Friår til fjells med eventyrlig randoneeutstyr

Christin Oldebråten, Bjørn Tjomsland og Nila (5) har tatt et eventyrlig friår for å nyte fjellet og ha mer tid sammen. De tok permisjon fra jobb, leide ut rekkehuset i Oslo og etablerte basecamp på en hytte mellom høye fjell i Vang i Valdres. I helger og ferier er også storesøster Vilde (15) med på tur. Bjørn er en erfaren fjellkar med tinderangling, sauegjeting og teltliv i kulda som spesialiteter. Christin er oppvokst i Rwenzorifjellene i Uganda, hun klatrer høyt og lavt – og elsker norske fjell over 2000 meter. En stor og viktig felles interesse er å gå på ski i fjellet.
Vakre fjell, tungt utstyr, vonde støvler og gnagsår
- Jeg var ikke imponert over randonee-utstyret jeg så i fjellet for noen år tilbake, forteller Christin. Mens jeg hoppet og spratt og koste meg, slet de andre med tungt utstyr. Mange fikk gnagsår av støvlene som var trange og stive å gå med, spesielt på flate partier. Det gikk med mye compeed og sportsteip på turene! Flere hadde problemer med å gjennomføre toppturer i flere dager på rad på grunn av såre føtter. Å gå innover i fjellet for å legge seg i basecamp andre steder enn nær veien var uaktuelt, forteller fjellgeita.
Christin ventet med å kjøpe randonee-utstyr. I stedet utvidet hun skistallen med fine røde Cecilie Skog fjellski.
– Det er veldig bra ski med litt innsving som egner seg for både toppturer og hytte-til-hytte. Uten tvil de beste fjellskiene jeg har hatt, forteller Christin. Det hender hun småprater litt og ser Cecilie i øynene underveis når de er på tur: «Å kom igjen a kjærring, du hakk’e tenkt å gi deg, harr’u vel?»

2014: Superlett randonee-utstyr med komfortable støvler
Christin er fremdeles veldig glad i Cecilie Skog-skia, men vinteren 2014 kjøpte både hun og Bjørn randonee-utstyr på Oslo Sportslager. - Det nye utstyret er superlett. Og når det gjelder støvler har det skjedd en liten revolusjon – akkurat slik jeg hadde håpet, sier Christin.

Støvel: La Sportiva Starlet (damer) og La Sportiva Spitfire (menn)
La Sportiva Starlet støvelen er laget med utgangspunkt i fjellstøvler og ikke slalom/alpint. Det gjør at bevegelighet og komfort på flatere partier er utrolig god. Støvlene kan bøyes mange grader, noe som gjør at du kan bevege deg «normalt» med dem, nesten som med fjellskisko. På bratte fjell, for eksempel Ringstind eller Saksa, kan du gå enkelt og uanstrengt til topps med stavene mens skiene parkeres nedenfor toppen.
- Når du skal ned er det bare èn eneste spenne øverst på støvelen som må strammes til. Det finnes ingen «oppstiver» som skal plasseres manuelt foran på leggen! Det er gull, fordi tukling med detaljer er kjipt når man fryser lett på hendene. Innerskoen er behagelig og varm. Du justerer selv hvor trang den skal være med snor og borrelås. Støvelen er bredere foran enn andre modeller, noe som gjør at man lettere unngår å fryse på tærne. Bjørn har samme støvel som meg, den heter La Sportiva Spitfire. Etter år med gnagsår er Bjørn om mulig enda mer fornøyd enn meg, forteller Christin.

Ski: Dynafit Baltoro (dame)
Baltoro-skien er lett og passe bred. Christin valgte kortest mulig ski med tanke på vekt. Skien egner seg både på flate partier og opp og ned på norges vakre 2000-metertopper. Genialt med solid feste til fellene både foran og bak på skien, da faller de ikke av. Og så er den pen da! Vakre blåtoner glir gjennom puddersnø på en vakker fjellrygg…

Ski: Dynafit Manaslu toppturski (herre)
Manaslu-skien  er guttas ski, de takler alt fra fjærlett pudder til is på en overbevisende måte.
- Han løper av gårde med dem hver dag. Det er nesten så jeg må rope til ham at han må komme inn og spise middag og etterpå er det legging, gliser Christin.

Bindinger: Dynafit TLT Speed Radical
TLT Speed Radical er ekstremt lett, bare 341 gram per binding. Likevel er bindingen solid nok til herlige nedkjøringer. Det er enkelt å få støvelen inn, og enkelt å komme seg ut. Det er tre høyder: Flat gange, medium og bratt. Du vipper på bindingen med stav eller hånd og vips er vinkelen på foten perfekt tilpasset vinkelen på underlaget.


Speedskin skifeller
Speedskin fellene er perfekt tilpasset lengden på skiene. Metallkroken nederst på fellen går rett inn i hakket bak på skien. Foran smetter du gummiknotten inn i «hareskåret» på skituppen. Speedskins består av 70 % mohair og 30 % nylon. Dette gir optimal gli kombinert med høy slitestyrke. Inni fellen er det en vanntett membran som gjør at fellene nesten ikke trekker vann. Ergo holder de seg lette og raske på hele turen.

Staver: GIPRON teleskopstaver med ett ledd
Gipron-staver med ett ledd har Bjørn og Christin brukt i en årrekke. De anbefaler kun ett ledd fordi det betyr færre kilder til «breakdown». Med et enkelt grep justerer du lengden på staven med vottene på. Stavene veier litt, men de er bunnsolide og gode både i tung og lett snø. Husk leatherman i sekken. Det kan hende du trenger å stramme skruen i leddet underveis.
Gode tilbakemeldinger fra erfarne fjellfolk
Bjørn og Christin har en god fjellvenn som heter Dag Nordsveen. En kveld kom Dag opp til hytta og det tok ikke mange minuttene før Bjørn tredde på ham Spitfire-støvlene. Etter grundig gjennomgang ble det stille i stua mens de ventet på dommen: - Her er det noen som har tenkt igjennom detaljene, sa Dag.
– Når Dag sier sånt, er det et kvalitetsstempel. Vi syns det er morro at det stadig drysser folk innom hytta for å prøve og snakke utstyr. Både randonee-utstyret, brynje-ulla og skall + windstopper fra Mammut høster stor applaus om dagen. Randonee-utstyret vi kjøpte er verd hver krone. Vi kommer til å ha det i mange år, og Nila (5) skal få eget utstyr så snart føttene er store nok. Da drar vi bare til Oslo Sportslager. Her får vi god service og møter hyggelige folk som kan sine saker, sier Christin.


All you need is fjell - og Vang i Valdres
Bjørn og Christin er klare på at når det gjelder ski, er det bare en ting du trenger: Fjell. Har du randonee og/eller fjellski, er du fri. Du trenger verken oppkjørte løyper eller slalombakker. Dersom du har kunnskap og nødvendig utstyr, kan du gå hvor du vil.
- Det er derfor vi tok et eventyrlig år fri i Ryssndalen i Vang i Valdres, forteller de. Få vet at det finnes ville, vakre fjell med rando-nedfarter på opptil 1000 meter bare 3,5 time fra Oslo. Dette reiser de fleste til vestlandet eller Alpene for å oppleve – når det er snø der, da. Videre er det få hytter, få folk, få snøscootere og få inngrep i naturen. Les om eventyrlige toppturer på randonee i Vang i Valdres her.

Lag egne spor
Bjørn og Christin ønsker at Nila (5) skal lære at ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid. Barn som for egen maskin må ta seg opp på fjell utenfor sti og varde lærer å mestre seg selv, utstyret, snøforholdene og terrenget bedre. Det beste er å lære seg å tenke selv – ikke bare følge andres spor.

Så -hopp i det og lag dine egne spor.
Da må du ha deg randonee-utstyr.
Det blir så fine, svingete spor i puddersnøen…

Flere tips om randonee og toppturer: www.friluftsglede.no

Tekst og bilder: Christin Oldebråten
Tags: topptur, valdres, randonnee, randonne, rando, skimo,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •