Hva med å prøve terrengsko?

Mange løpere synes det er vanskelig å avgjøre om de skal velge asfaltsko eller terrengløpesko. Kanskje løper du litt i skogen og litt i byen? Her finner du en oppsummering over hva du kan forvente av de ulike skotypene.

 

 

Bilde fra Asics
Bilde fra Asics

Underlaget utgjør en vesentlig faktor når det gjelder valg av joggesko. Om du løper mest på hardt underlag, som asfalt og grus, vil du ha nytte av mer demping og slitesterk yttersåle. Dersom du løper mer på stier og svaberg, vil en sko med lavere profil og yttersåle i myk gummi bidra til økt stabilitet og bedre grep. Løper du primært på tredemølle, kan du kanskje klare deg med litt mindre demping.

Hardt underlag
Sålen på asfaltsko har vanligvis kraftig støtdemping og yttersåle i hard gummi. Dette gjør at skoen reduserer belastningen ved å løpe på hardt underlag, samt at sålen tåler den ensidige slitasjen fra asfalt og grus. Skoen har gjerne lett, luftig mesh i overdelen, slik at den puster godt og veier minst mulig. Ulempen med dette er at den blir lett våt og at den er mindre robust. Det finnes imidlertid egne asfaltmodeller med Gore-Tex, som gjør skoene nærmest vanntette.

Bilde fra Asics
Bilde fra Asics

Mykt underlag
Når du løper i terrenget er det andre egenskaper som verdsettes. Grep og stabilitet er avgjørende på smale, ujevne stier med til dels glatte steiner og røtter, mens demping blir mindre viktig på myk skogsbunn. En såle med lavere profil, det vil si lavere høyde, gjør det mulig å få bedre følelse med underlaget. Yttersålen bør dessuten være i mykere gummi, som klistrer bedre til glatte flater. Myk gummi er imidlertid mindre slitesterk, slik at den slites raskere om den brukes på hardt underlag. For øvrig har terrengsko ofte mer robust overdel, ettersom løping i tett kratt og skog kan slite en del på skoene. Enkelte modeller kommer også med Gore-Tex.

Bilde fra Asics
Bilde fra Asics

Vanskelig å velge?
For å oppsummere litt, så ligger hovedforskjellene mellom asfalt- og terrengsko i demping, yttersåle og overdel. En terrengsko har gjerne litt lite demping til bruk på asfalt, mens en asfaltsko ofte er litt ustødig på sti. Mye demping reduserer risikoen for belastningsskader, mens kombinasjonen av lav såle og myk gummi reduserer faren for å tråkke feil i skogen.

Det kan være lurt å tenke seg hvordan den gjennomsnittlige runden din ser ut. Er det så uregelmessig underlag at du virkelig trenger terrengegenskapene? Eller er det bare de første fem minuttene du løper på asfalt? Generelt sett er det en gunstig løsning å velge den skotypen som passer best for det den brukes mest til. Mange av oss drømmer om én sko som kan brukes overalt, fordi vi løper en del turer der underlaget varier mye. Hva med å forsøke forsøke en hybridmodell? Disse skoene har en del demping, mykere gummisåle og litt mer robust lest. Både Asics, Adidas, Mizuno og Saucony har gode alternativer.


Se vårt utvalg av terrengsko til dame og herre.


Tags: joggesko, terrengsko, asfaltsko, løping, jogging
| Kommentarer [2]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Oslo Sportslager, 28.07.2010 11:54:33
Takk for tipset, vi skal se på saken!

Skrevet av Finn Eirik Larsen, 28.07.2010 10:58:37
Hei, ser dere sponser dette kraftløpet ! Vet ikke om dere har gjort noe på saken....men det er kanskje en idé?