FOTTØY - Vedlikehold av dine fjellsko, tursko og fjellskistøvler.

Ta vare på turutstyret ditt! Her får du tips til hvordan du kan vedlikeholde dine fjellsko, jaktstøvler, fjellskisko, og tursko, samt litt informasjon om ulike typer materialer fjellsko er laget av.

 

(Foto: Hanwag)
Lær består av flere lag og kvaliteter. Selve skinnet deles altså opp i flere lærlag, der de ulike lagene har forskjellige kvaliteter.

Materialer
 • Fullær / glatt lær
  Den ytterste delen av læret kalles fullær. Denne delen at læret er mest slitesterk, og mest vannavvisende. Det er også en kostbar lærtype. Dette læret brukes på sko som skal gi god støtte, høy slitestyrke og fungere bra mot fuktighet, for eksempel klassiske fjellsko og jaktstøvler. Tradisjonelt er mange sko uten Gore-Tex membran laget med glatt lær. Glatt lær kan impregneres med spray, men i lengden vil skoen vedlikeholdes best ved bruk av voks. Naturlig voks som vannbasert voks, eller bivoks er å anbefale.

 • Nubucklær
  Nubuck er børstet fullær. Det vil si at det er eksakt det samme som glatt flullær, bortsett fra at den glatte overflaten er børstet bort. Dette gir læret bedre pusteevne, og et penere utseende. Læret gir god støtte, og er slitesterkt, i tillegg til at slitemerker ikke vises like godt som på sko med glatt lær. Nubucklær brukes i både klassiske fjellsko og lettere fjellsko. Det finnes ulike typer impregnering for nubucklær. Du kan kan bruke spray, eller påføre annen flytende impregnering for nubuck med mer "næring". Dette trekker inn i læret, slik at du kan børste opp læret igjen med en spesialbørste og oppnå pusteevne og en fin børstet overflate på læret. Du kan også bruke voks, da vil læret få en glattere overflate. Et tips kan være å starte med sprayimpregnering, og fortsette med voks når skoen blir eldre.

 • Reversert lær
  Dette er også fullær. Faktisker reversert lær det samme læret som glatt lær, men det er snudd slik at innsiden av læret kommer utover, og den glatte overflaten innover. På denne måten blir den glatte overflaten beskyttet helt mot slitasje, og beholder derfor sine gode egenskaper. Reversert lær brukes i kraftige støvler, topptursko osv. Læret er svært slitesterkt, gir ekstra god støtte, og er motstandsdyktig mot fuktighet. Til reversert lær anbefaler vi å bruke tradisjonell voks.

 • Spaltlær
  Spaltlær blir produsert av det læret som blir skåret vekk fra baksiden av det glatte læret. Dette er den rimeligste lærkvaliteten, men fungerer fint til mange typer sko og støvler, blant annet tursko, og lette fjellsko. Spaltlær puster bra, er lett i vekt, og er mykere. Det blir ofte brukt i kombinasjon med syntetiske materialer. Det er vanlig å bruke impregneringsspray på fottøy laget av spaltlær og tekstil, eller et middel beregnet for semsket skinn eller nubuck. Er skoen kun i spaltlær kan voks benyttes for å ta vare på læret i det lange løp, men læret vil da miste de gode pusteegenskapene og utseendet beholdes ikke. 

 • Syntetiske materialer 
  Mange moderne fjellsko lages i syntetiske materialer. Disse materialene er generelt lettere og puster bedre enn lær. Syntetiske materialer finnes i mange former. Felles for nesten alle er at de skal impregneres med sprayimpregnering. Dette kan du gjerne gjør ofte. Unntaket er Alfa sko laget i materialet Alfa Air. Disse skoene skal kun vaskes, ikke impregneres.

Vedlikehold av fottøy
Alle støvler og sko, enten de er av lær eller tekstil, med eller uten Gore-Tex membran, må behandles og vedlikeholdes. Gore-Tex membranet vil holde vann ute, selv om skoen i seg selv ikke er vanntett, men om vannet får gjennomtrekke skoen inn til membranet vil skoen bli svært tung, og vanskelig å tørke. Den kan miste fasongen, og spesielt lær kan til slutt bli ødelagt. 

Impregnering gjør at materialet i skoen frastøter vann. Men ikke alle impregneringer vil tilføre lær den næringen det trenger for å holde seg smidig i det lange løp. Derfor er sprayimpregnering genialt for kunstmaterialer, tekstil og kombinasjon av for eksempel spaltlær og tekstil. Impregneringen mykner ikke opp materialene, og kan derfor brukes ofte for jevnlig vedlikehold. 

Sprayimpregnering brukes også på lærstøvler. Det er mest brukt på nubuck, men også på støvler med glatt lær. Denne behandlingen bør gjøres ganske ofte. Skal imidlertid læret få næring slik at det holder seg mykt og smidig, og ikke tørker ut bør det brukes voks. Voks er et must å bruke på reversert lær og glatt lær, men også å foretrekke på nubuck etter at skoen er brukt over en tid. Når du ser og kjenner at nubucklæret ikke er like smidig og "sunt" lenger kan du behandle skoen med voks. 
Vi vil imidlertid fraråde deg å bruke voks til daglig, da denne mykner opp læret mer enn flytende impregnering. Passende voksbehandling kan være for eksempel før og etter langturer, og eventuelt når læret ser tørt ut. Om støvelen står over lengre tid uten å bli brukt tørker læret litt etter litt. 

Både ved bruk av voks, spray eller flytende impregnering skal skoen normalt være tørr. Det er viktig at skoen er renest mulig før den behandles. Da trekker impregneringen best inn i læret. Nubucklær vaskes med litt lunket vann, og børstes opp med en nubuckbørste om du ønsker å beholde utseende og pusteegenskaper. Glatt lær vaskes med litt lunkent vann. Husk også å vaske skoene innvendig!Impregnering
             
Grangers G-Wax bivoks for impregnering av fjellsko i lær.
Kjøp her!
  Grangers G-Max Universal Footwear Proofer impregnering for alle typer fjellsko.
Kjøp her!


Tags: impregnering, behandling, vedlikehold, fottøy, sko, støvler, fjellsko, fjellstøvler, brestøvler, jaktstøvler, lær, skinn, nubuck, glattlær, gore-tex, voksimpregnering, sprayimpregnering, flytendeimpregnering, toko, nikwax
| Kommentarer [1]

Kommentarer

 •  


 •  
Skrevet av Natalija, 27.12.2012 19:58:42
Veldig nyttig informasjon. Takk.