Pakketips: Dette skal du IKKE ha med deg på tur

Synes du tursekken din ofte blir tyngre enn du skulle ønske? Her får du tips til hvordan du kan gjøre den lettere. Hva bør du legge igjen?Hvilke triks kan du ta i bruk for å få ned vekten?

  

Foto: Osprey

Det er ikke sikkert at typiske

komfortgjenstander egentlig

skaper høyere komfort hvis

de gjør sekken tung. 

 

Skal du gjøre pakke lett er det viktig å tenke på både de store, og de små tingene. Mange har med seg for mange ting. Et godt tips er å legge frem alt du pleier å ta med på tur. Se deretter over hva du sjelden eller aldri bruker, og legg dette bort. Det er ikke sikkert at typiske komfortgjenstander egentlig skaper høyere komfort hvis de gjør sekken tung. Husk likevel at du må ha med nødvendig sikkerhetsutstyr. Et førstehjelpssett og en liten kniv er alltid lurt å ha med.

 

Mat

Maten du tar med bidrar ofte til å gjøre sekken tung. Her finnes det flere triks som gir lavere vekt. Steker du for eksempel kjøttdeigen på forhånd veier den 20% mindre, og tar mindre plass enn om du tar deg med deg rå. Skal du på lengre turer kan det også være et være en idé å tørke maten før du drar. Tørket mat veier mye mindre, og har ofte også bedre holdbarhet. Et annet alternativ er naturligvis også ferdig tørkede måltider som bare trenger litt varmt vann. 

 

 Trenger du egentlig

to gryter, stekepanne,

og kaffekjele? ​

 

Drivstoffet til brenneren er tungt. På en kort helgetur om sommeren trenger du ikke så mye drivstoff til brenneren. Drar du ofte på tur kan det være lurt å legge merke til hvor mye du faktisk bruker, og bruke dette som utgangspunkt for neste tur. Ta alltid med litt ekstra for sikkerhetens skyld, men det er unødvendig å bære rundt på altfor mye. Se også gjerne over grytesettet. Trenger du egentlig to gryter, stekepanne, og kaffekjele? Tenk gjennom hva du faktisk kommer til å bruke, og legg igjen de tingene du ikke trenger.

 

...ta med deg akkurat

den mengden du trenger,

og ikke den mengden

matbutikken selger. 

 

Når oppvasken skal tas er det fint å ha utstyr til dette. Her er det mye vekt å spare. En liten oppvasksvamp er både lettere og mer kompakt enn en oppvaskbørste. I tillegg holder det lenge med noen få dråper oppvaskmiddel. Nalgenes tursett med små flasker og bokser gjør at du kan ta med deg akkurat den mengden du trenger, og ikke den mengden matbutikken selger.

 

Overnatting

Skal du på tur om sommeren, og det er meldt godt vær, kan en tarp gjøre jobben for et telt. En tarp er både lettere, og tar mindre plass i sekken enn de fleste telt. Overnatting under en tarp gir også en unik friluftsfølelse som du ikke får i et telt.

 

På turer fra hytte til hytte klarer du deg fint uten sovepose. På DNT-hyttene finnes som regel både pledd og dyner. Da trenger du kun en lakenpose. Lakenposer i silke er både lette, kompakte og komfortable å ligge i. Om vinteren er det likevel lurt at minst en i turlaget har med seg en sovepose i tilfelle noen skulle bli skadet. Noen soveposer er store og tunge. Vil du virkelig spare vekt kan det være en idé å ta en titt på en lett dunsovepose.

 

Ha en god og lett tur!

 

 Tags: turtips, pakketips, pakkeliste, pakkliste, ryggsekk, tursekk, sekk, fjelltur, skogstur, sommertur, lettvektsutstyr, turutstyr,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •