Piggskoguide - Vi hjelper deg med å finne riktig modell

Friidrettssesongen er i full gang. Mange vet nøyaktig hvilke piggsko de trenger til sitt bruk, men for noen av dere er dette det første møtet med piggsko, mens andre kanskje skal prøve spesialsko for første gang. Hos Oslo Sportslager vil vi hjelpe deg å finne riktig modell til ditt bruk, og vi har derfor laget en liten guide som skal gjøre det litt lettere for deg.
Generelt om piggsko

Friidrett er ikke en idrett som krever mye utstyr, men piggsko er alfa og omega. Med piggsko får du bedre grep på banedekket - og dermed bedre fraskyv. Samtidig er piggsko gjerne en god del lettere enn løpesko og spesialskoene er dessuten designet med tanke på spesifikke øvelser.


Allroundsko

Har du ikke brukt piggsko før anbefaler vi at du begynner med en allroundsko. En allroundsko kjennetegnes ved at den har en relativt myk lest. I tillegg har den en tynn EVA-såle, som gir noe demping. Merk imidlertid at piggsko generelt har svært lite eller ingen demping. Disse skoene gir en skånsom tilvenning til piggsko, og har den fordelen at de kan brukes til alle øvelser. Derfor anbefaler vi også allroundsko til utøvere som driver med flere øvelser, men som kun ønsker ett par sko. Allroundsko er dessuten et utmerket supplement til spesialsko. En allroundsko er fin å ha til større treningsmenger med piggsko, fordi den er mer skånsom mot akilleser og legger.

Sprintsko
Sprintskoen kjennetegnes ved at de er svært stive i lesten og tvinger deg opp på tåballene. Denne oppbygningen er svært gunstig i sprint og bidrar til å gi deg et bedre fraskyv. Samtidig gir det ganske stor belastning på akilleser og legger. Derfor anbefaler vi en gradvis tilvenning til sprintsko.

NB! Bruk aldri en sprintsko til hoppøvelser. På grunn av skoens oppbygning vil du løpe en betydelig skaderisiko dersom du gjør det.

Mellomdistansesko
Mellomdistansesko er også relativt stive, men ikke like ekstreme i oppbygningen som sprintsko. Også mellomdistansesko er designet for å tvinge deg mer opp på tåballene.

NB! Bruk aldri en mellomdistansesko til hoppøvelser. På grunn av skoens oppbygning vil du løpe en betydelig skaderisiko dersom du gjør det.

Langdistansesko

En langdistansesko av toppformat vil ha en stivere lest og være noe lettere enn en allroundsko, men vil i likhet med allroundsko ha en tynn EVA-såle som gir noe demping.

Hoppsko
Hoppskoene vi har på lager kan grovt sett deles inn i høydesko og lengde-/trestegsko.

En høydesko vil ha en stiv såle og vil i tillegg til pigger i forfot også ha pigger i hælen for å gi et bedre grep og dermed en bedre sats. Enkelte av modellene at du satser med venstrefot (den mest vanlige satsen i høyde). Satser du med høyrefot må sko spesialbestilles. Det finnes i tillegg noen modeller som kan brukes uansett satsfot.

En lengde-/trestegsko har en stiv såle. I og med at satsen skjer med hele foten bidrar denne oppbygningen til en bedre sats.Hoppskoene kan også fint brukes til stavhopping.

Kastsko
Kastskoene kan grovt deles inn i rotasjonssko og spydsko.

Rotasjonsskoene har naturlig nok ikke pigger. Dette er sko som er designet for kule, diskos og slegge. Skoene egner seg både for utøvere som bruker rotasjonsteknikk og også for de som i kule foretrekker glideteknikk.

Spydskoene er stive og er noe høyere over anklene enn øvrige piggsko for å gi mer stabilitet. Skoene har i tillegg pigger både i forfot og i hæl.

Se hele utvalget vårt av piggsko her

Er det andre ting du lurer på? Ring oss gjerne  eller ta en tur innom butikken vår i Torggata 20 for å få hjelp av våre dyktige selgere.

Tags: friidrett, piggsko, allroundsko, sprintsko, hoppsko, kastsko, mellomdistansesko, langdistansesko
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •