Kom igang med klatring du også!

Klatring har de siste årene eksplodert til å bli en folkesport. Mange har forbundet klatring med veldig dyrt utstyr, og høyt kompetansenivå for å kunne bedrive sporten. Slik behøver det ikke å være!Kompetanse og sikkerhet

Som nybegynner kan man klatre både inne og ute, men å klatre innendørs på et klatresenter innebærer at man klatrer i et kontrollert område og blir ansett som svært sikkert. De fleste store klatresentre i dag krever at man har ”Brattkort”, som viser at man kan sikre på en sikker måte. Dette gjelder klarting med tau, på de høye veggene. Det finnes kurs flere ganger i uken i sikring for å ta Brattkort. Kontakt din lokale klatreklubb, eller spør på et klatresenter.
For å klatre uten tau på de lave buldreveggene som også finnes hos de fleste klatresentre, kreves det ikke at man har Brattkort – det er åpent for alle.

Utstyr
Man kan som regel leie utstyr på de fleste sentre, men det lønner seg raskt å skaffe eget utstyr. Våre startpakker innehåller alt som behøves for å komme i gang med klatringen!
I standardstartpakken får du klatresele, klatresko, kalkpose, manuell taubrems og skrukarabin. Det du eventuelt behøver å investere i i tillegg til dette er kalk (kalkball foretrekkes innendørs) og tau. Noen steder trenger du også 5 – 15 ekspresslynger (avhengig av lengde), men på de fleste sentre henger dette oppe fra før.

Du kan også oppgradere utstyret i startpakken, eller skreddersy din egen pakke. Vil du ha en startpakke men har lyst på just din favorittsele eller sko så kan du lett skreddersy din egen startpakke och få 15% avslag på hele pakken (sko, sele, taubrems, karabin og kalkpose). Gjelder ikke produkter som allerede er nedsatt i pris.

Klatring startpakke ser du her!

Tau

Ofte kan det henge faste topptau på nybegynnerruter på klatresentre, men det er flere fordeler ved å ha sitt eget tau, og derfor foretrekker mange dette. Den vanligste lengden på klatretau er 60 meter. Men klatrer man en del innendørs kan det være verdt å fundere på et kortere tau som er rettet mot innendørs bruk, da det blir stor slitasje på tauet når man klatrer mye på topptau. Disse tauene har ekstra tykk strømpe som gir et mer slitesterkt tau. Det er også en kjensgjerning at det er slitsomt å dra rundt på et 60 m langt sportklatretau når man likevel aldri får brukt mer enn halvparten av det inne! Man kan eventuelt kjøpe et tau på 60, 70 eller 80 meter, og kappe det i to. Da vil man få to tau på henholdsvis 30, 35 eller 40 meter. Dette er de vanligste lengdene på innendørstau. Tauet bør ha en tykkelse på rundt 10 mm.

Stort utvalg av tau ser du her!

Manuell eller mekanisk taubrems?
Går man runt på et klatresenter og ser på folk, finner man snart ut at det er stor variasjon i forhold til hvilken type sikringsutstyr som blir brukt. Det kan deles i to hovedgrupper;
Manuelle taubremser – Går ut på at når du holder tauet i låst posisjon blir friksjonen gjennom bremsen så stor at tauet låses helt. Fordelen er at denne typen brems er lett, liten og rimlig i pris. Bakdelen er at den ikke låses automatisk av seg selv. Den krever at du som sikrer hele tiden holder i tauet med minst en hånd. Det anbefales på det sterkeste nybegynnere å lære seg å sikre med denne type brems før man går til innkjøp av en mekanisk brems.
Mekaniske taubremser – Fungerer nesten som et bilbelte. Når tauet begynner å løpe fort gjennom bremsen låses den automatisk og holder sig i låst posisjon så lenge tauet er i belastning, selv om man ikke holder i tauet. Bremsetypen har i mange år vært den klart mest populære blant de som klatrer mye sportsklatring der det er mye fall og ”hengetid” i tauet. Petzl Grigri var lenge den klart ledende modellen, men den har i de senere år fått flere gode utfodrere. Trangos Cinch for eksempel er lettere, fungerer på tynnere tau og gir ut tau lettere. Fordeler med mekanisk brems er at den låser automatisk og gjør at man slipper å tviholde i tauet når noen henger i det. Den er imidlertid mer kostbar enn manuelle bremser. NB! Selv om bremsen låser automatisk, opphører ikke ditt ansvar som sikrer til å følge nøye med hva som skjer og holde full fokus på den som klatrer.

Taubremser ser du her!

Sko
Å velge riktig sko er noe mange klatrere synes er vansklig – hvilken modell bør jeg ha, hvor trang skal skoen egentlig være? Generelt er en sko som er fin for nybegynnere litt stiv i sålen slik at man får avlastet foten, men fremdeles klarer å stå på kanter. Skoen skal være mest mulig ettersittende, men bør ikke være en plage – selv om skoene er ganske mye trangere enn vanlige sko. Tightest mulig sko gir best grep på små kanter og lister, men lite komfort. En gyllen mellomting er å anbefale i begynnelsen. Det er absolutt best å finne en sko som passer best mulig på foten, for da kan man som regel ha en mindre størrelse, uten at det er noe mer ubehagelig. I begynnelsen anbefales sko som er mindre ”aggressive” enn det erfarne klatrere bruker, disse skoene er laget slik at de kan tillates å brukes i mer komfortabel størrelse, utenat skoenes egenskaper minsker nevneverdig. Aggressive sko kan rett og slett være veldig ubehagelige, selv i for stor størrelse! Aggressiviteten, lesten og formen på skoen er altså ganske avgjørende for hva du bør velge. Ta gjerne kontakt med våre kyndige selgere for å få en sko som passer akkurat deg!

Vårt store utvalg av sko finner du her!

 

Tags: klatring, startpakke,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •