Glidtest av rulleskihjul (!) - Forskjell på rullemotstand

Vi får stadig vekk spørsmål fra kunder om hvor fort rulleski egentlig ruller og hvor stor forskjell det er mellom de forskjellige hjulene. Vi tok med våre rulleski til Holmenkollen for å utføre norges særeste glidtest!


Enkelt sett kan hjulene deles inn i følgende rekkefølge fra raskest til tregest:

Racing Ceramic:
De aller raskeste hjulene som finnes. Både raskest gummi og de raskeste keramiske lagrene. Brukes stort sett kun til konkurranse.

1’er hjul: Dette er de raskeste hjulene med «vanlig» gummi. De triller meget lett og har lav rullemotstand. Disse hjulene er også de med mykest(!) gummi.

2’er hjul: Dette er hjulene de fleste går med og også hjulene som stort sett følger med rulleskiene standard. Hjulene kombinerer på en utmerket måte slitestyrke og komfort. 2’er hjulene er hjulene som er riktigst for majoriteten av de som går på rulleski.

3’er hjul: De tregeste hjulene på de aller fleste modellene. Disse hjulene har stor rullemotstand og er fint å gå med om du skal trene stakeøkter med ekstra motstand. 3’er hjulene anbefales til godt trente uttøvere for å få noe nytte av dem.

4’er hjul: To av våre rulleskimodeller (Fibreglass og Alutech) kan også leveres med 4’er hjul. Dette er ekstremt trege hjul og de gir veldig stor motstand. 4’er hjulene er for de spesielt interesserte og du skal være veldig sterk om du skal få noe ut av disse hjulene. De passer til de som sikter høy opp på lista i for eksempel Vasaloppet.

Alle disse hjulene blir levert med standard kulelager. Det er de samme lagrene som sitter i alle hjul om de er raske eller trege. Det er derfor kun hjulgummien som bestemmer hvor raske hjulene er.
Det eneste unntaket er Racing Ceramic- hjulene. Her sitter det ekstremt raske keramiske lagere som gir minimal motstand.


Følgende ski ble testet:
  • Swenor Alutech Racing Ceramic
  • Swenor Fibreglass 1
  • Swenor Fibreglass 2
  • Swenor Fibreglass 3
  • Swenor Fibreglass 4
  • Swenor Finstep 2
  • Pro Ski Roadline C2
For å illustrere forskjellen på hjulene har vi tatt med alle hjultyper på forskjellige typer ski i rulleskiløypa i Holmenkollen. Vi har også tatt med oss fartsmålerne som vi bruker på glidtester om vinteren for virkelig å vise hvor stor forskjellen er mellom de forskjellige hjultypene. Resultatet ser du i videoen under :)

Tags: rulleski, swenor, proski, rulleskihjul, glidtest, rulletest, trilletest, holmenkollen
| Kommentarer [2]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Ivar Aasen, 19.09.2013 14:18:21
Merkelig konklusjon du kommer med her, min sønn. Det er tre ski med 2er hjul som er testet, ProSki C2 klokker inn på 41,2km/t, de andre på 41,0 og 41.6 km/t. Om du skal bruke tallene i testen, så vil jeg si at de tilhører kategorien trege 2er hjul. At testene er gjort i hastigheter over 40 km/t gjør det litt vanskelig å konkludere. Alle som har sittet på en sykkel i slike hastighetene, vet hvor mye luftmotstanden utgjør, kontra rullemotstanden. Testen burde vært gjort i mye lavere hastigheter

Skrevet av Nicolai Aasen, 21.08.2013 08:26:48
Kudos til OS for å ha gjennomført dette og på en litt mer vitenskapelig måte enn det jeg har sett av slikt hittil. Var faktisk ute på min første tur i går med ProSki C2 (med 2er hjul) og etter å ha lest den var en treig ski ift andre merker (i et blad), ble jeg ikke overrasket når den kom så langt opp på listen her. Den virket nemlig alt annet en treg og betydelig raskere enn feks mine IDT rulleski. Anyway, bra jobba OS.

Skrevet av OsloSportslager, 23.08.2013 08:54:53     
Hei Nicolai! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :)