmester Italia og vertsnasjon for neste års VM er deltagere. Under kan du lese hva hvert enkelt land til denne turneringen.

Sør-Afrika er med som arrangørland til neste års VM og har muligheten til å teste ut mannskapet sitt før de skal spille mot verdens beste nasjoner på eget gress neste sommer.

Italia er med som regjerende verdensmestere, de vant som de fleste fotballentusiaster vet VM i Tyskland 2006. I den anledning har Puma kommet med en spesialsko til det Italienske laget, der Camoranesi og Buffon er blandt som kommer til å bruke denne flotte skoen, ved navn: Puma King XL Italia Limited Edition fotballsko.

Puma  King XL FG Italia Limited Edition fotballsko
Dette er altså Puma sin måte å hedre de regjerende verdensmesterne på, dette er en flott sko som kommer i en skinnveske og medfølgende pusseutstyr!!!!

Spania
er med som regjerende europamester fra EM i Østerrike/Sveits i fjor. Spania har tradisjonelt slitt med å få det til i store mesterskap, men i fjor gikk de altså helt til topps etter å ha slått Tyskland 1-0 i finalen.

USA er med som regjerende mester i CONCACAF, turneringen som går mellom landene i Nord- og mellom Amerika i tillegg til de karibiske øyene. Dette mesterskapet vant de i 2007.

Brasil er med som regjerende mester i Copa America, denne turneringen vant de tilbake i 2007. Dette er også tittelforsvarerene i Confederations Cup etter at de gikk seirende ut av denne turneringen i 2005 i Tyskland etter å slått erkerival Argentina 4-1 i finalen.

Irak er med som regjerende asiatisk mester, etter at de overraskende vant denne turneringen i 2007. Irak er ingen fotballstormakt og vil nok få bra motstand, noe man skjønner når Irak allerede er ute av kampen om en plass i neste års VM.

Egypt er med som regjerende afrikanske mestere. Dette er en turnering som de har vunnet fem ganger tidligere, men likevel har de bare deltatt i Confederations Cup en gang tidligere. I 1999 var de med første gangen og da endte det med hjemreise etter gruppespillet.

New Zealand er med i turneringen for fjerde gang, og de er med som regjerende Oseania-mestere i fjor. Dette er også et lag som må ansees som "underdogs" i denne turneringen, tross sin rutine.

Tidligere vinnere:

 1992 Argentina
 1995  Danmark
 1997  Brasil
 1999  Mexico
 2001  Frankrike
 2003  Frankrike
 2005  Brasil
 2009  ????


Vi på Oslo Sporstlager gleder oss til denne turneringen og tror at det blir fryktelig jevnt når det kommer til hvem som stikker av med pokalen tilslutt.Vi håper på mange minnerike øyeblikk og fantastiske scoringer da de setter igang søndag 14. juni.

Regjerende europamestere 2008, Spania
Favoritter: Spania er en av favorittene til å ta pokalen hjem.


DISKUTÉR: Hvem tror du vinner turneringen?


Tags: confederation, spania, italia, brasil, egypt, irak, sørafrika, kopanya, predator, puma, king, new, zealand, usa
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Gunnar, 11.06.2009 17:33:27
Jeg er helt sikker på at Brasil vinner......de er bare best, enkelt og greit!!!!!!!!!!