LIGGEUNDERLAG og R-verdi

Det finnes forskjellige typer isolasjon, størrelser og tykkelser på liggeunderlag, og vi har et stort utvalg å velge mellom. Spesielt forvirrende kan det være med "R-verdi" - hva betyr dette egentlig? Få oversikt og finn ut av hvilket liggeunderlag som passer best for deg og din bruk!

Valg av liggeunderlag er ofte en trade-off mellom vekt, pris og grad av komfort og varme. Alle har fordeler og ulemper, det viktigste er å finne det liggeunderlaget som best møter dine behov.

 

R-verdi

Alle liggeunderlag har oppgitt en R-verdi, som betyr "resistance value" - motstandsdyktighet mot varmetap til bakken. R-verdi sier noe om liggeunderlagets isolasjonsevne. Skalaen går fra 0 og oppover. Jo høyere R-verdi et produkt har, desto bedre isolerer det, og jo bedre isolasjon desto høyere komfort i lave temperaturer. Vi har fram til 2019 hatt en R-verdi testtype kalt EMPA. Dette har ikke nødvendigvis vært en standard der man har kunnet sammenligne alle liggeunderlag fra ulike fabrikanter på lik linje. Det har derfor blitt utformet en ny og bedre, universell teststandard - ASTM F3340-18, og målet er at alle produsenter skal benytte denne. R-verdien er testet i nøytrale, uavhengige laboratorium, og er den eneste måten å kvalitetssikre isolasjonsegenskaper presist samt kunne sammenligne underlag. Noen liggeunderlag scorer bedre med denne nye test​standarden, andre dårligere - men disse resultatene skal være mer riktige enn resultatene fra den gamle testen. Det er altså ikke underlagene som har blitt bedre/dårligere, men testen som viser den korrekte verdien. Mange produsenter oppgir også temperaturgrense på sine underlag, dette er produsentens egen anbefaling, og er ikke en del av ASTM F3340-18. Fra og med 2020 benyttes denne nye teststandarden av en rekke produsenter, blant dem Sea to summit, Thermarest og Exped.

Brukes to underlag samtidig, for eksempel ett med og ett uten luft - kan R-verdiene plusses på hverandre. Dermed kan mange 3-sesongs underlag gjerne benyttes om vinteren dersom man benytter et annet underlag i tillegg.

Oversikt fra Thermarest:

 


Liggeunderlag kan deles inn i to kategorier
1. Liggeunderlag med lukket celleskum
2. Oppblåsbare liggeunderlag: uten fyll, med åpent celleskum, reflekterende materiale, luftkammer, syntetisk fyll eller dun

Fyll
Lukket celleskum - Sterkt, lett, kompakt og fleksibelt materiale. De tiltrekker seg lite vann og er særdeles slitesterke. Tykkelsen på de fleste liggeunderlag med lukket celleskum ligger mellom 1 og ​2 cm. På grunn av at cellene i skummet sitter svært tett sammen isolerer de bra i forhold til tykkelsen, ulempen er at du stort sett kjenner alt som er under liggeunderlaget og at de tar stor plass på sekken. Lukket celleskum motstår de fleste kjemikalier, sopp og mugg og er ikke solømfintlige. Noen modeller er laget i formet lukket celleskum (eggkartongstruktur) for å øke isolasjonsevnen. 
 

Åpent celleskum - Lettere, svampaktig cellskum som finnes i selvoppblåsbare liggeunderlag. Fordi skummet er forseglet med et tett yttermateriale isolerer de ofte bedre enn lukket celleskum. Tiltrekker seg vann lettere enn lukket celleskum, og blåser du det opp selv er det en mulighet for at fuktigheten kan gi grobunn for mugg/bakterier hvis du ikke er flink til å la det tørke godt etter/under tur. Liggeunderlagene veier relativt lite, og kan komprimeres godt. Er selvoppblåsbare (til en viss grad, noen blåser inn luft selv på slutten for å fylle det helt).

 

Reflekterende materiale - Rett og slett materiale som reflekterer kroppsvarmen. I tillegg kan man ha luftkammer av ulik størrelse, mengde eller design for å holde på denne varmen. Et eksempel på underlag med slik konstruksjon er Thermarest NeoAir XTherm med sin Thermacapture teknologi. Metoden kan gi relativt høye R-verdier, lav vekt og kompakt størrelse.

