Klatreutstyr for nybegynnere - Dette trenger du

Du trenger ikke mye utstyr for å begynne med klatring. Til innendørs klatring holder det med en sele, en kalkpose, kalkball, klatresko, en skrukarabiner, og en taubrems. Skal du ut trenger du litt mer. Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal velge utstyr.

 

Tips til valg av klatreutstyr for nybegynnere

 

Innendørs klatring: 

 

Klatresele:

Når du er fersk i klatregamet er det lurt å velge en komfortabel sele. Det blir ofte litt henging i selen, og da er det fint at den er behagelig. De komfortable selene har gjerne bredt hoftebelte og brede lårløkker. I tillegg er det viktig å velge riktig størrelse. Bruk derfor målene som står på de fleste selene våre, og velg ut fra dem. Selen skal sitte godt rundt hofta, og skal ikke kunne skli av selv om du skulle bli hengende opp ned. Lårløkkene kan være litt romsligere.

 

 

Klatresko:

Som nybegynner er det fint å velge en relativt flat klatresko. Disse er som regel komfortable og gode til variert klatring. De bør sitte godt rundt foten, og må ikke være for trange. Mange har hørt at klatresko skal være veldig trange. Dette gjelder i hovedsak for erfarne klatrere som klatrer på de vanskeligste rutene. Nybegynnere bør heller tenke på komforten og velge en litt større størrelse. De kan godt sitte litt trangere enn joggesko, men det skal ikke være ukomfortabelt å ha dem på. Du kan bruke de samme klatreskoene både ute og inne.

 

 

Karabiner:

Det viktigste med karabineren er at den har låsing. Tradisjonelt har de aller fleste valgt en vanlig skrukarabiner. Det finnes også spesialkarabinere for sikring. Disse har ekstra sikkerhetsfunksjoner for å forhindre at karabineren belastes feil. Eksempler på dette er DMM Belay Master, Black Diamond GridLock, Camp HMS Belay Lock og Mammut Crag Smart HMS.

 

 

 

Taubrems:

Vi anbefaler å velge en tradisjonell tubebrems. Disse finnes i mange varianter, men fungerer i stor grad på den samme måten. Noen har V-spor som gir ekstra friksjon. Dette kan være fint om du skal sikre med et tynt tau, eller om du sikrer en tung klatrer.

 

 

Kalkpose og kalkball:

Det spiller ikke stor rolle hvilken kalkpose du velger. Det viktigste er at du får hånda greit nedi den. Til innendørs klatring er det fint å bruke en kalkball. Kalkballer støver mindre enn løskalk, og i mange klatrehaller er det kun lov med kalkball.

 

Klatrepakker:

Vi selger ferdige pakker hvor vi har plukket ut godt utstyr for nybegynnere og gitt det en hyggelig pakkepris. Se klatrepakkene her!

 


Utendørs klatring:

Det er når du tar steget ut av klatrehallen at den virkelige klatringen begynner. Til dette trengs litt mer utstyr. Skoene, selen, skrukarabineren, taubremsen, og kalkposen kan du ta med deg ut fra klatrehallen. I tillegg trenger du tau, ekspresslynger, slynger, noen skrukarabinere, og en hjelm. Et lite tips er å merke alt klatreutstyret ditt med for eksempel en tape. Dette gjør det enklere å skille det fra klatrepartnerens utstyr.


 

Tau:

Til utendørs sportsklatring trenger du et heltau. Heltau finnes i mange varianter og prisklasser. Det som skiller dem er blant annet tykkelse og impregnering. Når du ikke har klatret så mye er det fint å styre unna de tynneste tauene. Disse har gjerne lavere slitestyrke enn tykkere tau. Nybegynnere flest topptauer mye. Det sliter en god del på tauet. Impregnering er også noe som gir høyere slitestyrke, i tillegg gir det gir bedre vannavstøtning. Det beste er derfor å velge et impregnert tau med 9,5-10,5 mm tykkelse. 60 meters lengde er det vanligste og holder til ruter opp mot 30 meters høyde. Husk å sjekke høyden på ruta før du begynner å klatre!

 

 

Ekspresslynger / Slyngesett:

En ekspresslynge er et sett av to karabinere med en kort slynge mellom. Disse brukes til å feste tauet til boltene som sitter oppover rutene. Hvor mange du trenger varierer fra rute til rute. Det holder som regel med 10 stykk, men noen ruter krever flere. Ekspresslyngene finnes også i mange prisklasser. Det som skiller dem er vekt, type karabinere, og type slynger. De letteste er som regel dyrere enn de litt tyngre. Siden man har mange hengende på selen kan den totale vektforskjellen utgjøre ganske mye.

 

 

Slynger:

Det kan være fint å ha noen slynger i forskjellige lengder. Disse kan blant annet brukes til å lage toppanker slik at du kan topptaue på rutene. 120 cm og 60 cm er de vanligste lengdene. Bredden kan variere fra 8 til 16 mm. Til anker for topptau kan du med fordel velge noen som er 11 mm eller bredere. De tåler mer slitasje enn de smaleste typene. Et par stykk i hver lengde er alltid greit å ha tilgjengelig.

 

 

Skrukarabinere:

Skal du lage toppanker trenger du 2-4 skrukarabinere. Her kan du bruke de fleste typer, for eksempel Camp Oval XL Lock 

 

 

Klatrehjelm:

Du trenger en klatrehjelm av to grunner. Den ene er for å beskytte hodet ved fall. Den andre grunnen er for å beskytte hodet mot fallende stein. Velg en hjelm du synes ser fin ut, og som sitter godt på hodet. Gode alternativer er Mammut El Cap og Camp Armour.

 Tags: nybegynnerutstyr, klatrepakke, klatrepakker,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •