Hvordan Velge Riktige Fjellski

Påsken nærmer seg og fjellet kaller! Slik finner du riktige fjellski til ditt bruk. Vi hjelper deg med valg av ski til påskefjellet! 
Er du på jakt etter fjellski, eller vil bytte ut dine gamle planker? Vi gir deg noen enkle råd om valg av riktige fjellski.

Bredde på fjellski:
Det finnes mange forskjellige bredder på fjellski i dag. Hvilken bredde trenger du på dine fjellski?

Smale/lette fjellski
En smal fjellski vil man velge om man skal ut på lettere turer på fjellet med lite oppakning, gå oppmerkede skuterløyper eller ta seg en liten avstikker utenfor preparerte løyper i marka. En slik ski vil veie mindre og lett passe i preparerte løyper. Smale ski vil derimot miste bæreevne i løssnø, og vil derfor ikke være et godt alternativ om du skal bære tungt eller vasse i dyp snø.
Disse skiene har et godt spenn med smørelomme, og egner seg godt til bruk av skifell.

Eksempler på en smalere fjellski:
Fischer E89 tour
- Salomon XADV 59
 

Medium brede/klassiske fjellski
Den medium brede fjellskien kan også betegnes som den klassiske fjellskien. Den er mer robust i konstruksjonen og tåler tøffere turer enn lettere/smalere fjellski. Dette er skien for deg som vil gå hytte til hytte, stikke utenfor oppmerkede løyper eller bære litt tyngre sekk. Denne skien vil gi mer stabilitet og gi deg bedre bæreevne i løssnø. Slike ski har ofte mer innsving og vil derfor være enklere å styre i nedoverkjøring. Som oftest vil en slik ski akkuratt passe i preparerte løyper. Denne type fjellski kan man ikke ta feil med!
Disse skiene har godt spenn med smørelomme og egner seg utmerket til bruk av skifell.

Eksempel på klassiske fjellski, medium brede:
- Fischer E99


Brede fjellski/Jaktski
Den brede fjellskien er skien for mer strabasiøse turer. Om det er toppturer, jakt eller lengre ekspedisjoner med tung sekk på ryggen vil de fleste gå for denne varianten. Skien vil gi utmerket bæreevne i løssnø men vil ikke kunne brukes i preparerte løyper da de vil bli for brede. En bred ski vil som oftest ha mer innsving for lettere styring i nedoverkjøring. Skiene er også mykere enn smalere ski som gir bedre svingegenskaper. Disse skiene har lite spenn og egner seg ikke for smøring. Skifell er tingen på disse.

Eksempler på brede fjellski:
- Fischer E109
- Fischer S-Bound Jakt Crown (smørefri og uten stålkant)


Lengde på fjellski:
Når det gjelder lengden på skiene du velger kommer det en del faktorer inn. Den gylne regelen er å velge ski som er ca 20 cm lengre enn kroppslengden din. Jo bredere skien er, jo kortere kan du ha den.
- En smal fjellski            ca 20 cm lengre enn kroppslengden
- En medium bred ski    ca 15 cm lengre enn kroppslengden   
- En bred ski                 ca 10 cm lengre enn kroppslengden

I tillegg kommer vekten din inn i bildet. Jo lenger skien er, jo stivere vil den bli. Det er derfor greit å få målt spennet på skien i forhold til vekten din. Er du lett i vekt vil en for lang ski bli bakglatt, og er du tung vil en for kort ski gli dårlig da skien blir for myk. Her er det heller ingen fasitt, men heller en for myk ski enn for stiv ski.


Bindinger:
Det finnes hovedsakelig to typer bindinger til fjellski. Dette er 75mm bindingen og BC-bindingen. Disse kommer i ulike modeller og fasonger til ulik bruk. 

                                                                      
                               75 mm binding                                                                    BC binding


En 75 mm binding vil gi bedre støtte i ulendt terreng og utforkjøringer, mens en BC-binding vil være en lettere binding å gå med i lettere terreng. Den viktigste forskjellen på disse to typene vil være innfestningen, og hvor mye av foten som vil være festet i bindingen. På en 75 mm binding vil store deler av framfoten være festet i bindingen. Dette gir solid støtte i brattere terreng og i svinger. På en BC-binding vil foten/skoen kun være festet i pinnen foran på skoen. Dette vil gi økt bevegelighet og på slakmark vil dette gi lettere gange.


GOD TUR!


Her kan du se vårt utvalg av fjellski:

Her kan du se vårt utvalg av fjellskistøvler:

Her kan du se vårt utvalg av fjellskibindinger:
Les også:  Slik pakker du ryggsekken


Har du spørsmål eller kommetarer til denne artikkelen kan du kommentere dette under:
Tags:
| Kommentarer [3]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Ingvild, 28.04.2020 21:06:00
Fortsettelse 2.. Jeg ønsker altså å kjøpe disse i 1.75 lengde og lurer på om det vil være fullstendig skivebom

Skrevet av Ingvild, 28.04.2020 21:04:42
Forts.. Kommer de til å bære meg nedover? Går det fint å gå på akkord med vekt da de er litt brede? Håper på svar.

Skrevet av Ingvild, 28.04.2020 21:03:15
Hei. Vurderer å kjøpe åsnes tonje-skiene. Ønsker mere fres nedover. Har idag fischer e 99 med mohair kortfell på hele 1.90 i lengde, glir veldig på disse oppover, skiene oppleves tunge å gå fiskebein med (riper opp kantene fordi skiene møtes) og litt for lange til ordentlig å manøvrere nedover med. Veier 79 kg men er bare 1.66 høy. Tror det er forskjellen på egen høyde og skihøyde som gjør ting vanskelig- for det er gode ski. Jeg Vil primært gå i trakka spor, men kjøre ned på utsiden av disse. K