Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

Det finnes et hav av toppturski på markedet. Her får du en guide til ditt valg, og noen tips om hva du bør tenke på når du velger ski. God topptur! 

 

Foto: Nils Nielsen​

 

Hvorfor går du på topptur?

Hva motivasjonen din for å gå på topptur er har mye å si for hvilke ski du bør velge. Går du topptur for å få naturopplevelser, og for å komme deg opp på nye fjell bør du velge en temmelig lett ski. Med lett utstyr får du mer glede av turen mot toppen. Ta derfor en ekstra titt på vekten, og velg lette ski. Ski som veier under 1250 gram er å regne som virkelige lettvektere.

Har du lyst på en mer aktiv nedkjøring og søker større utfordringer bør du velge en litt tyngre ski. Med tyngre ski får du vanligvis mer stabilitet, bedre kantgrep, og ofte mer bredde som gjør det lettere å flyte på puddersnøen. De tyngre skimodellene er normalt også mer solide, og tåler mer hardkjør enn de letteste modellene. Skal skiene være rene toppturski vil vi uansett anbefale å styre unna ski som veier mer enn 1800 gram. 

 

LES OGSÅ: Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger


Når går du på topptur?

Været og snøforholdene forandrer seg hele tiden. Likevel vil snøen vanligvis være løsere tidlig på vinteren enn sent på våren. Hovedsesongen for toppturer på ski er fra midten mars til mai. Da er ofte de store snøfallene over, og snøen blir fastere. På hard snø trenger du ikke så mye bredde på skiene. På myk snø er der en fordel å ha nok bredde til å flyte tilfredsstillende i pudder. Vårt tips er derfor å velge smalere ski til vårsesongen enn til den mørke delen av vinteren. Skal du ha ett par toppturski til hele sesongen bør du gå for en mellomting. En fin mellombredde er ski som er 90 til 95 mm brede på midten.


Både toppturer, og heiskjøring?

Mange ønsker seg ski som fungerer både til toppturbruk, og til heisbasert skikjøring. Det enkle rådet er da å styre unna de aller letteste skimodellene. De letteste skiene er i mange tilfeller mindre solide og mindre kjøredyktige enn tyngre ski. Med tyngre ski må du godta å slite litt mer på vei opp på fjellet. Det ekstra slitet får du igjen i bedre kjøreegenskaper til nedkjøringen. Går du mange toppturer, i tillegg til å kjøre mye i heisanlegg, bør du vurdere å ha to par ski.


LES OGSÅ: Rocker og taper - Hva er det?

 

Lengde på toppturski

Hvor lange ski du bør velge avhenger både av din kropp, typen ski, og dine preferanser. Korte ski har fordelen at de er lettere i vekt, og er lettere å vende med i bratte helninger. Til nedkjøringen kan korte ski bli ustabile, spesielt om du får litt fart på dem. Lengre ski blir litt tyngre, men er er stabile i fart. Du bør derfor igjen tenke gjennom hva din motivasjon er. Er det naturopplevelsen som er i fokus kan skiene være ganske korte. Vil du ha mer kjøredyktige ski bør de ha litt lengde.

De fleste velger toppturski som er 0 til 10 centimeter under kroppshøyden. Noen velger lengre ski, men da er det ofte snakk om frikjørere som ønsker maksimalt ut av nedkjøringen.


LES OGSÅ: Slik velger du toppturstøvler

 

Lær mer om alpin- og toppturutstyr:

Størrelsesguide - Alpinstøvler, toppturstøvler og telemarksstøvler

Lengdeguide - Alpinski og toppturski 

Slik velger du toppturutstyr​

Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger 

Slik velger du toppturstøvler

Rocker og taper - Hva er det?​

Pakkeliste: Dette trenger du til toppturen

Dette trenger du til topptur - Tindevegleder Nils Nielsen

Den store alpin- og toppturordbokaTags: toppturski, randonneeski, randonneski, randoski,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •