Kom i gang med naturlig klatring - Våre beste tips!

Det har blitt solgt veldig mange startpakker for klatring de siste årene. Klatreverket i Oslo er smekkfullt fra 16.00-22.00 på hverdagene, likevel er det ikke kø der klatring hører hjemme, i fjellet. I denne artikkelen kan du lære om utstyr og få et knippe tips.

Hvis ikke du har noe interesse av å forske så mye på sikringsteknikker alene, kan det være greit å ta et kurs. Det finnes mange gode kursholdere der ute, med forskjellige opplegg og kurssteder. Når du først har vært på kurs, eller lært av bekjente, trenger du utstyret. Utviklingen av dette utstyret startet en eller annen gang på 20-tallet, og mye har skjedd siden den gang. Samtidig, var endel av kilene relativt like som de er i dag.

Tau
Når vi snakker om klatretau, kan man dele de inn i tre klasser. Heltau kjenner du igjen fra klatresenteret. Dette kalles også singeltau, altså et tau man bruker alene. Disse er typisk rundt 10mm tykke, og relativt slitesterke. Disse tauene er egnet for sportsklatring. Tvillingtau brukes ikke så mye. Disse tauene må gå gjennom alle sikringsleddene på en taulengde. Når man bruker tvillingtau, bruker man to tau samtidig. Dette gjør at man kan rappellere dobbelt så langt som med heltau, gitt at heltauet og tvillingtauene er like lange. (Man knyter de to tauene sammen). Det mest vanlige å bruke, er halvtau. Her bruker man også to tau. Fordelen med halvtau, er at begge tauene ikke trenger å gå igjennom alle sikringene man plasserer i fjellet. Dette gjør at man kan bruke tauene smartere i for å unngå taudrag på en best mulig måte. Mange av dagens tau er godkjent både som heltau, halvtau, og tvillingtau. Det gjør tauvalget betraktelig enklere. 

Vår anbefaling: Mammut Phoenix Dry 8 mm.


Sikringsmidler
Her kan man fylle klatreselen og sekken i det uendelige. Det finnes veldig mye utstyr der ute. Vi omtaler det viktigste for å komme i gang.

Med et kilesett, får man mange sikringer til en billig penge. De er også lette i vekt. En anbefaling, og en klassiker, DMM Wallnuts. Til kilesettet trenger du f.eks en oval karabiner. Den ovale formen gjør det enkelt å finne frem rett størrelse i veggen.

Kamkiler er tryggheten selv for en nybegynner. Kamkiler har regulerbar bredde, som gjør de lette å plassere. Kamkiler kalles også friends. Her er det mange varianter og størrelser å velge i. Black Diamond Camalots og Fixe Aliens, har lenge vært referansemodeller. Ønsker du et godt alternativ til Camalots, bør du ta en titt på DMM Dragon Cams. Disse kommer med en regulerbar slynge, som er veldig kjekt! Dragons er også lettere i vekt. Vi anbefaler også fargede karabinere for kammene, slik at de er lett å finne på selen.

Slyngesett - Expresslynger
Her har du kanskje noe fra før av. Standard slyngesett som brukes til sportsklatring, kan også brukes på fjellet. Man trenger også noen slynger med lengre slyngebånd. Dette trenger man for å få klatretauet til å ligge mer naturlig, og opp av sprekker i fjellet. Camp lager kjempefine slyngesett, spesielt i form av Mach Express.

Taubrems
H
er trenger man en brems som kan henges opp på standplass. Taubremsen må ha ett hull for å feste skrukarabin, f.eks Petzl Reverso, eller Cassin Piu 2


Resten
 • Nøttepirker for å få kilene ut fra plasseringene 
 • Merkebånd for ditt utstyr er veldig praktisk, da man gjerne blander utstyret når man klatrer
 • En klatrefører er fint å ha
 • Diverse ferdigsydde slynger
 • Skrukarabinere
 • Sele
 • Sko
 • Sekk, ca. 20-50L
 • Hodelykt er ett must, da det fort kan bli sent
 • Kalkpose
 • Hjelm er en selvfølge Camp Armour er billig og sitter godt på hodet 
 • Prusik. Her bruker man 5-6mm statisk tau, ca 100-130 cm. Dette for rappellering. 
 • Ca. 6-8 m statisk tau (8-10mm) for rappellering der det ikke er anker for dette (her må man sjekke ruta på forhånd hva det er behov for) En kniv kan være kjekt. 
Turtips
Om du skal på din første kileklatretur, anbefaler vi Via Lara. Denne klassikeren av en rute, finner du i Nissedal, og er beskrevet i føreren Gå Telemark. Her kan det fort bli folksomt, så stå opp tidlig sånn at du er først på ruta. Via Lara følger 2 parallelle riss, som gjør den veldig godt sikret. Her kan du plassere kamkiler og kiler nesten når du vil. Ruten står i grad 4+ og er veldig overkommelig for de fleste. Du slipper også å rappellere ned igjen, da du kan gå rundt fjellet for å komme ned.


Tags:
| Kommentarer [1]

Kommentarer

 •  


 •  
Skrevet av Online yoga, 24.06.2020 13:40:10
Flott guide :)