LIGGEUNDERLAG - Slik velger du riktig liggeunderlag

Liggeunderlag finnes i mange former og varianter. Her får du en oversikt over hva som skiller liggeunderlagene fra hverandre, og hva du bør tenke på når du skal velge.

 

Dette må du tenke på når du velger liggeunderlag

Typer liggeunderlag:

Liggeunderlaget skal gi god liggekomfort, og isolere tilstrekkelig. I tillegg er det en fordel at de er så lette og kompakte som mulig. Liggeunderlag deles ofte opp i to hovedkategorier: Skummatter og oppblåsbare liggeunderlag.

  • Skummatter: Skummatter er lette i vekt, og gir god isolasjon i forhold til vekten. I tillegg tåler de det aller meste, og du trenger ikke å bekymre deg for punkteringer. Ulempen er at de tar mye plass og at de som regel gir dårlig liggekomfort.

  • Oppblåsbare liggeunderlag: Oppblåsbare liggeunderlag er populære av mange grunner. De gir høy komfort, og tar liten plass i sekken. I mange tilfeller er også vekten lav. En annen fordel med disse er at du har mulighet til å bruke dem sammen med et stoltrekk. Ulempen med oppblåsbare liggeunderlag er at de ikke tåler like mye som skummattene.

Tykkelse:
Tykkelsen på liggeunderlag kan variere fra noen få millimeter og opp til 10 centimeter. Det finnes også tykkere varianter, men disse er som regel ikke godt egnet til å bære med seg. Tykkelsen har mye å si for komforten. Jo tykkere liggeunderlaget er, desto mer vil det jevne ut ujevnheter og skape bedre komfort. Er du opptatt av komforten bør du derfor velge et liggeunderlag med minst 5 cm tykkelse. Ulempen med tykke liggeunderlag er at de ofte er tyngre, og at de tar mer plass i sekken.


Isolasjon og R-verdi:
Liggeunderlagets evne til å isolere er viktig for komforten. Isolasjonen er helt essensiell om vinteren, men også i sommerhalvåret kan temperaturene blir lave. Alle liggeunderlag har en oppgitt R-verdi. R-verdien er målet for varmemotstanden. Denne varierer normalt mellom 0,5 og 8. Jo høyere R-verdi, desto bedre er varmemotstanden. Høy R-verdi betyr at liggeunderlaget isolerer godt.

 

Til ren sommerbruk holder det med R-verdi på 1,5. Til bruk på våren og høsten anbefaler vi å velge et liggeunderlag med R-verdi på minst 2,8. Til vinterbruk er det lurt å gå opp til minst 5.

 

Om vinteren velger mange å kombinere to liggeunderlag; et oppblåsbart, og en skummatte. Det er flere grunner til at dette er lurt. Det ene er at det gir bedre isolasjon. Det andre er at du vil ha større sikkerhet om det oppblåsbare liggeunderlaget skulle punktere.

 

Fyllmateriale:
De fleste oppblåsbare liggeunderlag er fylt med et isolerende materiale. De selvoppblåsbare liggeunderlagene har gjerne et skummateriale, mens de vanlige oppblåsbare er fylt med dun eller et syntetisk hulfibermateriale. Noen foretrekker skummateriale da dette gir en mer stabil madrass. Ulempen med skum er at det veier forholdsvis mye, og tar mer plass.

 

De varmeste liggeunderlagene er som regel fylt med hulfiber eller dun. Om det er hulfiber eller dun har egentlig ikke så mye å si. Det er uansett lufttrykket du ligger på, og ikke isolasjonsmaterialet. Det er derfor vekten, pakkvolumet, og R-verdien som bør styre valget.

 

Størrelse:
Liggeunderlag kommer i forskjellige størrelser. Standard størrelse er ca 183 x 52 cm. Det finnes også bredere og lengre varianter. Velg størrelse etter hvor stor du er. Noen velger ekstra stort liggeunderlag selv om de egentlig ikke trenger det. Det kan være fint å ha ekstra plass, men det kan skape problemer i telt. Teltene er som regel tilpasset standard liggeunderlag. Det er derfor ikke sikkert at du får plass til tre store liggeunderlag i et tremannstelt. De store liggeunderlagene er naturligvis også tyngre, og tar mer plass i sekken.

 

Anbefalinger:

Sov godt!

 

Hele vårt utvalg av liggeunderlag finner du her

 Tags: luftmadrass, sovematte, thermarest, exped, r-verdi, isolasjon, sovesystem,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •