LIGGEUNDERLAG og r-verdi

Det finnes mange forskjellige typer, størrelser og tykkelser på liggeunderlag, og vi har et stort utvalg å velge mellom. Få oversikt og finn ut av hvilket liggeunderlag som passer best for deg og din bruk!
Valg av liggeunderlag er ofte en trade-off mellom vekt, pris og grad av komfort og varme. Alle har fordeler og ulemper, det viktigste er å finne det liggeunderlaget som best møter dine behov.

Liggeunderlag kan deles inn i to kategorier:
1. Liggeunderlag med lukket celleskum
2. Oppblåsbare liggeunderlag: uten fyll, med åpent celleskum, med syntetisk fyll eller med dun

Fyll
Lukket celleskum - Sterkt, lett, kompakt og fleksibelt materiale. De tiltrekker seg lite vann og er særdeles slitesterke. Tykkelsen på de fleste liggeunderlag med lukket celleskum ligger mellom 1cm og 2,5cm. På grunn av at cellene i skummet sitter svært tett sammen isolerer de bra i forhold til tykkelsen, bakdelen er at du stort sett kjenner alt som er under liggeunderlaget og at de tar stor plass på sekken. Lukket celleskum motstår de fleste kjemikalier, sopp og mugg og er ikke solømfintlige. Noen modeller er laget i formet lukket cellskum (eggkartongstruktur) for å øke isolasjonsevnen.


Åpent celleskum - Lettere, svampaktig cellskum som finnes i selvoppblåsbare liggeunderlag. Fordi skummet er forseglet med et tett yttermateriale isolerer de ofte bedre enn lukket celleskum.Tiltrekker seg vann lettere enn lukket celleskum, og blåser du det opp selv er det en mulighet for at fuktigheten kan gi grobunn for mugg/bakterier hvis du ikke er flink til å la det tørke godt etter/under tur. Liggeunderlagene veier relativt lite, og kan komprimeres godt. Er selvoppblåsbare (til en viss grad, noen blåser inn luft selv på slutten for å fylle det helt).


Syntetisk fyll - Syntetisk mikrofiber. Ligger løst i kanalene i liggeunderlaget. Isolerer godt, liggeunderlagene er tykke, men svært komprimerbare. Blir de våte vil isolasjonsevnen synke. Pumpes opp for hånd.

Dun - Kanalene i liggeunderlaget er fylt med dun. Har høy isolasjonsverdi. Liggeunderlagene er tykke, men kan komprimeres svært godt. Liggeunderlag med dunfyll pumpes opp for hånd for at ikke fuktighet fra pusten skal komme inn i liggeunderlaget og forringe isolasjonsevnen.


Noen underlag er kun fylt med den lufta du blåser inn selv. De er behagelige å ligge på, veier veldig lite og tar liten plass, men isolerer ikke spesielt godt. Oppblåsbare liggeunderlag er solømfintlige og kan delaminere hvis de blir utsatt for direkte sollys.

Ytterstoffet på oppblåsbare liggeunderlag varierer i tykkelse og slitestyrke. Som regel er det en trade-off mellom vekt og slitestyrke. Alle kan imidlertid punktere, og et enkelt reparasjonssett med ekstra lapp og lim bør alltid være med i sekken. Hvis man tar normale forhåndsregler (fjern de skarpeste steinene osv før du slår opp teltet) er ikke dette et stort problem.

R-verdi
Alle liggeunderlag har oppgitt en r-verdi. R-verdi er varmemotstanden til et produkt og bestemmes av produktets tykkelse og lamda-verdi (varmeledningsevne). Skalaen går fra 0 og oppover. Jo høyere r-verdi et produkt har, desto bedre isolerer det.

Oversikt over modeller, vekt, tykkelse og r-verdi
Merke      Modell  Vekt  Tykkelse  R-verdi  Fyllmateriale
Exped   Downmat 9 + 9 LW  960g, 1240g  9cm  8  Dun
   Downmat 7 + 7 LW  860g, 1110g  7cm  5.9  Dun
   Downmat UL 9 + 9 LW  710g, 920g  9cm  8  Dun  
   Downmat UL 7 + 7 LW  580g, 751g  7cm  5.9  Dun  
   SynMat 7 + LW  860g, 1100g  7cm  4.9  Syntetisk mikrofiber
   SynMat 7 UL M  460g  7cm  3.1  Syntetisk Mikrofiber  
   AirMat Basic 7.5 M  720g  7.5cm  0.7  Luft
   SIM Comfort 5 M + 5 LW    890g, 1270g  5cm  4.6  PU skum  
   SIM Lite 3.8  740g  3.8cm  3.2  PU skum  
   SIM Lite 2.5  620g  2.5cm  2.1  PU skum  
 Therm-A-Rest  LuxuryMAP  1900g  7.6cm 6.8  Pressure map  
   Prolite plus R+L  680g, 940g  3.8cm 3.8  Diagonal punched urethane skum  
   NeoAir Xlite S/M/L  230g/350g/460g  6.3cm 2.5   Luft og PU
   NeoAir XTherm Reg + Lrg  430g/570g  6.3cm 5.7  Luft og PU  
   Z-lite R  440g  2cm 2.2  EVA lukket celleskum  
   Ridgerest Solite R + L  400g, 540g  1.5cm 2.8  EVA lukket celleskum      
   Ridgerest Solar R  540g  2cm 3.5  EVA lukket celleskum  
 Nanok  Isbjørn  450g  1.4cm    Lukket celleskum  Sovesystem
Et sovesystem er kombinasjonen liggeunderlag-sovepose-telt/værskydd. En veldig stor/varm sovepose vil ikke isolere så godt som du tror hvis liggeunderlaget kun er en tynn matte. Varmen fra kroppen ledes mellom to gjenstander som berører hverandre, og varmetap skjer fra den varmeste gjenstanden - kroppen- til den kaldeste - bakken. Med et liggeunderlag som isolerer godt unngår du varmetap til bakken og holder deg varm og god hele natta.

- Innerduken i soveposen skal transportere fukt og også kjennes komfortabel.
- Isoleringen i soveposen skal forhindre varmetap ut i luft, ved å "låse" et stillestående luftlag rundt kroppen.
- Ytterduken skal beskytte mot fukt og vind uten å ødelegge fukttransporten ut av posen.
- Liggeunderlaget skal forhindre varmetap til bakken ved å isolere luft som så blir varmet opp av kroppsvarme.

Vi fører liggeunderlag fra Thermarest, Nanok og Exped.

Tags: liggeunderlag, dunmatter, soveposer, exped, therm-a-rest, thermarest, nanok, synmat, chairkit, trekkerlounge
| Kommentarer [3]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Olav, 25.07.2017 22:04:03
Den jeg kjøpte kan ikke pumpes. Ingen instruksjon, så mulig jeg prøver helt feil. Finnes separat pumpe å få kjøpt? Virker som en lote robust konstruksjon.

Skrevet av Elisabet, 12.03.2017 22:49:01
Vil gjerne også vite forholdet mellom r-verdi og temperatur... Om jeg skal på tur i 0 grader, hvilken r-verdi trenger jeg da? Hva med -5? Eller -15?

Skrevet av Terje, 17.01.2016 11:38:01
Hei, dere mangler noe ikke uvesentlig i denne artikkelen: Lagring av ligeunderlag. Sammenrullet, åpent, hengende, liggende, med luft uten luft, åpen eller lukket ventil etc. Beste hilsen Terje