 

Syntetisk fyll - Syntetisk mikrofiber. Ligger løst i kanalene i liggeunderlaget. Isolerer godt, liggeunderlagene er tykke, men svært komprimerbare. Blir de våte vil isolasjonsevnen synke. Pumpes opp for hånd.

 

Dun - Kanalene i liggeunderlaget er fylt med dun. Har høy isolasjonsverdi. Liggeunderlagene er tykke, men kan komprimeres svært godt. Liggeunderlag med dunfyll pumpes opp for hånd for at ikke fuktighet fra pusten skal komme inn i liggeunderlaget og forringe isolasjonsevnen.


Noen underlag er kun fylt med den lufta du blåser inn selv. De er behagelige å ligge på, veier veldig lite og tar liten plass, men isolerer ikke spesielt godt, derfor vanligvis kun for sommerbruk. Oppblåsbare liggeunderlag er solømfintlige og kan delaminere dersom de blir utsatt for direkte sollys eller høy varme (for eksempel i et varmt telt), spesielt når de er oppblåst da luften inni ekspanderer.

Ytterstoffet på oppblåsbare liggeunderlag varierer i tykkelse og slitestyrke. Som regel er det en trade-off mellom vekt og slitestyrke. Alle kan imidlertid punktere, og et enkelt reparasjonssett med ekstra lapp og lim bør alltid være med i sekken. Hvis man tar normale forhåndsregler (fjern de skarpeste steinene osv før du slår opp teltet) er ikke dette et stort problem. Det kan også anbefales å benytte et tynt underlag uten luft under luftunderlaget. Vinterstid er dette ​sentralt i forhold til sikkerhet. 

Sovesystem
Et sovesystem er kombinasjonen liggeunderlag-sovepose-telt/værskydd. En veldig stor/varm sovepose vil ikke isolere så godt som ​man kanskje tror ​dersom liggeunderlaget kun er en tynn matte. Varmen fra kroppen ledes mellom to gjenstander som berører hverandre, og varmetap foregår fra den varmeste gjenstanden - kroppen- til den kaldeste - bakken. Med et liggeunderlag som isolerer godt unngår du varmetap til bakken og holder deg varm og god hele natta.

  • Innerduken i soveposen skal transportere fukt og også kjennes komfortabel.
  • Isoleringen i soveposen skal forhindre varmetap ut fra posen, ved å "låse" et stillestående luftlag rundt kroppen.
  • Ytterduken skal beskytte mot fukt og vind uten å ødelegge fukttransporten ut av posen.
  • Liggeunderlaget skal forhindre varmetap til bakken ved å isolere luft som så blir varmet opp av kroppsvarme.

Lagring

Sørg for at oppblåsbare liggeunderlag oppbevares tørt, og uten direkte sollys eller høye temperaturer. Dersom du mistenker at fuktighet/fuktig luft har kommet inn i luftunderlaget bør det ligge med åpen ventil for å tørke. Liggeunderlag med luft og isolasjon (syntet/dun) lagres best på samme måte som soveposer - det vil si uten å være komprimert. Dette kan for eksempel gjøres ved henging, og med noe luft i underlaget slik at fyllet ikke blir klemt sammen. På denne måten opprettholdes spensten i fyllet - og dermed isolasjonsevnen - best over tid. 

 Tags: liggeunderlag, dunmatter, soveposer, exped, therm-a-rest, thermarest, seatosummit, synmat, chairkit, trekkerlounge, rverdi, rverdi, r-verdi, oppblåsbareliggeunderlag
| Kommentarer [3]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Olav, 25.07.2017 22:04:03
Den jeg kjøpte kan ikke pumpes. Ingen instruksjon, så mulig jeg prøver helt feil. Finnes separat pumpe å få kjøpt? Virker som en lote robust konstruksjon.

Skrevet av Elisabet, 12.03.2017 22:49:01
Vil gjerne også vite forholdet mellom r-verdi og temperatur... Om jeg skal på tur i 0 grader, hvilken r-verdi trenger jeg da? Hva med -5? Eller -15?

Skrevet av Terje, 17.01.2016 11:38:01
Hei, dere mangler noe ikke uvesentlig i denne artikkelen: Lagring av ligeunderlag. Sammenrullet, åpent, hengende, liggende, med luft uten luft, åpen eller lukket ventil etc. Beste hilsen Terje