Lengde på alpinski - En guide til valg av riktig lengde

Å velge riktig lengde på alpinski kan være vanskelig. Vi vil her gi deg noen råd angående lengdevalget på de forskjellige skitypene.

Lengdevalg på ski avhenger av flere faktorer. For det første er høyde og vekt viktig å tenke på. Ved lengdevalget tar vi utgangspunkt i kroppshøyden og går opp eller ned fra denne avhengig av skitypen og andre faktorer. De andre faktorene kan være kjørestil, skiens form, og selvfølgelig egne preferanser. Erfarne skikjørere har ofte mange tanker om hvor lange skiene skal være. Det er viktig å finne ut hva som fungerer best for akkurat deg.

Generelt sett vil en kort ski være lettere å kontrollere, og lettere å svinge med. Korte ski føles mer lekne. Nybegynnere vil derfor ofte foretrekke kortere ski enn mer erfarne kjørere. Lange ski er mer fartstabile, og svinger lengre svinger. Med en lang ski får du også bedre flyt i puddersnø.

Lengde på carvingski
Carvingski finnes i mange typer. De fleste vanlige carvingkjørerne kjører på ski med radius mellom 11 og 18 meter. På en slik type ski er det ikke nødvendig med lang lengde. Et greit utgangspunkt er å velge ca 10 centimeter under din egen kroppshøyde. Kjører du mest store svinger, og holder høy fart kan du godt gå opp til ca kroppshøyde.

Vårt utvalg av carvingski finner du her

Lengde på allmountainski
Allmountainski er ment for å kjøre både i de preparerte løypene, og offpiste. Allmountainski finnes i alle mulige slags varianter og former. Noen allmountainski er nesten som rene carvingski, mens noen er mer som rene frikjøringsski. Du bør derfor ha i bakhodet hva slags skitype du skal ha når du velger lengde. De fleste som kjører allmountainski bruker ski som er ca 0 til 5 centimeter under kroppshøyde.
Vårt utvalg av allmountainski finner du her


Lengde på freerideski
Freerideski velges ofte lengre enn allmountainski og carvingski. Her er det mange som har sterke personlige perferanser. Som på de fleste andre skityper velger ofte erfarne kjørere lengre ski enn mindre erfarne kjørere. Det vanligste er å velge ca 0 til 10 centimeter over kroppshøyden. En ski med mye rocker velges ofte lenger enn en ski med lite rocker. På freerideski er det også viktig å tenke på kjørerens vekt. Er du lett i forhold til høyden din kan du velge noe kortere. Er du tung i forhold til høyden bør du velge lengre. Det er dog ikke vanlig å velge ski som er mer en 10 centimeter over kroppshøyden.

Vårt utvalg av freerideski finner du her

Lengde på telemarkski
Til telemark brukes de fleste skityper. Det er derfor viktig å tenke på hvilken skitype du skal ha. De fleste velger telemarkski lenger enn alpinski. Grunnen til det er at innerskien ikke skal bli slått over ytterski når du svinger. Telemarkski bør derfor vanligvis ikke være noe særlig kortere enn kroppshøyden. Blir de for korte blir de ustabile. Det vanligste er derfor å velge ski som er 0 til 10 centimeter over kroppshøyde. En nybegynner bør ikke ha ski som er noe særlig over kroppshøyden.


Lengde på twintipski
Twintipski kan velges i mange lengder. En nybegynner vil ha større glede av korte ski enn lange ski. En kort ski er lettere å styre, og gjør det lettere å sette små triks. For nybegynnere er det derfor lurt å velge ski som er ca 5-10 centimeter under kroppshøyden. Mer erfarne kjørere foretrekker gjerne lengre ski. En lengre ski gir bedre stabilitet i landingene, og gjør det lettere å poppe høyere. Erfarne jibbere velger derfor ofte ski som er rundt sin egen kroppshøyde.

Vårt utvalg av twintipski finner du her

Lengde på toppturski
Lengden på toppturski velges som regel ut ifra bruken. Rene konkurranseski velges veldig korte. Grunnen til det er at de blir lettere i vekt, og lettere å vende med i bratt motbakke. Når du skal velge lengden på toppturski er det lurt å ha i bakhode hva motivasjonen din for å gå på topptur er. Er motivasjonen kun å få kjøre ned igjen, velger du ski som om du skulle valgt en ren frikjøringsski. Er turopplevelsen motivasjonen velger du kortere ski som er lettere å gå med. De fleste velger ski som er 0 til 10 centimeter under kroppshøyden.

Vårt utvalg av toppturski finner du her

 

LES OGSÅ: Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

Lengde på alpinski til barn
Det viktigste for junior er at skiene ikke er for lange. Tommelfingerregelen er at barnet ikke skal vokse inn i skiene, de skal vokse ut av dem. Det er vanskelig for et barn å få mye skiglede på et par lange ski. Skiene bør derfor ikke være noe særlig lengre enn 10-15 centimeter under kroppshøyde.

Vårt utvalg av barneski finner du her 


Lær mer om alpin- og toppturutstyr:

Størrelsesguide - Alpinstøvler, toppturstøvler og telemarksstøvler

Slik velger du toppturutstyr​

Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

Slik velger du toppturstøvler

Rocker og taper - Hva er det?​

Pakkeliste: Dette trenger du til toppturen

Dette trenger du til topptur - Tindevegleder Nils Nielsen

Den store alpin- og toppturordbokaTags: skilengde, lengdepåski, alpinskilengde, alpinski, lengdevalg, lengdetips, hvilkenlengde.
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •