Planlegging av toppturer på ski - Tindevegleder Nils Nielsen

Toppturer er den nye folkesporten. Her får du nyttige tips til hvordan du kan planlegge din neste topptur. Tipsene kommer fra den internasjonalt godkjente tindeveglederen Nils Nielsen. 

 

Kort oppsummert:

  • Start turplanleggingen tidlig.
  • Bruk verktøy som værmelding, skredvarselet på varsom.no, kart, og skiførere/guidebøker.
  • Legg opp turen etter forholdene, og gruppesammensetningen.
  • Ha heller fokus på å finne god snø enn å være låst til en bestemt topp.
  • Legg en plan B og tilpass turen etter forholdene underveis.

 

Transkribering av videoen:

Nå skal vi snakke litt om turplanlegging, og hva som jeg syns er viktig å tenke på før vi kommer til fjells på skiturer vinterstid. For meg begynner turplanleggingen lenge før turdagen, og da har man masse verktøy å bruke. Datamaskinen er viktig planleggingsverktøy med den infoen det gir oss i dag, med værmelding, varsom.no med det regionale skredvarselet, som er et kjempeverktøy som man kan gå inn på og se aktuelle forhold for området man skal til. I tillegg til at det gir masse generell informasjon om skred og turplanlegging og sånne ting.


Så er det viktig å ta utgangspunkt i forholdene, og så gruppa som skal på tur. Ofte er det sånn at det er en primus motor som velger seg dét fjellet, og så glemmer han litt de han har meg seg. Mens hvis man tar utgangspunkt i gruppa, vær og forhold, og så ser på aktuelle turer på bakgrunn av det. 


I Norge heter det jo å gå på topptur, det låser deg jo litt på at du skal på en topp. Jeg tror det er viktig å heller søke god snø i stedet for å bare tenke at man skal på en topp. Så da når man har info om vær, været som har vært, skredfare og sånne ting så kan man begynne å se på kartet i området man skal til.


Etter hvert, for mange av fjellområdene i Norge, så har vi sånne skiførere som gir masse informasjon. Dét sammen med kartet er stort sett det man trenger. Og det viktige da er å se på bratthet, lengde på turen. Så er det viktig å ha en plan B, ikke være for låst på ett mål, men ha en plan B som man kan velg hvis det viser seg at den turen man har planlagt ikke lar seg gjennomføre, av, det kan jo være flere grunner til det.


Den her turplanleggingen foregår jo egentlig fra man starter noen dager i forkant, og helt til man står på parkeringen, og underveis, en sånn kontinuerlig prosess. Er det noen av forutsetningene som forandrer seg, så må man kanskje forandre litt på planen.


God tur!Tags: topptur, randonnee, turplanlegging, forberedelser, turforberedelser, skitur,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •