Mat på tur - Hvilken turbrenner bør du velge?

Brennere, eller primuser som mange kaller det, finnes i mange varianter. Her kan du lese litt om forskjellene og få tips til hvilken brenner du bør velge.

 

Hvilken primus bør du velge?

Foto: Primus

Gassbrennere

Primus gassbrennere

 

Fordeler

 • Enkle i bruk
 • Trenger ingen forvarming
 • Presis justering av flammen

Ulemper:

 • Fungerer dårligere ved lave temperaturer

Gassbrennere er foretrukket av mange. Disse er enkle å ha med å gjøre. De trenger ingen forvarming. Det er bare å skru på gassboksen, åpne ventilen, og fyre opp.

 

Turbrennere som går på gass finnes i to klasser: De toppmonterte som står oppå gassboksen, og de som står på egne ben og har slange til gassboksen. Fordelen med de toppmonterte er at de veier lite, og tar liten plass i sekken. Variantene med slange er litt større og står mer stabilt. De har normalt også større brennerhode som gir bedre varmefordeling.

 

Gassbrennere er mest brukt i sommerhalvåret. Grunnen til det er at innholdet i gassboksen ikke går fra flytende form til gassform like lett i lave temperaturer. Hvor lave temperaturer de fungerer i avhenger av mange faktorer som blant annet type gass, høyde over havet, og hvordan gassboksen er utformet. Primus har lansert en egen gassboks til vinterbruk. Denne har netting på innsiden som skal hjelpe gassen ut av boksen. Dette gjør at du kan bruke gassbrenneren ved vesentlig lavere temperaturer enn når du bruker vanlige gassbokser.

 

 

Multifuelbrennere

Primus multifuelbrenner


Fordeler:

 • Brenner nesten uansett utetemperatur
 • Brenner på flere typer brennstoff

Ulemper:

 • Krever forvarming
 • Større fare for å søle brennstoff

Multifuelbrennere kan drives av flere typer flytende brennstoff som renset bensin, parafin, og diesel. Hvilke drivstoff du kan bruke varierer fra brenner til brenner. Noen multifuelbrennere, som for eksempel Primus OmniFuel og MSR Whisperlite Universal kan brukes både med flytende brennstoff og gassbokser. Skal du på vintertur anbefaler vi å bruke en multifuelbrenner og brenne på renset bensin. Dette fungerer godt ved så å si alle temperaturer. Renset bensin brenner effektiv og rent. Når du bruker flytende brennstoff må brenneren forvarmes. Bruker du renset bensin kan du forvarme med denne.

 

 

Dette bør du tenke på når du skal velge brenner:

 • Når på året skal brenneren brukes?
  Hvis du i all hovedsak skal på tur i sommerhalvåret er en gassbrenner å foretrekke. De er enkle i bruk, og du kommer raskt i gang med matlagingen. Skal du på tur om vinteren bør du vurdere en multifuelbrenner, da disse fungerer bedre i lave temperaturer. Drar du ut hele året, og vil bruke den samme brenneren på alle turene er det fint å gå for en multifuelbrenner som også kan brenne på gass.

 • Hvor mange skal du lage mat til?
  Er du på tur alene, eller kun sammen med én annen person kan en toppmontert gassbrenner fungere fint. Disse er lette og tar liten plass. Er dere flere på tur sammen er det bedre å velge en brenner med slange. Når du skal bruke større gryter blir det vesentlig mer stabilt.

 • Hva slags mat skal du lage?
  Er du gourmetkokk som liker å lage staselige måltider kan det være fint å ha to brennere. Du kan da ha en toppmontert, og en med slange. Skal du i hovedsak spise frysetørket mat fra pose trenger du kun en brenner som varmer vann raskt. Da er MRS Reactor og modellene fra JetBoil gode alternativer.

 

Alle våre brennere finner du her

 

 Tags: primus, jetboil, msr, gassbrennere, turbrennere, multifuelbrennere, turkjøkken,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

 •  


 •