FOTTØY - Hvordan forebygge gnagsår.

Alle føtter er forskjellige, og skoprodusentene bruker ulike lester og måter å lage sko på. Det er derfor viktig at man finner en sko som passer sin fot. Men det er ikke bare riktig sko som kan gjøre utslaget - riktige sokker og såler i skoene er også nødvenlig for å forhindre gnagsår - spesielt for deg som lett får såre føtter. Her finner du noen tips til hva du kan gjøre for å forebygge gnagsår.
Sokkene skal beskytte føttene dine mot gnaging fra skoene, isolere og transportere fuktighet. Spesielt på kraftigere fottøy - fjellsko, brestøvler, jaktstøvler o.l. anbefaler vi å bruke tynne "linersokker" innerst mot foten. Disse sokkene bør ha minst mulig utstående sømmer, små masker, og det er viktig at de ikke er laget av bomull.
På yttersiden av linersokken bruker du en tykkere sokk, jo kraftigere sko - jo tykkere sokk. Denne skal heller ikke være laget av bomull, men det er en fordel at den har en høy andel ull - både i forhold til fukttransport og isolasjon. Pass på at sokkene er tørre og i passende størrelse, krøller på sokken er oppskrift for gnagsår! Doble sokker gir den fordelen at om det blir friksjon så blir dette mellom de to sokkeparene, ikke mellom sokkene og foten din.



De aller fleste sko og støvler leveres med svært enkle og rimelige innleggsåler (det finnes unntak; Haglöfs). Disse sålene bli normalt fort flate, og gir derfor ingen støtte til foten. En riktig fotstilling i skoen kan gjøre underverker for å forhindre gnagsår! Derfor er såler som støtter opp under fotbuen og rundt helen viktig. Slike såler vil også kunne gi føttene bedre blodsirkulasjon, spare de for unødvendig trykk og feil belastning på fot, ankel og kneledd, og du blir mindre sliten under foten på lange turer. Foten ligger mer stabilt i skoen, og blir holdt bedre på plass. Et eksempel kan være at foten ikke glir like mye fremover i skoen, noe som er et problem spesielt i nedoverbakke (og gir deg vonde tær). Vi fører et utvalg såler fra Conformable. Såler kan anbefales i de aller fleste typer fottøy - både sykkelsko, fritidssko, tursko, slalomstøvler, telemarkstøvler, fjellsko osv.


Her finner du tips til hvordan du kan vedlikeholde ditt fottøy!

Her finner du vårt utvalg av såler fra Conformable!

Her finner du våre tursokker!

Her finner du våre skisokker!



Tags: fottøy, sko, støvler, fjellsko, tursko, bresko, fjellskistøvler, fjellstøvler, gnagsår, såler, spesialsåler, conformable, smartwool
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •