FRODE LEIN | Løp hele året

Når vinter og snø melder sin ankomst er det mange som pakker vekk løpeskoa og erstatter de med ski. Langrenn er en fantastisk god trening som avlaster kroppen etter en lang sesong med løping. 
Med langrenn opparbeides god kondisjon, men muskelgruppene jobber på en annen måte enn ved løping. For å forebygge belastningsskade når våren kommer vil det være smart å gjennomføre en ukentlig løpeøkt om vinteren. Å bruke løping på tredemølle som oppvarming til styrketrening er en løsning som ofte benyttes.

 

TREDEMØLLE


Løping på tredemølle er tøft for kroppen ettersom bevegelsesmønsteret for bena er monotont. Løper du sjeldent, er tung eller ikke så godt trent, vil det være desto mer skånsomt for bena å benytte stigning fremfor hastighet på tredemøllen. Treningsøkten blir i tillegg tøffere, du får mer motstand og effekten kommer raskere. Treningsøkter med intervall og fartslek hvor varierende stigning på tredemøllen benyttes er morsomt. Vær oppmerksom på at det er stor kvalitetsforskjell på tredemøller med alt fra "gåmøller" til studiomøller til et par-tre hundretusen. 


Et eksempel på treningsøkt med stigning og fartslek på tredemølle vil være: 
Oppvarming på 4% i 10 min. Så to til tre sett med 10% stigning i to minutt, reduser til 8% i to minutt, 6% i to minutt, 4% i to minutt. 

 

LØP UTE

 

Ved løping i flere minusgrader synes noen det er godt med varme og tørre sko. Noen velger sko med Goretex, Primaloft, Clima Shield osv. Andre tar på tykke ullsokker, varmeelementer på bena m.m. Skal du bare løpe et par - tre timer i uka holder det ofte med et par gode "normale" strømper i merinoull og litt romslige terrengsko. Det enkle kan ofte være det beste, men begynner du å fryse på bena etter et kvarter eller mer, bør du vurdere tykkere såle, sko eller løpe litt fortere ;)

 

 

Her er litt om mitt valg av løpesko da jeg løp 250 km på antarktis i tynne ullstrømper.

 

LØPING PÅ IS


Å pigge "sommersko" er en løsning som noen velger, men sålene er ikke konstruert få gi bena dine et optimalt løpesett med skruer i seg. De fleste som velger å løpe ute på vinteren, investerer i vintersko med pigger for å føle seg trygg på isete og glatt føre. Vinterpiggskoene har 10-20 pigger som er tønneformet, stjerneformet, firkantet o.l. for at skoen skal sitte best mulig på isen. Det som er viktig å tenke på er at is er knallhardt å løpe på, piggene stopper i tillegg ALL friksjon idet skoen treffer det isete underlaget. Sålene på vinterpiggsko er ofte hardere enn sommersko. Dette medfører større belastning i ledd, legger og lår/rumpe ved løping.

 

 

LØPING I SNØ


Løping på skogsveier med hardpakket snø er fantastisk trening og kan gjøres med de fleste løpesko, men det er fordelaktig med terrengsåle med god gripeevne. Underlaget vil ved hvert skritt være varierende, krevende og gi en god trening for støttemuskulatur. Løp på hardest mulig underlag når det er flatt og ved motbakke. I nedoverbakke søker du mot mykt underlag som du ofte finner i ytterkant av veien. Husk å bruke refleks ved løping langs vei når det er mørkt!

 Tags: frodelein, vinterløping, piggsko
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •