Rå terrengsko: ALTRA The Lone Peak!

«Eg er som du vel veit, ein fjellets mann, og difor dreg eg til fjells så tidt eg kan, aa friska meg paa fly og bratte bryn, og sjå ikring meg alle store syn.»
-Aasmund Olavson Vinje

Skaget (1685 moh) var summitmålet, lokalisert i nasjonalromantiske Langsua Nasjonalpark med utsikt over et enda snødekt Jotunheimen. Området er så vakkert og majestetisk som du kan få det til. Jeg har fjellet som mitt dobbeltliv, her kan jeg slippe alt og kun fokusere på her og nå. Glem yoga, glem selvhjelpsbøker og kurs som koster skjorta - det beste i livet er faktisk gratis. Invester i et par gode sko, kom deg på fjellet! Når du sliter deg opp en fjellside så får ikke tankene spillerom; ett skritt av gangen - her og nå. Fjellet setter livet på plass, og du kjenner tilstedeværelsen som alle fra Buddha til Webpsykologen babler om. Mindfulness, helt gratis.

Jeg har testet ALTRAs terrengsko The Lone Peak, oppkalt og inspirert etter en fjelltopp sør for Salt Lake City i Utah. Underlaget her er beintøft og krever både sin mann og sin sko. Man skulle tro at Skaget bare ble barnemat i forhold. 

Takket være typisk god norsk sommer på fjellet så har disse skoene fått gjennomgå litt (muligens også på grunn av mine særdeles dårlige navigeringkunnskaper), fra både plumping i myrhull og krast buskas til tørr sti og en solid haglskur på toppen av et steindekt Skaget. Likevel så har ikke beina mine lidd noen nød, for nå skal du høre: The Lone Peak kommer med en rå sticky rubber trail claw som gir et vanvittig bra grep. For å ikke snakke om en heldekkende stone guard såle som lot meg hoppe fra stein til stein, uten å skade foten på spisse kanter. Aldri før har jeg opplevd en så rask fukttransport heller. Og løper du med gamasjer så kan jeg med glede informere om at disse terrengskoene har en liten borrelåslomme på baksiden hvor du kan feste disse. Amerikanere altså.Det er jo også gjerne sånn at der det går oppover, så går det nedover igjen. Her er godt grep kritisk, spesielt når en konkurrerer med tåka. I tillegg til at ALTRA har en bred tåboks på samtlige av sine modeller som gir leggmusklaturen en balansetrening ballettdansere kan drømme om, så har de også lagt på en ekstra gummiflipp bak på hælen som reduserer sjansene for et solid fall på hekken. Den ene foten etter den andre, mer trenger du ikke å tenke på . Her og nå. Resten har gutta hos ALTRA stålkontroll på.Ser deg til fjells!

NB!
Siden ALTRA er en såkalt nulldropp-sko så er det en liten tilvenningsprossess her. Skoen er i utgangspunktet forbeholdt forfotsløpere, og aktiverer muskler i løpesteget som ofte ikke er vant til den type belastning. Det er derfor ganske vanlig med stivhet i nedre leggmuskulatur og ankelen de første ukene. HER kan du lese mer om tilvenningsfasen.

Tags: altra, dropp, thelonepeak, terreng
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Eirik Bækken, 09.07.2014 09:57:56
Hei, Løper en del på sommerstid for å holde meg i form, og kunne gjerne tenke meg å teste skoen. mvh Eirik